Alla inlägg under januari 2018

Av tommy norum - 15 januari 2018 10:16



Stora rubriker i Åmåls lokalpress " Arbetslösheten har vänt neråt” i en kommun som har en av landets högsta arbetslöshet. Vi har tagit tag i det mer säger chefen för arbete och etablering i Åmåls kommun.

Men när man skärskådar siffrorna så undrar man om Åmål verkligen har fått en förbättrad arbetsmarknad? Kommunen har anställt många personer med så kallade extratjänster, där hela lönen samt handledningskostnader ersätts av staten och som satt stora positiva spår i arbetslöshetssiffrorna. Så frågan är väl om arbetssituationen för arbetslösa i kommunen har förändrats med de låtsasjobb man skapar utan den minsta anknytning till en efterfrågan av tjänster som någon är beredd att betala för är lösningen på problemet.  


     

 

Regeringar vill gärna få kredit för sin arbetsmarknadspolitik där väl statistiken från arbetsförmedlingen används som ett kvitto på om politiken har lyckas eller misslyckas. Men hur mycket luft finns det i dessa siffror som man presenterar är frågan?  När vi vet att medborgare som går på åtgärder av något slag, har ett deltidsarbete på ett fåtal timmar i veckan, eller som när nu kommunerna kan anställa i det som kallas extratjänster, där hela lönen somt handledningskostnaderna ersätts med statliga medel inte ingår i arbetslöshetsstatistiken.

 

Tiotusentals i Sverige får nu sin sysselsättning via dessa politiska påhitt för att få ut medborgarna i arbetsmarknaden vilket också sätter sina synliga spår i arbetslöshetssiffrorna. Spår som man som ansvarig politiker gärna vill få det till att det är ett kvitto på att man är handlingskraftig i arbetsmarknadspolitiken och samtidigt är jobbskapande när det i själva verket är ett kvitto precis tvärt om. Sådan arbetsmarknadsåtgärd där regeringen satsar miljarder med statliga medel frisera siffrorna i någon form för att inte avslöja deras dåliga kompetens på området med statistik som har väldigt lite med verklighetens arbetslöshet att göra.

Socialdemokraterna är ju mästare på detta att med skattepengar frisera verkligheten. Den senaste bravaden för den konstruktionen var väl under Göran Perssons tid som statsminister gömde verkligheten i den katastrofala ökningen av sjukskrivningar genom att sjukpensionera i tid och otid för att få ner sjukskrivningstalen i statistiken. . Det är väl ungefär samma i det som händer nu i arbetslöshetssiffrorna när man saknar idéer hur man skall komma tillrätta med den situation där stora skaror lågutbildade invandrare överskölj på arbetsmarknaden utan en avdikat utbildning att falla tillbaka på.

 

När nu inte fake news informationen som både politiker och vissa media journalister förde vidare om alla de högskoleutbildade invandrare som kommer hit kommer att bli en viktig del i Sveriges utveckling  inte riktigt stämmer med verklighet visar det sig, då får man ta till andra medel för att rättfärdiga den urusla naiva invandrarpolitik man har haft ansvaret för fått fortgå alldeles för länge. Då får man ordna till extratjänster helt betalda av staten där kommunerna inte är sena att haka på och ta för sig. Politiska åtgärder som kommer att frisera arbetslöshetssiffrorna före valet Men lika lite som den ökade sjukpensioneringen var en lösning på grundproblemet till medborgarnas ökade sjukskrivningar så löser knappast konstruerade arbeten helt betalda av staten problemen med den ökade arbetslösheten hos de nyanlända som en del politiker tycks tro.

Att försöka sopa problemen under mattan löser inte situationen utan det som göms i snö kommer upp i tö kommer det att visa sig efter valet när man på riktigt till slut blir tvingade att lösa den situation man satts sig i genom den naiva invandrarpolitiken man har bedrivit och som man har ansvaret för satt sådana negativa spår i arbetslösheten bland de nyanlända. Att bara 25% av de nyanlända har ett heltidsarbete efter 8 år i Sverige säger en del om vilka problem våra politiker har att brottas med i vågorna efter den naiva flyktingpolitiken. Och det är före invasionen av nyanlända 2015.

 

Det är nog många utanför politikerleden som skulle önska sig att arbetslöshetssiffrorna skulle utgå från de som har ett arbete som de kan försörja er sig själva på utan statliga subventioner. Då skulle arbetslöshetssiffrorna skjuta i höjden i såna propositioner att våra politiker skulle ha svårt att förklara sin existens i den låtsaspolitik man bedrivit i arbetsmarknadsfrågor alldeles för länge.       


tn









Av tommy norum - 12 januari 2018 07:00


Det här var Åmåls centrum på 1940 talet eller där omkring. 


 

Fastigheten som fanns före det nya sparbanksbygget vid torget. Foto omkring 1940.


 

Kungsgatan är sig likt. Det är bara modellerna på kläderna och på bilarna som skilljer sig från dagens .
 

Här har det hänt en del sedan 1940 talet. Det är väl bara Stadshotellet som man känner igen..

 


 
Torghandel  och Mellanbrogatan 








Av tommy norum - 11 januari 2018 11:27

 

Ett Stockholm där både fattigdom och rikedom blandades i en enda röra i staden. Vid det här laget var det ingen garanti att få gå och lägga sig mätta för varken barn eller vuxna. Bostäderna för fattigfolket var många gånger både trånga, kalla och i ett dåligt skick. 


         

 

 

Av tommy norum - 11 januari 2018 07:00



 

Om man tror att man skall få bort Sverigedemokraterna från den politiska scenen genom att uppträda som Bengt Westerberg (f) på sin tid demonstrerade i tv studion när Ny Demokrati kom in i riksdagen. Då är nog risken betydligt större att de själva åker ur när vi ser på deras opinionssiffror som nu ligger i närheten av 4% spärren.



Går det samma väg för Alliansens förhållande till Sverigedemokraterna som det som hände på  Ny Demokratis tid i riksdagen när partiernas ombud fick order att inte tala med partiets representanter. Bengt Westerberg såg till att ingen i folkpartiet fick tala med oss skriver Ian Wachtmeister i sin bok Sotarna. Till och med Statsminister Bildt förbjöds (!) att göra det. Men Bengt Westerberg blockerade sig själv när både Birgit Friggebo (F) som ekonomiminister både talade och förhandlade med Ny Demokrati.. Det hände till och med att statsminister Bildt ringde mig mitt i natten skriver Ian och bad oss stödja den borgerliga regeringen i en viss fråga. Jag var till och med hemma hos Bildt på Karlavägen för att ha möten som inte herr Westerberg kunde övervaka. Vi resonerade både med Bo Lundgren som var skatteminister om frågor som vi kunde tänkas ge regeringen sitt stöd. Så det vi kan utröna av Ian Wachtmeisters bok är väl att utan ny Demokrati så hade regeringen Bildt inte klarat sig under de svåra åren på 1990 talet.

 

Så det utspel som Alliansens företräder håller på med att inte tala med Sverigedemokraterna vid ett eventuellt maktskifte är nog bara ett spel för galleriet för att i det längsta försöka marginalisera  partiet från väljarna före valet. Sedan får man nog vara beredd att krypa till korset som så många gånger förut när man tvingats ta till sig deras politik under stor vånda och börja tala  med Sverigedemokraterna om man säger sig vilja stå för en borgerlig politik i en regeringsställning. Om Alliansen sedan föredrar att ta makten via en majoritet i blocken eller inte så blir ändå resultatet en minoritetsregering  som kommer att bli beroende av Sverigedemokraterna om man vill slippa få in ett socialdemokratiskt inflytande, och vilken borgerlig väljare vill det ?   .

 

Så det Björklund (l) eller Annie Lööf (c) eller för den del också Ulf Kristersson (m) nu håller på med är ett lika stort spel för galleriet som det Alliansens företrädare med Bengt Westerberg (f) i spetsen höll på med när man försökte marginalisera Ny Demokrati på sin tid.  Men att demonstrativt gå ut ur tv studion när Ny Demokratis representanter kom in i lokalen efter de har blivit invalda i riksdagen av folket är väl ett bra exempel på dåliga politiska egenskaper som på sikt sätter sina spår i väljarunderstödet visar det sig med facit i hand. 

 

Liberalerna som är väl en av de ledande i att försöka blockarna allt politiskt makt för Sverigedemokraterna kanske får sitt straff redan vid nästa val när det visar sig att väljarna kanske har tröttnat på politiker som struntar i de politiska sakfrågorna och i stället ägnar sig åt desinformation och allmänt struntprat i sitt förhållande till sina politiska kolleger i riksdagen. 

     


 

Att sedan Ny Demokrati fick lämna in när de huvudansvariga för partiets tillkomst försvann och där de valda riksdagsmännen i partiet vägrade släppa in andra krafter trots att det fanns beslut på att ingen skulle sitta mer än två perioder. Med en  organisation som inte var optimal för en fortsättning och där valmanifest kännetecknades av en slarvig, ofinansierad givmildhet. Typ Gudrun Schyman kom också att sätta sina spår i väljarunderstödet.

 

Missförhållande och erfarenheter som Sverigedemokraterna tagit till sig delvis med hjälp av Ian Wachtmeister för att inte hamna i samma situation som Ny Demokrati fick uppleva när de försvann från det politiska landskapet lika fort som de kom in i det.


tn



Av tommy norum - 7 januari 2018 13:31


Ian Melker Shering Wachtmeister  född 24 december 1932 på Näs säteri , död 11 november 2017. 

Svensk greve , företagsledare,politiker och författare. Han var partiledare för Ny Demokrati och riksdagsledamot 1991-1994 

  .

Dags att ta på sig kritikerglasögonen när det gäller media övervakning av det politiska spelet när vi vet att över 80% av journalistkåren har sina poliska sympatier i det rödgröna blocket


Miljöpartiet som vill kalla sig gröna men lever livet i det blå "som Ian Wachtmeister skriver i sin bok sotarna " det partiet har ett partiprogram som är orealistiskt om man uttrycker sig artigt. Programmet är dock populärt hos dem som vill höra förenklade sagor om hur bra det kan bli bara man drömmer bort realiteterna! Att vår statsminister inte har några skrupler för att samarbeta med ett sådant parti är en aning förvånande. Men han har väl inte läst deras partiprogram kan man tänka. Samtidigt som han på alla sätt och till varje pris, påhejade av Miljöpartiet och deras journalistsvans, vill undvika och förneka existensen av Sverigedemokraterna som uppenbarligen stöds av minst 15% av väljarna och som det visar sig efterhand i stort sett har haft rätt på alla punkter i hur man skall bedriva en realistisk flyktingpolitik i Sverige.

 

När man nu med facit i hand kan läsa av i hur de partier som varit mest aggressiva i sin retorik mot Sverigedemokraterna sakta men säkert börjar närma sig i det som för något år sedan var främlingsfientligt, osolidariskt, rädsla för det mångkulturella samhället och där till och med rasism förekom i anklagelserna mot Sverigedemokraternas flyktingpolitik. Det vi kan konstatera nu är väl att de flesta partier numera är rasister, osolidariska och emot det mångkulturella samhället när man kan se att man i många fall har kopierat SD :s invandrarpolitik på område efter område när de lade av sig sina skygglappar och fick lite distans av vad som håller på att ske i det här landet.

 

Även om Miljöpartiet i det längsta försöker streta mot med hjälp av sina media vänner inom journalistkåren som det visar sig att nästan hälften av journalistkåren är Miljöpartister enligt en undersökning 2012 enligt boken sotarens författare Ian Wachtmeister.  72% av alla journalister i Stockholmsområdet sympatiserar med de rödgröna. Bland kulturjournalisterna så är det 84% av hela landets journalistkår rödgröna. I Sveriges radio och SVT så sympatiserar över 80% på de rödgröna eller nästan hälften på miljöpartiet. Att de sedan dessutom ligger på vänsterkanten i respektive parti som de sympatiserar med speglar i hur snedvriden rekryteringen är inom mediavärlden i Sverige. (källa, Svenska journalister-1989-2011, Aap , Kent. JMG, Göteborgs universitet,2012, kap 14 Journalistkårens partisympatier, s.101–108

 

Att regeringen har svårt att värja sig från deras bombardemang i åsiktsförtryck när inte de politiska besluten verkar gå i deras ledband har vi ju sett åtskilliga exempel på när man backat i ståndpunkter som går emot miljöpartiets syn på hur invandrarpolitiken skall vara i Sverige. Det senaste var hur de ensamkommande som bluffat sig in i Sverige med fejkad ålder för att få en gräddfil in i det svenska samhället nu få stanna kvar i landet i en upprepad amnesti som man på sin tid miljöpartiet också kom överens med allians partierna med Reinfeldt som statsminister.

 

Det där med lagar och förordningar i hur vår asylpolitik skall fungera det försöker Miljöpartiet gång på gång hoppa över och införa egna genvägar för att uppnå sitt eget partiprograms syfte med fri invandring. Det man kan konstatera är att nyhetsbevakningen i Sverige haltar betänkligt i objektivitet det har vi många exempel på under åren framför allt inom flyktingbevakningen där många journalister fått byta fot och skämmas när det uppdagas att de både mörkar och vinklar nyheter för att inte störa bilden av den flyktingpolitik de står för. Där det blivit mest påtagligt är väl i de avslöjande Metoo rörelsens gav vid handen så fanns de största bluffarna inom journalistkårens PK fantaster där man som i invandrarpolitiken föredrog att blunda för realiteter i deras närhet påhejade av kultur och teatervärldens företrädare som det visar sig lever långt ifrån den PK värld de låtsas stå för. 

 

Lita aldrig på en journalist. Den uppmaningen blir mer och mer relevant när nu de sociala medierna gång efter gång avslöjas hur de behandlar nyhetsflödet för sin egen politiska agendas skull än för att bedriva en objektiv nyhetsfömedling som medborgarna kan lita på.    


tn


Av tommy norum - 6 januari 2018 12:30


 


Den utdöende arten där många håller på att bli frånsprungna av teknikens allt snabbare utveckling. Många kommer att bli helt isolerade när hela samhället är uppbyggt på att man är uppkopplad dygnet runt för att få den service som man var van vid före dataålderns intrång i människornas vardag.    

 

 

Läste ett bra kåseri av journalisten Calle Norlèn 47 år i Tara  den nya kvinnotidningen som raljerade över våra kunskaper som med tiden blivit helt ute .

 

Vi är den sista generationen som...

 

Köper cd-skivor. Fysiska alltså i plastfodral.

 

Köper eller hyr dvd. Alla laddar ner. Vilket vi inte ens vet hur man gör.

 

Har särskilda möbler för film och skivsamlingar

 

Sätter oss vid tv:n när programmet börjar,  vi slår upp tvtablåerna i papperstidningar. När programmet är slut,  följer vi inga eftersändningar på nätet .

Vi vet inte hur man gör.

Sätter oss ner framför datorn för att "gå ut på nätet " Där kollar vi mejlen, kanske betalar räkningar och kopplar ner efter en kvart.  Människor under 40 är uppkopplade dygnet runt

Hämtar kataloger från resebyrån för att sitta och planera semestern, Ja, som överhuvudtaget går till en resebyrå.

 

 Hade lånekort på bibloteket

 

Skickar vykort i stället för mms när vi är ute och reser

 

Postar inbjudningskort

 

Vet hur man använder en telefon med snurrskiva, hur man sätter in en film i en  kamera och vet vad man gör med tipp-ex

 

Gick ut och dansade för att träffa partner,  dvs före match.com och liknande dejtingsajter. Då visste man efter en sekund om man tände på utsidan,  man fick sedan ägna veckor åt att ta reda på insidan.  Nu är det tvärtom man ägnar veckor åt insidan för att sedan bli besviken på utsidan på en sekund.

 

Har hemtelefon inte för man vet varför den står där och kostar abonnemangsavgift.

 

"när vi äntligen lärde oss programmera videon, försvann VHS formatet. Sen dess trycker vi bara på lådvinsknappen"

" våra kunskaper är snart värdelösa, vårt beteende bisarrt, våra livsstilar museala"

 

Det är bara en tidsfråga innan vi behöver etnologiska tolkar för att människor under 20 överhuvudtaget ska förstå vad vi säger, vad vi gör och varför. Vi är den utdöende arten konstaterar Journalisten Calle Norlèn i sin krönika i Tara.

 

  

 

Av tommy norum - 5 januari 2018 08:00

.....

Med den TV serie över Olof  Palme som har visats i SVT så förstår man att han berörde människors känslor i alla politiska läger . Men det som fick Socialdemokraterna ner på jorden var inte den politiska oppositionen där väl Högern ansågs som huvudmotståndaren, men där Centern med Tor-Björn Fälldin som ledare fick de största sympatierna vid valen och som också var den som såg till att sparka ut Socialdemokraterna ur regeringskansliet för första gången.

 

Nej här kom protesterna från de egna leden, där strejken i Malmberget i Statens gruvbolag var de utlösande faktorn för att Svenska folket skulle gå ut och protestera för dåliga löner och höga matpriser som tog mer och mer av löneutrymmet.

..    

Trots löneökningar på 30% vid ett tvåårsavtal men med i stort sett lika stor inflation så blev slutresultatet ofta en negativt utslag i lönepåsen. När sen Astrid Lindgren med sin sanna pomperipossasaga  fick betala 102% i marginalskatt så sjönk förtroendet drastiskt för den politik som Socialdemokraterna med Olof Palme som ordförande stod för.

 


Att sen Transports fackliga ordförande Hasse Eriksson spädde på synen av det fackliga pampväldet genom att åka till Grekland där en militär junta styrde och som Sverige protesterade emot genom att bojkotta handeln, dessutom i arbetsgivarnas semesterhem, så blev det ytligare en spik i den förtroendeklyfta som byggdes upp bland  allmänheten.

     

Att man sen ser att Palme inte var främmande för att ljuga när Peter Bratt och Jan Guillou i den så kallade IB affären avslöjade Sossarna med byxorna nere för olagliga underrättelser och där man dessutom såg till att avslöjarna i ren kommunistiskt diktatur anda blev åtalade och fällda för spioneri, kanske var vändpunkten för många att börja dra öronen åt sig och börja ifrågasätta Socialdemokraternas sätt att bedriva sin politik på.

Att man sen försökte ta över hela näringslivet med de så kallade löntagarfonderna där näringslivet själva skulle stå för kostnaderna för socialiseringen där löntagarna via sina fackförbund skulle avstå en viss del av lönen för att få en del av ägarskapet i företagen i tron att det skulle vara lösningen på den arbetslöshet som sakta men säkert på grund av vidlyftiga lönekrav som drev upp inflationen och där vår viktiga exportindustri fick svårare och svårare att hävda sig på världsmarknaden.


Att sen de forna medarbetarna i den innersta cirkeln mer eller mindre själva rannsakar sig i sin naiva  verklighetsuppfattning om politikens möjligheter att förändra och att man borde agerat annorlunda i många situationer är väl något alla politiska partiers medarbetare kan erkänna när de har facit i hand och där de numera står långt ifrån maktens centrum.  

 

Tyvärr för Socialdemokratin så har stora skaror inom leden fortfarande inte förstått att förnya sig utan fortsätter i samma Palmeanda i tron att det är höjda skatter och tron att det socialistiska samhälle de vurmar för " som många gånger innebar att man lämnar medborgarnas åsikter att få bestämma över sitt liv och där man straffas ekonomiskt genom att vägras att ta del av våra gemensamma tillgångar när det bryter mot Socialdemokraternas ideologi "  på något sätt fortfarande skulle vara den rätta melodin för att driva Sverige mot en ökad välfärd.                 


tn

Av tommy norum - 4 januari 2018 09:50

Historien om Dalsland rings uppgång och fall


 

https://www.bing.com/videos/search?q=youtube+dalslands+ring&view=detail&mid=B10C50C5F6F17432BC0BB10C50C5F6F17432BC0B&FORM=VIRE

  

STENEBY: 90-årige Erik Berger berättar om motorbanan som lockade till sig 10 000 tusentals åskådare.

Den 3 juli 1966 invigdes Dalsland ring. Hela 16 000 åskådare kom till tävlingarna.
Förare som Ronnie Peterson, Reine Wisell och Erik Berger tävlade på banan under några år.
– Vi hade planer på att bygga ut, men så skedde dödsolyckan på Gelleråsen och sedan kom oljekrisen. Redan 1973 kördes sista loppet, säger Erik Berger.
 
   
 
 
 Dalsland Ring var en racerbana  som låg vid Dingelviks gård i Bengtsfors kommun, Dalsland . Banan var 1 650 meter lång. Den invigdes den 3 juli 1966 och det kom 16 000 åskådare till premiärloppet. Det är fortfarande det största publika arrangemang i Dalslands historia. Banans liv blev dock kort. Efter en olycka på Gelleråsen 1970 skärpes kraven från Svenska Bilsportförbundet. Banan byggdes om efter de nya kraven, men publiken svek och banan gick mer eller mindre i konkurs under oljekrisen 1974 . Bengtsfors Motorclub som drev banan klarade inte av att betala årsarrendet på 5 000 kronor, varvid bonden som ägde marken plöjde upp banan för att göra potatisåker .

Idag finns bara cirka 100 meter asfalt kvar. Allt annat är borta. 


 


Bildresultat för dalslands ring

Publikrekord för Dalsland 16000 besökare kom för att se invigningen av bananan 1966.


 

Det är många kända i motorvärlden som tävlat på banan . Här har vi en av de största på sin tid Ronny Pettersson legendarisk F1 förare














Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards