Alla inlägg den 26 april 2015

Av tommy norum - 26 april 2015 07:00



Åmåls kommun nådde inte ett nollresultat i budgeten kan vi läsa av 1914 års rapport.


Det vi kan konstatera är att Åmål fortfarande har för stor kostym och den anpassning ,som man nu har talat om i 5 år , verkar ta sin tid. Att gör av med mer pengar än som flyter in är ju inget bra utgångspunkt för att klara ekonomin i framtiden. Att pensionsskulden som den förra politiska konstalationen med Centern i spetsen sköt framför sig i många år är något som vi nu dyrt får betala för att komma i kapp så att inte nästa generation får betala både vår och sitt eget pensionsåtagande.

Att också Socialdemokraterna blev tvingade att städa upp efter centern i dåliga industriaffärer, dåliga hyreskontrakt där Dalbo båt affären blev kulmen där klantiga politiker och tjänstemän under Centertiden inte hade koll på läget i sin vanliga ordning där man nu blir tvingad att lägga resurser på surdegar på grund av dålig styrning. 

Att man också får städa upp i lånekarusellen där i stort sett allt i investeringar lånades upp under centertiden. Till och med rent underhåll följde med av rena farten.

Nu har man blivit tvingad till en mer restriktiv politik där man nu låter alla investeringar utanför taxedelen finansieras med egna medel. vilket hör till sund ekonomi som borde ha varit standard i kommunens verksamheter för länge sedan.

Men man blir ju lite bekymrad hur vi skall klara den pågående inflyttningen av flyktingar i en kommun som varken har arbetstillfällen eller bra bostäder att erbjuda.

Kanske det bekymret speglas av att vi fått 97 nyinflyttade till kommunen 2014 vilket betyder mer pengar från utjämningsbidraget. Men samtidigt har kommunen nyanställt 66 personer, så frågan är väl hur länge den utvecklingen håller. ?  

Vi kan väl konstatera att några kommunalskatteintäkter för de nyanlända kan vi inte räkna med på många år samtidigt som de konsumerar välfärden på de övriga kommuninnevånarnas bekostnad.. Tyvärr är väl det så att den struntsumma Migrationsverket bistår med i några år inte räcker på långa vägar. Vi har också en åldrande befolkning som konstant ökar med mer och mer vårdbehov. Vi har stora utmaningar i skolan med dyra investeringar och som kräver mer pengar för att klara av de nyinflyttades behov för att anpassas in i det Svenska samhället.

Ett stort intresse bland politiker och tjänstemän när det skall bjudas på upplevelser i någon form ,då bjuds allmänheten i för att ha synpunkter.

När ser vi liknande intresse från våra politiker och tjänstemän i våra kärnområden när det stundas tuffare tider ekonomiskt i framtiden. Vill ni ha ny skola eller skall vi bygga om den gamla ? Ett frågeformulär som har gått ut till elever och föräldrar speglar väl ganska bra det ointresse som våra tjänstemän och politiker visar för kärnverksamheten när man ställer sådan frågor som är omöjligt att seriöst ge ett svar på om man inte har alla parametrar att ta ställning till. Och ställa dessa frågor till barnen hur i all sin dar tänker man då ?


Så Michael Karlsson och övriga politiker när har ni tänkt att komma tillrätta med kostymen ?


Det som räddat situationen hittills är de återkommande utbetalningar från AFA som väntas fortsätta med ytligare 5-7 miljoner för 2015 , men sedan då ? Har ni någon plan för framtiden när arbetstillfällena försvinner, befolkningen minskar, det blir fler äldre, skatteunderlaget krymper och vi har fortfarande stora skulder att beta av.


Eller går ni fortfarande och väntar på att Messias skall komma till undsättning med en blomstring i upplevelseindustrin , besöksnäringen och nybyggnation på attraktiva markområden som kommer att få kommunen att blomstra så ni slipper tänka på framtidens kärva verklighet .


.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards