Alla inlägg den 24 januari 2018

Av tommy norum - 24 januari 2018 07:00

Antalet anmälda snatterier och butiksstölder ökar kraftigt i landet med medan allt fler anmäls så ökar också att fler  anmälningar läggs ned. 2013 lades 39 % av anmälningarna ned att jämföra med 54 % 2015. Oroande är också att en relativt stor andel av stölderna tycks ha kopplingar till organiserad brottslighet, vilket gör de anställda mer utsatta.. 


 
Handels totalkostnader för stölder i deras butiker uppgår till samma kostnad som hela polisbudgeten, 22 miljarder enligt Svensk Handels beräkningar.  



Personalen i butikerna ringer polisen men får oftast ingen hjälp när de ertappar folk som tar för sig utan att betala. I stället får ägarna vitesförläggande från Arbetsmiljöverket för att man inte kan tillhandahålla en trygg arbetsmiljö för sin personal. Det speglar väl myndigheternas och våra politikers passivitet och oförmåga att lösa problemen med den ökade brottsligheten runt handeln.

 

Bara att konstatera att våra politiker har skapat ett samhälle där de helt tappat kontrollen över utvecklingen i spåren efter den naiva flyktingpolitik som pågått en längre tid. Problemen finns oftare i de klassade utanförskapsområden runt om i landet som har en stor invandrartäthet och med en utbredd gängkriminalitet. Där blir småstölderna i butikerna  ofta är inköpsorten till den grövre brottsligheten i områdena. Men har man ett rättssystem där påföljderna är så låga att de som utför brotten och blir ertappade totalt struntar i hur många bottenstommar man åker på när man ändå struntar att betala dem. Det här kan hålla på i åratal utan att myndigheterna reagerar. Samma personer åker fast gång på gång men är ute lika fort som man kommit in och där fortsätter sin brottsliga bana som om ingenting har hänt.

 

Det är ju ganska fantastiskt att i dagens Sverige har inte ägarna rätt till att portförbjuda personer som upprepade gånger stulit och hotat i deras butiker. Som tex en butik i Göteborg där en person sitter och tigger vid entrén. Samma person går regelbundet in i butiken för att stjäla mat och dryck som han sedan äter. Att sedan polisen vägrar att emot anmälan  på grund av att Riksåklagaren säger att stölder under 60 kr inte skall beivras. Skall verkligen ägaren till butiken och vi medborgare behöva finna oss i en sådan slapphet i myndighetsutövningen som bidrar till en ökad brottslighet i stället för tvärt om ?

 

Sedan finns det både politiker och media som vägrar att fokusera på sådant som kan uppfattas som en svartmålning av Sverige. De menar att all sådan information kan störa bilden av en lyckad invandringspolitik och all sådan negativ information som kan härledas till den naiva invandringspolitikens konsekvenser riskerar att skapar motsättningar i samhället. Frågan är väl om inte motsättningarna mer blir riktade mot våra politikers oförmåga att som ansvariga leda landet i den riktningen som medborgarna förväntat sig än mot de invandrarna som tar för sig utan att någon reagerar i tid.

 

I politikerstyrda verksamhets område efter område kan man nu se att vi har fått en samling politiker som inte är kapabla att sköta det här landet. Man har skapat ett kaos eller kanske man skulle kalla det oreda i stort sett alla samhällsfunktioner som de har ansvaret för. Medan näringslivet blomstrar och går som tåget och som något inte på något sätt är våra politikers förtjänst utan enbart duktiga entreprenörer och företagsledares framsynthet. Före detta svetsaren statsminister Stefan Löfven (s) vill gärna ha kredit för att det är de rödgrönas politik som banat väg för den framgången. Men skulle våra företagare sköta näringslivet lika dåligt som våra politiker sköter det offentliga så skulle vi sakta men säkert sparkas tillbaka till stenåldern.

 

I politiken råder rena kaoset där man låtsas ha kontroll av läget men som det visar sig att det man i bland anklagar näringslivet för den så kallade kvartalsekonomi har i politikens värld i stället blivit kvartalspolitik eller med ett annat ord tuta och kör så får vi se vad som händer. Det är det vi nu skönjer spåren av när handlingsförlamade politiker alltid ligger steget efter och där de ansvariga verkar lika förvånade varje gång något har gått snett trots åtskilliga varningar vart vi är på väg. Att man i det läget skyller på varandra  i debatterna och vägrar att själva inse vilket ansvar man har för utvecklingen är beklämmande att behöva uppleva för oss väljare.    


tn                   


 




Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards