Alla inlägg den 1 januari 2021

Av tommy norum - 1 januari 2021 19:15

Skördefest på Värmlandsnäs lockade tusentals personer även i år. Denna kulturbyggd som i århundrade stått för ett betydande jordbruk i området.

När vi är med och tar del av skördefesten så är de riktiga bönderna ute med sina tröskor och avslutar skördearbetet.

        

Här på Herrestad fanns ett brett utbud av delikatesser och andra verksamheter representerade allt ifrån bigårdar,kompostering,kravodlade grönsaker,ostar och fiskar i en salig blandning.

Potatis är ju en produkt som tar stort odlingsutrymme på Värmlandsnäs. 

På Bodaholm har man till och med fått till ett  konstverk i jordkällaren av Emma Karp-Lundström mer känd som äppletavlekonstnär. 


       

Här serverade man också ugnstekt potatis med tilltugg som man kunde njuta av i den vackra trädgården.  Affären i Ölserudskvarn var knökad med folk som ville ta del av sortimentet. 

 

I huset fanns också ett litet museum som visade förbrukade prylar där också politikerna i Säffle var representerade. Kanske ett tecken på vad som komma skall.

Trone Hatts gård där fanns det ett stort sortiment av utbud från Bilar,Traktorer, Åmåls travskola,mm.

 Här fick man också uppleva medeltidens Tornerspel med S:t Nicolai riddare. 

   

Pröva lerduveskytte var en spännande upplevelse för många

På Adelnäs gård är det kalkoner som gäller. Köttet utan fett och som skall vara nyttigare än nöt och griskött. En nypa salt skall man nog ta till både när man tillreder och tar till sig reklamen av alla produkter som visas under Skördefesten. Här fick man ta del av  honung, bröd, svamp, ostar mm och där det inte finns några gränser i reklamen om nyttan för kropp och själ i användandet.

Ett uppskattat besöksmål förstår man med alla bilarna på parkeringen.

  

Efter en Hamburgare ute på Ekenäs Gästhamn så avslutade vi dagen med ett besök hos Grön Ko café och saluhall.

Här bjöds man på underhållning i serveringstältet. Här har man ett rikt utbud av närproducerade delikatesser i alla dess former. En affär som verkar få större och större kundkrets med sina varor trots att de har en något högre prisbild.

Här fick man också vara med och forma Säffle kommuns framtidsvisioner. Det är inte bara i Åmål som tjänstemän och politiker har svårt att staka en hållbar framtidsväg utan hjälp. En lite illavarslad tendens när visionerna tagit slut hos våra valda ombud i politiken. Kanske Säffle skall överväga ta hjälp av den kände grisbonden som var med i TV 4 programmet Bonde söker fru och där gjorde stor succe.

 








 

Av tommy norum - 1 januari 2021 19:15

Har varit och åkt på Klarälven under veckan med en av tärnanbåtarna.  Här  började vi vår färd, Haga pråmkanal med slusscafét som utgångspunkt.

   

 Här har man fortfarande manuell öppning och stängning av slussportarna.

Vi skulle ta turen till Mariebergsskogen.

   Båten var väfylld med turister och Karlstadsbor, 3 st båtar byggda av trä med årsmodell 1946-48 ingår i flottan på sammanlagt 5 som trafikerar Klarälven.   



En tur via inre-hamnen med Löfbergs-Lila huset i blickfånget kantat med uteserveringar.   

En välkänd båtprofil för oss Åmålsbor , Polstjärnan förut trotjänare i Seglationsstyrelsen under många år.

 Här möter vi en annan båt som numera ingår i tärnanrederiets  flotta, Omega som under flera år seglat på Dalslands kanal.

 Boende nära vatten är populärt i många kommuner inte minst i Karlstad. om det sen har den minsta betydelse för att skapa en positiv befolkningsutveckling i  regioner där arbetslösheten ställer till det torde det vara delade meningar om.

Här närmar vi oss en av de broar som ansluter Hammarö med fastlandet. 

 Här skymtar slutdestinationen för resan Mariebergsskogen . En trevlig båtresa på ca en halvtimme där man får uppleva en del av Karlstad från sjösidan.



Av tommy norum - 1 januari 2021 19:15

  



Här har vi inseglingsmärket till Arvika, motorbåtsklubbens föreningslokal som syns lång väg och som leder in båtfararna till Kyrkviken via Sundet, porten till Arvika.  

  Sundet kantas av sekelskiftesbyggnader i varierande storlekar.

 Efter sundet så öppnar sig Kyrkviken som är en del av Arvikas själ som det uttrycks i Arvika Nyheters jubileumstidning för hundraåringen. Efter Säffles byggnad av slussar 1837 öppnades andra möjligheter för både folk och industri i den då varande Köpingen att få tillgång till hela vida världen. Arvika har i sin reklamslogan Sveriges innersta hamn med öppning till  havet.

Den här bilden är väl det närmaste man kan komma vad båtfararna för hundra år sen upplevde när de närmade sig Arvika.  

Rädda att ta ut svängarna i arkitektur och  konst verkar inte vara Arvikas signum. Här har vi den omtalade Olssons brygga från sjösidan där man lyckats spränga in en byggnad som så totalt skiljer sig från den ursprungsmiljö runt omkring utan att man tycker det stör. En byggnad som både förstörts i vatten och bränder men där man målmedvetet byggt upp anläggningen igen.   


Här har vi den pampigaste byggnaden runt Glafsfjorden. Jössefors brukspatron lät på sin tid uppföra denna herrgård. En byggnad som syns ända ifrån inträdet i Glafsfjorden. Här har det spelats in Svenska filmer på 40-talet. Senare blev byggnaden Centrum för en kultursatsning där en Amerikansk miljonärska försökte etablera ett Centrum för hantverk och kultur. De gamla arbetarbostäderna runt forsen blev bostäder åt kulturarbetare.Till och med 2 vikingaskepp införskaffades för att trycka på den kultur som funnits i området sen stenåldern. Projektet är nerlagt för flera år sen. Numera ägs fastighten av ett fastighetsbolag ..   

 

 Arvika Segelsällskap som bildades 1889 huserar på ön Skagern (klätterholmen)som ligger strax utanför sundet. Ön inköptes 1928 till ett pris av 4500 kr.

Epoken med ångbåtar som trafikerade fjorden från mitten av 1800-talet och fram till i början av 1900-talet finns det fortfarande spår efter. T.ex de bastanta ångbåtsbryggor som finns runt fjorden byggda för att tåla isrörelserna. Många är renoverade och är öppna för fritidsbåtarna att använda. Här har vi hamnen i Glava. 

 Spår av industrialismen finns längs stränderna framförallt runt dessa pampiga   byggnader som patronerna och företagsägare lät bygga åt sig. Här har vi Hillringsbergs Herrgård, uppbyggd under en industriperiod med sågverk bland annat. Numera restaurang  men bara för beställningar. 

 

Här finns de gamla miljöerna kvar där verkstäder, bostäder, kvarn och affär förut var inhysta i lokalerna.

Numera är det inte träindustrin som står för arbetstillfällena på platsen utan   högteknologi i energisektorn med tillverkning av solceller.   

 Bosättningar runt Glafsfjorden har det bevisligen funnits sen stenåldern.


Här vid rudsslättens fornlämningar strax norr om  Sölje Herrgård finns det en gammal ångbåtsbrygga som man kan lägga till vid.

Sölje Herrgård bostad för filmskådespelaren Geo Petré under många år. Numera är det barn-barnen som har rustat upp Herrgården och med sina kontakter i kulturvärlden arrangerar musikaftnar under midsommar.

 

Årets artister fann vi på anslagstavlan nere vid den pittoreska hamnen .


Här fanns resterna från den industriepok där sjötransporter och verksamheten på vattnet hörde till förutsättningarna för att kunna tjäna pengar. Där också etableringarnas tillgång till energi i form av vattenkraft var ett måste. 
Klässbols hamn med egen angöringsfyr. Där har vi Klässbols Linneväveri, för övrigt ett resmål som Åmålsbåten M/S Vänervåg har på sin turlista.

Numera är det andra tider, andra branscher än på brukspatronernas tid som har förutsättningar att ordna ett fantastiskt boende med sitt kapital. Som denna herrgårdsliknande byggnad vid Glafsfjordens strand. Vem skulle inte vilja bo så här ?  









  







      
   

















Av tommy norum - 1 januari 2021 19:15

 Lite nostalgi när man ser på det pampiga stadshuset i Arvika. Här tillbringade jag mina 12 första levnadsår. Stadshuset var inte bara administration  för Arvika stad med borgmästaren i spetsen utan där fanns både polis och brandstation.      Min far var brandman och på den tiden var då var det tvång att bosättningen var på arbetsplatsen.

 Arvika marknadsför sig nu som ett centrum för konsten med verk  utplacerade runt om i staden. på 50-talet fanns det 2 statyer det var av Per Andersson som står framför stadshuset. Han kan väl säga lade grunden till industriexpansionen i staden med sitt grundande av Arvikaverken och Thermia. Numera är det Volvo som på sin tid köpte upp Arvikaverken, etablerade en lastmaskins tillverkning  som är navet i den industriella utvecklingen i staden.


 

Så var det den badande flickan som är placerad i fontänen mitt i stadsparken.


Numera tar man ut svängarna betydligt mer i sina val av konstverk som pryder staden. Där väl fågelmannen på torget fick Arvikaborna att reagera på sin tid att det kanske har gått lite för långt.

  .

     

 

Konstnärerna har varit med och påverkat Staden i sina utsmyckningar i alla tider och där väl Kyrkan är pricken över i:et. Här har jag själv gift mig för en herrans massa år sen och tre av mina barn är döpta här.

  Till och med i den gamla hamnmiljön där ångbåtar i början på sekelskiftet med dagliga turer ända ner till Göteborg fanns med i stadsbilden har konkurens av Ohlssons brygga ett byggnadsverk som är så långt ifrån ursprunget i hamnmiljön man kan tänka sig.

 

Här i bakgrunden av Knöppels konstverk Hinden med Kid ser man Ohlssons brygga navet i nöjesutbudet sommartid i Staden.

             

Ett besök på Rackstad konstmuseét är ett måste där får man ta del av både nu verksamma och de som gått ur tiden men har gjort Arvika känd som konstnärstaden nr 1 i Sverige.

 

Här ser vi ytligare ett exempel på Stadens tänkande i konstbanorna. En stubbe från ett  nertaget träd  har förvandlas till en parksoffa.         

En pigg hundraåring men ett spädbarn med Åmåls tid mätt där det skiljer nästan 300  år i att få kalla sig stad. 












      













  

Av tommy norum - 1 januari 2021 19:15

Det dröser in personer runt frukostbordet med jämna mellanrum. Kenneth  Tagesson , f.d  Skanska tjänteman bosatt i Mellerud men jobbar som fristående konsult i byggsektorn efter sin pensionering är en av de som besöker bordet någon gång i veckan. Golffanatiker. Vägrar att använda dator.   En person med bestämda åsikter i det mesta och är en mästare på att provocera

med glimten i ögat. Kenneth och jag har ett vad om byggnationen av fritidshusen i Sunnanå, Mellerud,  där tjänstemän och politiker blev åtalade för att inte följa bygglagen vid beslutet om anläggningen. Kenneth påstår  bestämt att hela anläggningen kommer att rivas medan jag har en mer moderat syn på hela affären där det enda som kommer att ändras är de flytande fritidshusen som kommer att flyttas. Så här långt har jag fått rätt och jag påminner Kenneth om vadet varje gång han dyker upp, men han vägrar envist att ta till sig resultatet från Länstyrelsen utan väntar på ett slutresultat från en överklagan .


Bengt Åke Löfgren också f-d Skanska medarbetare , chef för Skanska Dalsland före sin pensionering. Bengt Åke är Åmålsbo bosatt utanför Åmål.

Han arbetar fortfarande på konsultbasis med olika uppdrag i Väst Sverige.

Han blir då och då ansatt när det kommer byggfusk och andra problem inom  byggbranchen som blir på tapeten runt bordet,  men har en verklighetssyn  utan att försöka försvara branchen han arbetar i. Där tex kanske för många byggexperiment  med materialkombinationer kan vara en orsak till en del problemen.


Nu sist så var det byggprojekt med enerskisnåla hus på tapeten runt bordet där det visar sig att hus med metertjocka isoleringsväggar har svårt att komma upp till de lovade teoretiska beräkningar om energiåtgången. Folk fryser i husen. Det som i reklamen var tanken att en  av komponeterna i teorin var den egna personenergin med  användandet av hushållsmaskiner skulle vara en del av energitillskotten. Men när sen husen stod tomma en stor del av dygnet , folk arbetade, så blev följden att energin för att värma huset räcker inte till. Ventilationen var också en stor energislukare. 

Själv bor jag i ett hus byggd 1950 , ventilation självdrag, plankväggar med putsad fasad, bergvärme , 2 personer i hushålllet, ca 160m2 . Ligger på en total energiförbrukning på ca 14000kw/år. Min son som har ett nybyggd med högsta isolering bostadyta ca 130 m2, 4 st i hushållet, mekanisk ventilation med återvinning, har en totalförbrukning på ca 19000kw/år. Något att tänka på för våra byggtekniker när man konstruerar hus. 


Förövrigt har vår käre bordsgranne Hans Karlsson svårt att förklara alla pudlar som kommer efter Håkan Juholts Socialdemokraternas partiordförande uttalande i olika frågor. Senast var det gripenplanen i libyen, ena dan skulle de bort,andra dan vara kvar. Det där med att tänka till efter, före ett uttalande verkar inte vara Håkan Juholts starka sida har det visat sig.                    

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28 29 30 31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards