Direktlänk till inlägg 19 juni 2013

Fortfrande ingen hejd på investeringar i fritidssekton

Av tommy norum - 19 juni 2013 07:00


 Simhallen kommer att bli en dyr historia för skattebetalarna lång tid framöver.


Här gäller inga besparingar som i vård och omsorg där de är tvingade att hålla budgeten. I fritidssektorn gäller inte den ekonomiska verkligheten utan där tutar man och kör som om ekonomin helt plötsligt har vänt och bättre tider väntar.


För att betalat en grundhyra 1.4 miljoner om året i kallhyra som nu späs på med ytligare 1.6 miljoner för det bortglömda underhållet och sedan kommer ytligare ca 0,9 miljoner för en vattenlek per år. En nätt liten summa på nästan 4 miljoner per år i 30 år som kommunen binder fast resurser i fasta kostnader som inte går att spara på.


Lägger vi sen till energi och personalkostnader samt övriga kostnader för verksamheten som kanske hamnar på runt  2 miljoner om året så kan man som medborgare verkligen undra hur man löser den ekvationen när man kanske hamnar runt 6 - 7 miljoner om året ( återkommer när jag fått mer exakta siffror) för att driva runt simhallen i fortsättningen, samtidigt som sparmålen duggar tätt  i kärnverksamheten 


Hur förklarar man för medborgarna att vård och omsorg måste spara, skolan måste spara, övriga fritidsaktiviteter där våra föreningars kommunala bidrag och hyror måste förändras för att få debet och kredit att stämma i bokföringen.


Fritidssektorn har länge varit en fredad zon i kommunen där investeringen kommit till på mer eller mindre fejkade underlag, där ökade intäkterna och en  positiv utvecklingen av kommunen kommer att bli resultatet av satsningarna trodde man länge.


Förra gången man gjorde en satsning på simhallen med en varmbassäng då var ökning av inntäktsidan en viktig del för ett positivt beslut. Kanske borde man gå tillbaka och se hur den prognosen stämde med verkligheten. Den nya bollhallen vid Karlberg togs också med fejkade siffror där bland annat dåvarande skolnämndens ordförande Kjell Kaså ( C ) bedyrade att skolans del i investeringen inte skulle kosta någonting utan skulle betalas av ett ökat elevantal. Hur det blev med den vet ju alla, elevantalet har sedan dess minskat år från år och därvid lag en fördyring för skolans verksamhet och också för skattebetalarna.


Ridhussatsningen som varit en katastrof där miljon på miljon dyker upp för att kunna göra ett avslut på investeringen. Högheden har kostat skattebetalarna miljoner men där dåvarande Kommunalrådet Kurt Svensson i fullmäktige bedyrade att återköpet på en miljon var det som gällde, inga mer pengar till Högheden. Resultatet, efter någon miljon ytligare där det senast i vintras beviljades över en halv miljon kronor och där vi fortfarande inte sett slutet på den investeringen för skattebetalarna .


Hamnterminalen som också var ett led i fritids och kultursatsningarna i kommunen bedyrades det i fullmäktige och som också var ett krav från fullmäktige att alla investeringar skulle täckas med hyresintäkter. Resultatet av den satsningen blev att skattebetalarna fick skjuta till ca en halv miljon om året för att täcka investeringen.


Så tyvärr så litar jag inte på våra politiker förmåga att kunna läsa den ekonomiska verkligheten på rätt sätt med tanke på det facit de lämnat efter sig. Tyvärr så sitter fortfarande huvuddelen av de politiker som så uppenbart klantat till sig i sitt förtroende uppdrag under åren kvar och styr över Åmåls ekonomi.


Alla önskar sig säkert ett äventyrsbad, men har vi råd utan att det inskränker på kärnverksamheten bör nog våra politiker fråga sig innan man tar beslut i frågan. Och hur var det med den lovade skattesänkningen som Socialdemokraterna lovade för inte var det väl meningen att Simhallens investeringar var en del av skälen till det återtagandet , eller hur blir det med den lovade  heltiden till alla inom kommunen, eller fritt dagis. eller slippa ta till uppsägning när ekonomin kärvar.


Det finns många frågor runt hur våra politiker prioriterar var vår kommunalskatt gör mest nytta i kommunens verksamhet.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Åke Olsson

19 juni 2013 08:43

Apropå Högheden.Läser i protokoll från Kommunfullmäktige av datum 2013-02-27 angående tilläggsinvestering av kompressorer vid Höghedens slalomanläggning på 650.000 kronor.Kommunfullmäktige ger då kommunstyrelsen i uppdrag att lösa finansieringsfrågan på ett för kommunen kostnadsneutralt sätt ,senast MAJ-2013.Och därefter återrapportera detta till Kommunfullmäktige.Har jag och Sven Callenberg(c)missat detta protokoll,eller hur blev beslutet?Detta borde upplysas om vid dagens fullmäktigemöte!

 
Ingen bild

Observer

19 juni 2013 14:43

Det är ju så att det skiljer mycket i vilka versamheter som gynnas, som det investeras i. En simhalls verksamhet är ju ganska bred, om man ser till hur många människor som nås, hur många människor som utnyttjar det hela. Du har simskolor, motionssim, rehab & handikapputnyttjande, säkert fler, men däremot till en lekavdelnuing är steget stort, alltför stort, just som anförandet gäller. Det är altid en kamp mellan LSS, äldervård, övrig sjukvård, skolor, barnomsorg osv. Skatteintäkterna krymper och de basala verksamheterna måste uppfyllas, lek och fritid måste ibland få stryka på foten, eller också får man vara beredd att betala med täckning vid besöken.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Lördag 16 juni 12:10

Stockholm bakom fasaden Av Nordiska museet År 1949 gav veckotidningen Vi ut boken "Stockholm bakom fasaden" med text av Erik Asklund och bilder av KW Gullers.   Gamla kåkar i Sjövik på Årstavikens södra strand. Östra Årstabron i ...

Av tommy norum - Onsdag 13 juni 14:12

Man brukar säga att lögner, personangrepp och höjd röst tillgrips när de egna argumenten tryter. Kan det vara så illa i Stefan Löfvens fall? Det finns ingen partiledare i svensk politik som så ofta anklagas för att ljuga som Socialdemokraternas stats...

Av tommy norum - Onsdag 13 juni 07:00


  Några av världens största pk-media, såsom CNN och AP, har redan sågat avtalet och beskrivit det som vagt och innehållslöst. Att Nordkorea annonserat en "stor förändring" som ska tillkännages inom kort - det hade man inte tid att vänta på innan...

Av tommy norum - Måndag 11 juni 07:00


  De som vill framstå som seriösa journalister som tex på DN:s chefredaktör Peter Wolodarski och många med honom i den etablerade mediabranschen som kritiserar andra blir helt plötsligt oanträffbara när de har ertappats med byxorna nere i hur de sp...

Av tommy norum - Lördag 9 juni 07:00

Det finns politiska motståndare som tror att enda sättet att få stopp på Sverigedemokraterna är att utse Jimmie Åkesson till statsminister.        Torbjörn Nilsson i Expressen vågar göra ett tankeexperiment i det parlamentariska läge som nu r...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16
17 18 19
20
21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

34 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se