Direktlänk till inlägg 1 januari 2021

Glafsfjorden runt.

Av tommy norum - 1 januari 2021 19:15

  



Här har vi inseglingsmärket till Arvika, motorbåtsklubbens föreningslokal som syns lång väg och som leder in båtfararna till Kyrkviken via Sundet, porten till Arvika.  

  Sundet kantas av sekelskiftesbyggnader i varierande storlekar.

 Efter sundet så öppnar sig Kyrkviken som är en del av Arvikas själ som det uttrycks i Arvika Nyheters jubileumstidning för hundraåringen. Efter Säffles byggnad av slussar 1837 öppnades andra möjligheter för både folk och industri i den då varande Köpingen att få tillgång till hela vida världen. Arvika har i sin reklamslogan Sveriges innersta hamn med öppning till  havet.

Den här bilden är väl det närmaste man kan komma vad båtfararna för hundra år sen upplevde när de närmade sig Arvika.  

Rädda att ta ut svängarna i arkitektur och  konst verkar inte vara Arvikas signum. Här har vi den omtalade Olssons brygga från sjösidan där man lyckats spränga in en byggnad som så totalt skiljer sig från den ursprungsmiljö runt omkring utan att man tycker det stör. En byggnad som både förstörts i vatten och bränder men där man målmedvetet byggt upp anläggningen igen.   


Här har vi den pampigaste byggnaden runt Glafsfjorden. Jössefors brukspatron lät på sin tid uppföra denna herrgård. En byggnad som syns ända ifrån inträdet i Glafsfjorden. Här har det spelats in Svenska filmer på 40-talet. Senare blev byggnaden Centrum för en kultursatsning där en Amerikansk miljonärska försökte etablera ett Centrum för hantverk och kultur. De gamla arbetarbostäderna runt forsen blev bostäder åt kulturarbetare.Till och med 2 vikingaskepp införskaffades för att trycka på den kultur som funnits i området sen stenåldern. Projektet är nerlagt för flera år sen. Numera ägs fastighten av ett fastighetsbolag ..   

 

 Arvika Segelsällskap som bildades 1889 huserar på ön Skagern (klätterholmen)som ligger strax utanför sundet. Ön inköptes 1928 till ett pris av 4500 kr.

Epoken med ångbåtar som trafikerade fjorden från mitten av 1800-talet och fram till i början av 1900-talet finns det fortfarande spår efter. T.ex de bastanta ångbåtsbryggor som finns runt fjorden byggda för att tåla isrörelserna. Många är renoverade och är öppna för fritidsbåtarna att använda. Här har vi hamnen i Glava. 

 Spår av industrialismen finns längs stränderna framförallt runt dessa pampiga   byggnader som patronerna och företagsägare lät bygga åt sig. Här har vi Hillringsbergs Herrgård, uppbyggd under en industriperiod med sågverk bland annat. Numera restaurang  men bara för beställningar. 

 

Här finns de gamla miljöerna kvar där verkstäder, bostäder, kvarn och affär förut var inhysta i lokalerna.

Numera är det inte träindustrin som står för arbetstillfällena på platsen utan   högteknologi i energisektorn med tillverkning av solceller.   

 Bosättningar runt Glafsfjorden har det bevisligen funnits sen stenåldern.


Här vid rudsslättens fornlämningar strax norr om  Sölje Herrgård finns det en gammal ångbåtsbrygga som man kan lägga till vid.

Sölje Herrgård bostad för filmskådespelaren Geo Petré under många år. Numera är det barn-barnen som har rustat upp Herrgården och med sina kontakter i kulturvärlden arrangerar musikaftnar under midsommar.

 

Årets artister fann vi på anslagstavlan nere vid den pittoreska hamnen .


Här fanns resterna från den industriepok där sjötransporter och verksamheten på vattnet hörde till förutsättningarna för att kunna tjäna pengar. Där också etableringarnas tillgång till energi i form av vattenkraft var ett måste. 
Klässbols hamn med egen angöringsfyr. Där har vi Klässbols Linneväveri, för övrigt ett resmål som Åmålsbåten M/S Vänervåg har på sin turlista.

Numera är det andra tider, andra branscher än på brukspatronernas tid som har förutsättningar att ordna ett fantastiskt boende med sitt kapital. Som denna herrgårdsliknande byggnad vid Glafsfjordens strand. Vem skulle inte vilja bo så här ?  









  







      
   

















 
 
Ingen bild

Bengt Svedberg

6 augusti 2011 13:22

Trevligt reportage Norum!Så där mycket fint och intressant har jag inte lyckats se på mina resor på samma vatten, men det kan det bero på att jag åkt motorbåt.Det, med flera inlägg,är klart intressantare och mer upplysande än att läsa PD. För övrigt tycker jag att ditt cyckelreportage var bra fångat, trots all skiten du fick för det. Härom dagen fick jag t.o.m stanna för motorcykel som nyttjade övergångsställe för överfart. Bra Norum fortsätt så!
MVH
Bengt Svedberg

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28 29 30 31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards