Direktlänk till inlägg 13 februari 2016

Efter 30 år i Sverige så är sysselsättningsgraden för utlandsfödda med låg utbildning under 50% .

Av tommy norum - 13 februari 2016 07:00


Frågan man ställer sig om inte politikerna tagit sig an något som de inte mäktar med.  Man kan ju fråga sig var man hållit hus de senaste tjugo åren när vi ser statistik på hur man lyckas få in de utlandsfödda på arbetsmarknaden under åren. Sitter man och sover eller bryr man sig inte vad som händer utanför riksdagshusets väggar ?      


 

 Svensk arbetsmarknadspolitik under många år.  

 

Tiden det tar för flyktinginvandrare och flyktinganhöriga att komma i arbete beror på deras utbildningsbakgrund. Svårast är det för lågutbildade. Bland personer som saknar gymnasiekompetens har ca  70 %  inget arbete att gå till efter 10 år i Sverige. Sysselsättningsgraden bland utrikes födda är lägre än bland inrikes födda. Lägst är den bland lågutbildade och personer som nyligen kommit till Sverige. Sysselsättningsgraden ökar när vistelsetiden i Sverige ökar men når aldrig upp till samma nivå som bland inrikes födda. Mest problematisk är situationen för personer som saknar gymnasieutbildning.

 

Detta är sysselsättningsgraden av utrikesfödda som har vistas i landet 30 år och mer. 

 

 Det visar sig att våra politiker har en gigantisk uppgift att försöka lösa när vi kan se att sysselsättningsgraden för den största gruppen som är lågutbildade efter 30 år understiger 50 %. .  


De som har en gymnasial utbildning så är det fortfarande 25 % som saknar arbete efter 30 år.


De som har en eftergymnasial utbildning så går fortfarande ca 13 % arbetslösa efter 30 år  


  

Det har varit betydligt högre arbetslöshet bland de utlandsfödda i decennier utan att politikerna klarat av att lösa situationen med en betydligt lägre invandring.

 

 


Arbetslöshetsnivån 2016 bland inrikes födda är 4,6 procent - mot 21,6 procent bland utrikes födda. 

 

 

Genomsnittligt antal utbildningsår hos den vuxna befolkningen (25 år och äldre) i de sex vanligaste ursprungsländerna för flyktinginvandrare 2014. Utbildningsstatistiken avser år 2013.




 Antal utbildningsår
1. Syrien6,6
2. Eritrea3,4
3. Afghanistan3,2
4. Somalia* ?
5. Iran7,8
6. Irak5,6

Med den informationen om utbildningsnivån bland de som kommer in i Sverige och hur utbildningsnivån påverkar chansen att få ett arbete så kan man väl konstatera att vi får räkna med att försörja en stor del av de nyanlända med försörjningsstöd och andra påhittade arbetsmarknadsstöd i minst 30 år kanske mer och sedan får de pension resten av livet.  Inte undra på att man knackar på dörren för att få komma in i välfärdssamhället Sverige där man utan någon motprestation resten av livet kan ta del av vår Sociala välfärd.      


Ministern: Sverige klarar integration


    

 
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tycker att domedagsstämningen i debatten om invandrarna och jobben går till överdrift. ”Det finns en stark efterfrågan på arbetskraft inom väldigt många yrken, inte bara för högutbildade”, säger hon. Foto: Beatrice Lundborg.

 

De kommande åren ska mer än 100.000 nyanlända flyktingar ut på arbetsmarknaden. Experter varnar för att dålig integration kan leda till social kris i Sverige.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson köper inte den beskrivningen. ”Jag tycker ibland att man överdriver”, säger hon i en DN-intervju.


Bara att konstatera att våra naiva politiker fortfarande lever i en drömvärld långt i från den verklighet som finns på arbetsmarknaden. När det visar sig att sysselsättningsgraden bland den största gruppen utrikesfödda som är lågutbildade ligger runt 50 % efter 30 år i Sverige så behöver man inte vara någon Einstein för att förstå vart vi är på väg. 2016 bland inrikes födda är 4,6 procent - mot 21,6 procent bland utrikes födda arbetslösa.   

 
 

 

 
 
Ingen bild

Göran T

13 februari 2016 21:27

Det måste till en attitydförändring i samhället vad det gäller arbetsmarknaden. När jag började arbeta 1969 och man organiserade sig, vilket var en regel som ingen ifrågasatte på den tiden, och, då hade facket en roll och man jobbade för den enskilde på ett ett helt annat sätt än idag...tror jag.
Det var då en regel att det tog sex år att bli yrkesarbetare med an gradvis stigande skala, helt okej var det och man fick mätta munnen efter matsäcken med införskaffning av hus och bilar.
Jag tycker det skall införas ett system där man får en fadder och lär sig jobbet med en låg ingångslön som höjs eftersom och om man blir anställd, och, detta är viktigt, det kan inte skapas jobb hur som helst utan efterfrågan, skall det vara motiverade människor så skall det vara ett riktigt jobb som är efterfrågat.
Vi måste komma dit att det görs skillnader för de ickesvenskar som kommer hit och jag tror de accepterar detta själva, bättre ett jobb med låg lön än inget alls.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16
17
18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards