Alla inlägg den 18 februari 2016

Av tommy norum - 18 februari 2016 07:00


  • Löner som inte går att leva på kostar samhället pengar. Med allt för låga löner måste det offentliga kompensera med olika former av bidrag. Det är inte rätt väg att gå för ett välfärdsland som Sverige.
  • skriver Jonatan Hermansson,  Socialdemokrat.

     

Men vi pensionärer då ?

Det är många som har en pension som inte ens är hälften av de lägsta lönerna som erbjuds på den Svenska arbetsmarknaden.     


”Löner som inte går att leva på kostar samhället pengar”


Högern försöker få oss att tro att det bara är de allra lägsta lönerna som skulle påverkas. Det finns inget stöd för detta.Tvärtom Vid en internationell utblick kan vi se att lägstalönerna också påverkar lönerna på resten av arbetsmarknaden”, skriver Jonatan Hermansson. Socialdemokrat.

 
 
 
 
Jonatan Hermansson
 
Jonatan Hermansson Socialdemokrat, student på Bommersviksakademien
 

Daniel Özer skriver på SVT Opinion att politikerna måste sänka de lägsta lönerna i Sverige. Debattinlägget måste ses i ett sammanhang av den kampanj som högern just nu bedriver mot den svenska modellen.


Mycket av det vi tar för givet med vårt land står på spel. Ursäkten att slå sönder det kanske mest svenska vi har – vår unika och mycket framgångsrika arbetsmarknadsmodell – är denna gång flyktingar.

För några år sedan var det ungdomarna. Innan det har det varit kvinnorna. Ursäkterna varierar, men målet det är det samma. skriver Jonatan.

Men Jonatan pensionärerna då ? Vilken ursäkt har man för att de inte fått ta del av den ekonomiska utvecklingen under flera år ? Knappas ekonomiska skäl, när man ser hur många miljarder som man lägger ner på flyktingmottagningen på försörjningsstöd och arbetsmarknadsåtgärder för de nyanlända, en bråkdel av de pengarna skulle få upp pensionerna för våra fattigpensionärer till en nivå som man kan leva på utan bidrag. Pensionerna klarar inte av att hålla köpkraften i den lilla inflationstakten som nu är, vilka ursäkter tar man då till ?   

 


Men det är bara att konstatera att våra politiker är mer belägna att ge ekonomiska bidrag till de nyanlända än att ge förtur till våra egna medborgares ekonomiska förutsättningar att kunna stå på egna ben. Det finns faktiskt fler intressen i samhället än LO som vill ta del av kakan. Men när bidragen med miljoner av medlemmarnas pengar gåt till att hålla Socialdemokraterna under armarna i valtider  räknar man väl med att man skall få något i stället för den insatsen. Det är väl det vi nu ser resultat av när Löfven vägrar att sänka ingångslönerna för de som av olika anledningar har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Att 50% av de lågutbildade invandrarna fått försörjningsstöd efter ha bott 30 år i Sverige verkar inte bekymra våra politiker.  


En konstig analys när vi vet att majoriteten av våra pensionärer lever under den lägsta lön som man nu vill införa för att få in mer invandrare på arbetsmarknaden. De tvingas klara sig på sin pension. Varför skall då inte arbetslösa som inte har förutsättningar att komma in på arbetsmarknaden med den bristfälliga utbildningen de har i bagaget kunna leva på den lön som erbjuds som ligger långt över vad en majoritet av pensionärerna tvingas leva av? De får klara sig med det som erbjuds.

 


Tron att arbetsgivare är beredda att anställa invandrare som inte i botten har en kompetens och en utbildning som matchar kraven man söker utan att det ger ett utslag i företagets lönekostnader är nog en aning naivt. Företagen är nog inte villiga att hjälpa till med den naiva flyktingpolitik som bedrivits de senaste åren genom att anställa arbetslösa flyktingar för LO:s  löner som regeringen tycks tro.  Men att som i rubriken antyder att man erbjuder löner som ingen kan leva på är väl ett erkännande att tydligen har vi pensioner, där en majoritet av våra pensionärer har en ersättning som ingen kan leva på enligt LO.

 


Hur tänker regeringen klara av den situationen kan man fråga sig när man både inom regeringen och LO klart deklarerar att en lönedumpning som innebär att man inte klarar sin försörjning på är man klart emot?  Men med vetskapen med att mer än 50 % av invandrarna med dålig utbildning efter 30 år i Sverige fortfarande lever på lönebidrag  utan att politikerna tagit tag i det hela så kan man fråga sig hur länge den här strutspolitiken kan fortsätta ?

 

Eller som statsminister Stefan Löfven (S) formulerade det i sitt sommartal: ”Vi ska inte sänka människors pris – vi ska ge alla möjligheten att höja sitt värde.” 


Men tydligt är att det innefattar inte våra pensionärer.     



Är det frågan om diskriminering, eller är det inte allas lika värde som gäller, eller det där med solidariteten som är ett honnörsord hos Socialdemokraterna gäller det bara invandrare som både erbjuds sociala förmåner som inte våra pensionärer få ta del av ?  Varför erbjuds nyanlända gratis tandvård när inte de Svenska medborgarna erbjuds samma sak?  Varför har många gånger nyanlända pensionärer en större månadsutbetalning än de som arbetet hela livet i Sverige? Det är många frågetecken som bör rätas ut hur man tar tillvara sina egna medborgares intresse kontra de nyanlända som man bjudit in med sociala förmåner många gånger ligger långt ifrån vad som erbjuds de Svenska medborgarna.  

  

tn







Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16
17
18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards