Alla inlägg den 7 juni 2016

Av tommy norum - 7 juni 2016 07:00



När kan vi börja lita på att media rapporterar det som är  relevant och sant och slutar mörka obekväma nyheter som inte stämmer överens med deras politiska övertygelse ?   



En efter en av ledarskribenterna runt om i landet tar nu till orda och försöker släta över deras passivitet och vinkling av hur man rapporterat invandringens konsekvenser under åren. Anna Dahlberg på Expressen var tidigt ute och började granska med en utgångspunkt från verkligheten och inte vad våra politiker försökte förmedla i en trängd situation när man till slut insåg det ohållbara att ta emot mer flyktingar än vad vi mäktar med.  

 

I veckan utkom antologin " Migrationen i media" som visar tvärt emot det gemene man har i sin sinnebild att våra medier övervägande skriver negativt i sin rapportering om invandring. Något som Anna Dahlberg med rätta har svårt att förstå . Har vi på denna ledarsida varit för negativa i vårt skrivande om invandringsrelaterade frågor? Nej, vi har gjort det jobb som alltför många medieredaktioner misslyckades med under de senaste åren.

 

Det var ett klarläggande som en och annan journalist runt om i Sverige borde ta sig en tankeställare och reflektera runt.  

 

Det har varit uppenbart i flera års tid att Sveriges flyktingpolitik - västvärldens mest generösa - har varit ohållbar skriver Anna Dahlberg. Redan sommaren 2012 tog Migrationsverket egna boenden slut och Sveriges kommuner larmade  om stigande socialbidragskostnader. I höstas utvecklades situationen till en akut kris, som till sist tvingade regeringen till panikåtgärder.

 

Bara att konstatera att det var många som fick ta emot både spott och spe när man försökte i debatten få fram att Sverige går mot en kris i flyktingmottagningen.

 

Det befängda i hela undersökningen är väl när man försöker kvalificera nyheterna i balanserade och obalanserade och tar Aftonbladets ledarsida som ex, de som  förnekade krisens allvar ända tills i år, är med detta mått i stället den mest balanserade ledarsidan. 

Omvänt finns det ledarsidor som aktivt har försökt begränsa det offentliga samtalet kring dessa frågor. Aftonbladets ledarsida brännmärkte exempelvis Mats Knutson efter att han i en partiledardebatt i Agenda år 2012 hade ställt frågan: "Hur mycket invandring tål Sverige?"

Den våldsamma reaktionen skapade rimligen ett rädslans prejudikat på många redaktioner skriver Anna Dahlberg..

 

Aftonbladet ha ju varit den ledande tidningen i att förneka eller mörka förhållanden som kommit fram där väl främst Sverigedemokraterna fått mycket stryk på ledarsidorna när de försökt förmedla konsekvenserna av den generösa invandringen . Nu är ju inte läsarna så lättlurade och tidningen har väl hos många anses oseriös i sin mediabevakning om invandringen och även de fick till slut krypa till korset och börja rapportera verkligheten utanför tidningsredaktionen. Men det satt långt inne där Aftonbladet var en av de sista  överge försvaret för den ohållbara invandringspolitiken. 

 

Anna Dahlberg avslutar sin ledare med orden:  

Det som var omöjligt att säga före regeringens U-sväng i höstas blev närmast självklarheter omedelbart efter.Vi behöver lära av dessa misstag för att bli bättre och återvinna förlorat förtroende. Vägen dit går genom att rapportera om det som är sant och relevant - oavsett hur "obalanserat" detta må framstå i medieforskarnas analysmodeller.

 

Tänk att det skall behövas en kursändring i invandringspolitiken för att förstå sådana självklarheter som man fick lära sig på journalisthögskolan. Ett uppvaknande där man i fortsättningen slutar att gå i politikernas ledband och i stället rapportera om det som är relevant och sant. Då kanske medborgarna får tillbaka förtroendet för media.      

 

 tn







 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21
22
23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards