Alla inlägg under januari 2018

Av tommy norum - 1 januari 2018 16:45



LicensErkännande-IckeKommersiell-IngaBearbetningar (CC BY-NC-ND) Erkännande-IckeKommersiell-IngaBearbetningar (CC BY-NC-ND)


Volvo PV personbilar lastade på ett fraktfartyg, Göteborgs hamn

Volvo PV personbilar lastade på ett fraktfartyg, Göteborgs hamn


Fotodatum: 1955-08-02. Exakt samma bild finns i CG Jacksons samling med Acc 1957:846, Fo52168A

Hamnfärjan 6 Fotograf Boman, J. Robert

Från resningen av Torgny Segerstedt-monumentet


Från resningen av Torgny Segerstedt-monumentet

Baren, KungsportsavenynUteserveringExteriör


Baren, Kungsportsavenyn Uteservering Exteriör  FotografSundahl, Sune

Tre stycken flygplan J 29 Tunnan bogseras i hangar på F 9 Säve.

Tre stycken flygplan J 29 Tunnan bogseras i hangar på F 9 Säve.

Packhusplatsen


Packhusplatsen

Hovås


Hovås

M/S GRIPSHOLM i Göteborgs hamn.

M/S GRIPSHOLM i Göteborgs hamn. Fotograf Almén, Dag

Män i samtal utanför Sjömanshemmet, Göteborg 

Män i samtal utanför Sjömanshemmet, Göteborg

Vy från Kungsgatan i Göteborg 

Vy från Kungsgatan i Göteborg

Torslanda flygfält, Hisingen, Göteborg


Torslanda flygfält, Hisingen, Göteborg

Tryckt text på kortet:


Önnered, syd Långedrag". 1956

Av tommy norum - 1 januari 2018 16:15

 

 

 

 

 

Prinsessorna på Haga. Prins Carl Gustafs dop. Svenska flaggans dag. OBS! Ordningen på inslagen har blivit omkastade, det sista ska egentligen ligga först.


http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=597&returnurl=http://www.filmarkivet.se/sv/Sok/?q%3dSvenska%2bflaggans%2bdag

Av tommy norum - 1 januari 2018 15:15



HAMNVÄSEN

Beskrivning av motivet

I väntan på vind, vänerskutor i hamn Hamnen Vänersborg   omkring 1900


"Parti af bruket- Åsens bruk- med en del båtar" år 1908 



Gal. Wilhelm på nedgång i Östebosundet" [Galeasen Wilhelm]  1914


"Inloppet till slussen från Ärran"

"En mosa går in i nedre slussen" Upperud 1915

En slup på kryss utanför Hjärteruds bryggan 1915


"Slussen i Tisselskog 1915 

"Motiv från Bergkanalen. Motorseglare på ingång"  1916 


Av tommy norum - 1 januari 2018 14:30



 

Tommy Norum - Vi kör ett år till med bloggen t-norum  

Med lite varierande konfekt som bjöds i bloggen, politik och lite nostalgi i form av foton så lockade det genomsnitt över 40 000 unika besökare i månaden under 2017. Statistiskt så är det en jämn ökning på ca 20 % per år sedan bloggen kom till i början på år 2000 talet.

 

En ökning som media pressen runt om i landet skulle klassas som rena önskedrömmen om man fick uppleva. Medan tidningarna många gånger går mot en säker död så blomstrar de sociala medierna runt om i Sverige.  Och allt är gratis och ingen censur i vilket utbud som gäller. En nagel i ögat för framförallt vänstern som på alla sätt försöker stoppa den information som inte ligger i linje med deras politiska uppfattning genom att nästla in sig i en Facebook organisation där man på alla sätt försöker blockera information som inte ligger dem i smaken. Själv har jag blivit blockerad 2 gånger i ren okynne men blockeringen togs bort omedelbart när jag informerade och ifrågasatte skälet till blockeringen.   

 

En del har  ifrågasatt min blogg och påstått att jag tjänar pengar på antal läsare. Men jag får jag får väl ytligare en gång göra klart för tvivlarna att jag som bloggägare inte tjänar eller har för avsikt att tjäna ett enda öre på antal läsare på bloggen. En del har försökt stoppa bloggen på vissa Facebook sidor som jag är medlem i med hänvisning att det ligger ett ekonomiskt intresse i marknadsföringen av bloggen. Det finns till och med de som blandar ihop nostalgidelen i bloggen med det politiska och vill ta bort bloggen av den anledningen.

Men som tur är så är nästan alla admiratörer medvetna och kan skilja på det som delas med nostalgi och det som är politik i bloggen och har inga problem med det.  Så bloggen t-norum fortsätter ett år till för att i första hand vara med och ha synpunkter på den stundande valrörelsen fram till sept. 2018. Det finns nog många intressanta synpunkter av vad som kommer fram från våra partiledare under åren och det finns också en stor mängd fakta om hur Sverige har förändrats de senaste åren som många av våra politiska företrädare har ett stort ansvar för men som man helst vill sopa under mattan. Då är de sociala medierna överlägsna i att förmedla alla gömda lik i garderoben som man helt vill slippa bli påminda om existerar.

 

Den så kallade fria pressen har också en tendens  att glömma alla påståenden om ditten och datten i den svenska politiken som man förmedlat . Påståenden som man helst vill sopa under mattan när visat sig att de gång på gång är ute och cyklar rejält när det senare visar sig vara rena rama rappakaljan man förmedlar. Vi har många företrädare från både kulturlivet och media som visar sig vara rena ulven i fårakläder när de blir granskade i Metoo rörelsen.

 

Media profiler som utåt sett låtsas vara förespråkare för jämställhet och stå för kvinnors rättigheter visat sig att de gömmer sig på våra kvällstidningars redaktioner och verkar  vara de allra värsta i det Metoo  rörelsen avslöjat. Det är många som tappat sin gloria under året både inom politiken, media och i kultursektorn.  Sektorer som utåt sig gärna vill framstå som politiskt korrekta ( PK ) men när man synar dem i sömmarna så visar det sig att det är  i den samlingen de flesta syndarna finns. Det är också en själ till att fortsätta skriva i bloggen så att inte läsarna glömmer var man skall hitta de verkliga syndarna med de flesta förnekarna att de har ett ansvar vad som nu sker i landet. 

 

tn

 




Av tommy norum - 1 januari 2018 14:30

Ett besök i Thorstenssons Mekaniska verkstad för att få en inblick hur verkstadsindustrin såg ut i början på 1900 talet. Denna Son till grundaren som med fingertoppkänsla lyckades ordna till ventilyftare som var överlägsna alla andra i marknaden. Där han med en härdningsmetod där färgen på godset vid uppvärmningen hade en avgörande betydelse för hållfastigheten och livslängden på ventilfjäderlyftaren.

 

Carl William Thorstenson startade företaget då han kom tillbaka från Amerika och tillverkade bl a ett egenhändigt konstruerat självrensande tröskverk. Verksamheten drevs i liten skala med ett fåtal anställda. På Åmåls gamla industriområde vid järnvägen söder om stadskärnan uppfördes verkstadsbyggnaden omkring 1920. 1929 då C W Thorstenson avled övertog sonen Henry verksamheten och drev den vidare med hjälp av sin bror. Förutom självrensande tröskverk har här bland annat tillverkats fjäderblad till spolpumpsventiler för fartygsmotorer och styrningar för bandsågsblad. I mitten av 1970-talet minskades verksamheten och lades till slut ned.

    

   
 

    Vekstaden är intakt där takens remhjul fördelade ut kraften till maskinerna på golvet via remskivorna .  

 

 

   Uppvärmningen av verkstaden var vedeldat kamin som via ett snillrikt konstruerad förbindelsekanal till skorstenen tog ut den mesta energin ur rökkanelen innan den lämnade rummet via skorstenen, 


 

  kontoret med dåtidens hjälpmedel.  

 

  Lokaleldstäderna var den huvudsakliga värmekällan i huset.


 

 

    Själv huserade Torstenson i både våningarna med sina sju barn och hustru.






Av tommy norum - 1 januari 2018 14:00


Bilder från ett Dalsland i början på 1900 talet . Foto Ahlin 




Billingsfors 1901

Vallskvarnen och sågen vid Upperud 1901

Beskrivning av motivet

"Postbygge: Öfre posten vid 3dje slussen" år 1913 

Beskrivning av motivet

"Hamnbygget, första arbetet, undervattenssprängning" år 1931

Beskrivning av motivet

"Arbete med portbygge vid 3dje slussen." år 1909



Galeasen Klippan i Forsbroviken 10.09.1886




Galeasen Wilhelm på uppgång i Dalslands Kanal 1915



Utflyktsbåten Turisten vid  "Brattesta " Stora Lee midsommardagen 1907.



Av tommy norum - 1 januari 2018 13:45

   

Det var på den tiden den färgglada reklamen fanns på emaljerade skyltar utomhus eller uppspikade på väggarna i handelsbodarna .  




         

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards