Alla inlägg den 18 april 2015

Av tommy norum - 18 april 2015 22:56




Tro är att inte veta


Åmåls kommuns tjänstemän och politiker gissar att olika insatser för boendeformer och trivselinsatser skall locka fler att attraheras komma till vår ort. Någon direkt analys av vad som lockar människor görs inte utan man har någon Trisslottsförhoppning om framtiden.
Om jag gör en enkel, kort snabbanalys av vad som intresserar rasen Homo Sapien så kommer jag fram till att det är sex, pengar och våld.
Lätt att utläsa via kvällstidningarnas löpsedlar
Om vi utgår från att vi inte kan locka hit några medborgare genom att öppna en bordell
(Säffle har redan försökt) och offentliga avrättningar är ett avslutat kapitel för minst 100 år sedan. Då återstår pengar.
Någon guldfyndighet eller oljekälla finns inte i sikte så vi får försöka att locka med andra metoder utanför ramen om att ”Plötsligt händer det”.
Jag har vid två tillfällen skickat in medborgarförslag om att vi borde tänka utanför boxen och locka med ekonomiska fördelar för de som väljer att flytta in i vår kommun.
Förslag 1.
Att alla som flyttar hit, mantalskriver sig på orten och  betalar kommunalskatt skall få den kommunala skattedelen reducerad med 5 kronor i 5 år.
Avslag med motiveringen att det strider mot kommunallagen eftersom man skall behandla alla medlemmar lika om det inte finns sakliga skäl som talar emot…

Förslag 2.
Alla som flyttar in och betalar kommunalskatt skall få en värdecheck på 50.000 uppdelad på tre år ( 25, 15, 10) för att handla i de affärer som medfinansierar checken.
Avslag  där en av motiveringarna var att man inte trodde på kampanjer av det här slaget för att locka hit skattebetalare.
OK jag får finna mig i besluten men kan inte låta bli en liten kommentar:
Angående förslag 1 så undrar jag hur man kan veta att det strider mot kommunallagen när man inte provat eller tolkar tjänstemän och politiker, att allt som det uttryckligen inte står tillåtet på, automatiskt är förbjudet ? Dvs står det inte att parkering är tillåten måste det vara förbjudet…
Gummiparagraftillägget om sakliga skäl borde vara att på sikt får hit fler som hjälper till att betala skatt.
OM förslag 2 kan jag bara konstatera att även i detta fall tror man att kampanjer inte ger något och att det skulle bli en dyr affär.
Javisst, om man finansierar allt via skattemedel och lägger allt som en kostnad för kommunen och inte räknar med medfinansiering eller att inte få in någon skatt.

Jag tolkar besluten att man försöker hitta motiveringar mot för att slippa prova något som är annorlunda. Tänk om någon säger ajabaja eller bu!
Men de här förslagen gällde ju inte subventionerad hyra för någon enskild person, men det är en helt annan historia…


Sven-Åke Runelid 

Av tommy norum - 18 april 2015 07:00


Det var det här gänget som styrde i kommunen på den tiden.

   

Det var på den tiden djuphamnen fortfarande hade besök av lastfartyg

Det var på den tiden man producerade spelskivor och kasettband i Åmål. Här har vi personalen på Skandinaviska  Grammofhon AB

Det var på den tiden Gert Hovbratt var Badmästare i det nya badhuset.

 


Det var på den tiden man såg poliser till fots i stadsbilden  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards