Alla inlägg under november 2016

Av tommy norum - 17 november 2016 11:22




Opinionsbransch i kris - ger osäkra prognoser

Bara att konstatera när vi tar del av de Novembermätningar 2016 som är klara. Man kan som läsare konstatera siffror som speglar verkligheten är dold i dunkel. Professorerna sliter sina gråa hår för att komma fram med en förklaring varför man misslyckats så totalt i val efter val på senare tid.



INIZEO

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
November 201625,7 %4,2 %8,0 %22,0 %4,1 %3,5 %8,6 %21,5 %Andra2,5 %38,2 %37,9 %


DEMOSKOP

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
November 201627,8 %4,6 %8,4 %23,6 %4,8 %2,5 %7,8 %17,6 %2,0 %0,9 %38,7 %40,8 %

Bara att konstatera när vi tar del av de oktobermätningar 2016 så kan  läsare konstatera att  siffror som speglar verkligheten även här är dold i dunkel.




SIFU

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
Oktober 201625,9 %4,7 %8,2 %25,0 %5,4 %2,8 %8,3 %16,8 %2,1 %0,9 %41,5 %38,8 %

NOVUS

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
Oktober 201626,2 %4,5 %7,5 %22,9 %5,7 %2,9 %8,3 %18,7 %2,2 %1,1 %39,8 %38,2 %

IPSOS

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
Oktober 201625 %5 %8 %24 %7 %2 %7 %19 %2 %2 %40 %38 %

YOUGOV

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
Oktober 201622,2 %3,2 %7,7 %22,4 %5,1 %4,9 %6,4 %24,3 %2,5 %1,3 %38,8 %33,1 %

SENTIO

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIPPAndra
             
Oktober 201623,5 %2,4 %9,7 %19,5 %5,9 %4,1 %8,7 %21,7 %2,4 %1,9 %0,2 %38,2 %35,6 %




Inte lätt att göra en rättvis bedömning med sådana variationer i utslaget hos de olika prognosmakarna





Av tommy norum - 17 november 2016 07:00




       

Av tommy norum - 16 november 2016 07:00

   
Furuhäll


Åmålsån

 



 

 

Örnäsbadet på 1950 talet

   

   
Båtlivet på 1950 talet

 

Lekparken  Plantaget


       

Klicka för större bild.




 


       

Samling på Torget . Klicka för större bild.

 

Hamnarbete.

     

Klicka för större bild



Vy från Kungsberget. 

 

Av tommy norum - 15 november 2016 15:09



 

Hann ni inte med att uppleva månen i den här storleken från Jorden under helgen då lär ni få vänta ca 70 år innan det upprepas

Av tommy norum - 15 november 2016 07:00



Kaos och kris – världens nya bild av Sverige och tyvärr inte bara ute i världen utan även här hemma har bilden förändras radikalt de sista 10 åren..

 

Ny skyller Säpo på att det är den ryska björnen med Putin som är boven i dramat för Sveriges dåliga bild utomlands



 

På kort tid har Sverigebilden utomlands förändrats. Från att ha beskrivits som en fredlig idyll målas Sverige nu upp som ett land i kaos och förfall, med laglöshet, våldtäktsepidemier och gränslös flathet mot brottslingar. På Svenska Institutet, SI, en statlig myndighet med uppgift att sprida kunskap om Sverige, är man bekymrad. – Korrekt journalistik om att även Sverige står inför utmaningar inom exempelvis migrationsområdet har vi ingenting emot.

Den tidigare Sverigebilden var lite väl idylliserad, och att den nyanseras är bara bra. Det är klart att även vi har problem, säger Henrik Selin på SI som hävdar att den bild som sprids i utlandet om Sverige inte stämmer. 

Men vad det är det då som inte stämmer i den negativa bilden som målas upp enl SI. 

 

Polismyndigheten bekräftar att den ökade kriminalitet runt våra större städer är ett stort problem där kriminella ligor tagit över och där dödskjutningar nästan dagligen förekommer. Vi blir nästan dagligen informerade om bilbränder runt om i landet. Nästan dagligen rapporteras det om våldtäkter i media. En makalös flathet mot brottslingar där man som ex enligt polisen själva ena dagen kan ertappas med ett olagligt vapen nästa dag släpps ut på gatan. Vi har ett skolsystem som mer är inriktade på förvaring i stället för kunskap under flera decennier och där högskolorna är förtvivlade av den låga kunskapsnivån av de som kommer ifrån en gymnasieutbildning till Högskolan. Det råder kaos bland myndigheter, skolan, bostadsmarknaden, sjukvården, arbetsmarknaden och i politikerkåren som står helt handfallna inför situationen och där man försöker kravla sig ur ansvaret genom att skylla på varandra vems fel det är.  

 

Slagträ i flyktingdebatten

Under det senaste året har Sverige använts som slagträ i debatter om flyktingar och migration i flera länder till förtvivlan för de politiker som varit pappa för den politiken.  Donald Trump  har i sin valkampanj använd Sverige som ett varnade exempel på vad en naiv invandringspolitik kan ställa till med. En politik som lett till att 1 miljon lever i utanförskap, man har struntat i att leverera bostäder i samma takt som inflödet av invandrare .Man har skapat ett utanförskap som lett till enligt en nationell kartläggning kriminella nätverk där svensk polis pekat ut 55 områden i 22 städer som platser där brottslingar bedöms ha negativ påverkan på lokalsamhället. 60 % av våra brottslingar har invandrarbakgrund. Sverige har ett högt antal registrerade våldtäkter – näst högst i världen efter Lesotho.

 

Frågan till SI och UD, är det desinformation att informera om detta ?  

 

 

Frågan är väl om man inte fått rena para nojan hos Säpo och UD när man påstår att det är Ryssland som ligger bakom informationen som vi dagligen kan läsa om i Svensk press hur illa det står till i det Svenska samhället. 

 

Psykologisk krigföring.

 

–Ryssland ligger bakom mycket av desinformation och negativa uppgifter om vårt land, både när det gäller migration och annat. Det finns från rysk sida ett intresse av att måla upp bilden av att det inte finns några sanningar, att man inte kan lita på någon, säger Henrik Selin.

 

 Den frågan borde man nog ställa till våra politiker när det i talarstolarna före ett val lovar saker som de sedan struntar i att leverera.


Enligt Säpo handlar det om psykologisk krigsföring, där man från rysk sida sår frön av tvivel och med hjälp av förvrängda budskap försöker undergräva förtroendet för svenska institutioner och folkvalda.

 


Man kan förstå att man tar alla till buds medel för att få tillbaka förtroendet för våra myndigheter och politiker, ett förtroende som man förbrukat för länge sedan inför medborgarna när vi ser att i stort sett så är det ingen myndighet, och där också många av de folkvalda inte  lever upp till det de är satta att sköta.

 

Om inte annat så har väl Uppdrag Granskning i flera program ertappat många av våra myndigheter och politiker med byxorna nere när de inte sköter sitt jobb. Så frågan är väl om inte SÄPO borde granska Janne Josefsson en extra gång ut i  fall att han är Rysk spion. .   

 

tn



 

 

Av tommy norum - 14 november 2016 07:00


 
Sveriges ekonomi läcker som ett såll på grund av det rådande flyktingkaoset i landet.   



Hur länge klarar Sverige att hålla kvar den välfärdsmodell som våra politiker  har så stor tillit till...?

 

Sverige har per capita tagit emot mer än tre gånger så många flyktingar som Tyskland, ett konstaterande som kommer att sätta långtgående negativa spår i välfärden. 

.

I ett perspektiv där utrikesfödda i Sverige har 30% högre arbetslöshet än de inrikes födda, den största inom EU och där kvinnorna ligger på mer än 40% och där våra politiker står lamslagna hur man skall lösa problemet i annat än obeprövade visioner som kommare allt längre bort från verkligheten.

 

Vad händer när kommunerna måste höja skatterna för medborgarna – i ett land som redan är bland de högsta  i världen -  för att i någon mån behålla den välfärd vi medborgare har kämpat oss till. Om inte arbetssituationen förändras för utlandsfödda så vi får vara beredda på en försämrad välfärd men med högre skatter för den invandrar och flyktingpolitik våra etablerade politiker fört in Sverige. Det som är grundbulten i all välfärd är högt arbetskraftsdeltagande i hela den arbetsföra befolkningen.

 .

Hur är Sverige rustad att hålla ihop samhället när vi ser ilskan mot eliten skaka om världen, Brexit , Trump, och ilskan mot den invandrar och flyktingpolitik som håller på att dela Europa ?  

 

Medan nationalistiska krafterna ökar i Europa på grund av etablissemangets bland politikerna totalt struntat i signalerna från medborgarna, att nu räcker det, så fortsätter man tvinga på medborgarna solidaritet för en flyktingmottagning som mindre och mindre av befolkningen ställer upp på när de vet att ca 60% inte ens har flyktingstatus utan får uppehållstillstånd av andra skäl.

 

När det sedan finns politiker i bland annat de forna öststatsländerna som lyssnar på sina medborgare och vägrar rätta in sig i ledet och hjälpa till i den flyktingoreda som politikerna ställt till med, då hotas de med bojkott och ekonomiska sanktioner där bland annat Sveriges regering har inställningen att det inte är medborgarna man skall lyssna på utan Europas politiker som vill ha hjälp att komma ur den egna flyktingsituationen man ställt till med..

 

I ett land med världens högsta lägstalöner, samtidigt som många flyktingar har låg utbildning, samtidigt som man ser att många som kommit hit inte klarar en gymnasieutbildning på grund av politikernas lättja och dåliga förmåga att läsa av skolresultateten och inte reagera i tid. Vi har en förestående bostadsbubbla som kommer förr eller senare, vi har haft en obefintlig bostadspolitik inriktad på att bygga bort bostadsbristen i Sverige, Man har struntat i att ta de lågutbildade oförmåga att komma in på arbetsmarknaden på allvar. Ett fenomen som har funnit de senaste 30 åren utan att politikerna reagerat och  som bidragit till ett  ökande utanförskap med ca 1 miljon  Svenskar där de flesta har en invandrarbakgrund. 

  

När nu våra riksdagspolitiker försöker springa ifrån ansvaret genom att tvinga kommunerna ta över, om man sedan har ekonomiska förutsättningar, har en arbets eller bostadsmarknad som är anpassad för en rimlig chans att lyckas i sitt uppdrag det struntar man totalt i.

 

Kanske inte så konstigt att medborgarna till slut reagerar och tar till sig andra politiska lösningar i fortsättningen när man skall lägga sin röst. England, USA, Frankrike, Sverige, är exempel på att medborgarna har tröttnat på ett etablissemang som vägrar att lyssna på folket.

 

tn       

Av tommy norum - 13 november 2016 07:00


 

Är det de sista hundra åren i jordens miljoners historia som skall styra en politik som bottnar i rädsla att klimatförändringen komma leda till mänsklighetens förfall  ?   




Är inte klimatlarmet ett spel för galleriet för att våra politiker skall få möjlighet att höja skatterna ?  




Tänk att den dåvarande premiärministern i England, Margaret Thatcher, kunde sätta sådana spår i klimatpolitiken  när hon lovade klimatforskare högre anslag till sin forskning om de kunde visa sambandet mellan koldioxidutsläpp och global uppvärmning.  

 

Margaret Thatcher ville i sin politiska iver kväsa kolarbetarfacket och göra sig oberoende av Mellan Östern olja som på 60 och 70 talet var stora oroshärdar.  Hon ville i stället satsa på kärnkraft utan koldioxidutsläpp.

 

Klimatforskarna som på den tiden var nära att presentera en teori där solens aktivitet var huvudskälet till klimatförändringar på jorden och med utgångspunkt från den teorin så varnade man för att en kommande istid var på väg. Istället bytte man fot över natt, hägrade av de utlovade anslagen, som skulle bevisa teorin som förövrigt den svenske forskaren Arvid Bolin var pappa till.  Det var koldioxiden som var boven i dramat för den stigande temperaturen i världen,  det var det man skulle rätta sig efter i fortsättningen.

 

Ett argument som fick avsedd effekt och som Margaret Thatcher skickligt använde i kärnkraftsdebatten och i sitt krig mot kolarbetarfacket. Det som förvånar mig är att en teori som har så svagt på fötterna att när det upprepas nog många gånger så uppfattas den till slut som en sanning för många , det är där vi nu befinner oss.   Får någon för sig att ifrågasätta teorierna så blir det precis samma reaktion som när någon ifrågasatte den otroligt naiva flyktingpolitik som politikerna fick för sig skulle ge ett lyft för Sverige. Då blev de som ifrågasatte den politiken främlingsfientliga, osolidariska eller rädda för förändringar  tills verkligheten kom i kapp och det i stället blev ordning och reda .

 

Vi får väl se om det inte går samma väg med skrämselpropagandan om moder jords framtid, där skällsord som strutsmentalitet, när man vägrar se riskerna, att man gynnar kapitalet på bekostnad av jordens befolkning osv blir utbytta till ordning och reda även på de teorierna i framtiden och man slutar skrämma medborgarna för något  som bara finns i huvudet på en massa naiva trädkramare.

 

Man skall vara försiktig att i alla lägen tro på etablissemanget med sina självutnämnda experter som i regel inte lämnar sina ståndpunkter så länge man har ekonomisk vinning i med de  forskningsanslag som man försörjt sig på i åratal. Man aktar sig noga för att såga av den gren man sitter på.

 

Girighet och prestige är två faktorer som styrt forskarvärlden i århundraden och där sanningen ofta blir satta på undantag så länge motsatsen inte kan bevisas.  Och fortfarande så finns det inga sanningar presenterade om att klimatet styrs av människan genom sina koldioxidutsläpp på jorden. Ett  konstaderande som våra politiker inte vill låtsas om . 

 

tn

Av tommy norum - 12 november 2016 07:00




 

Åmåls station runt sekelskiftet. Järnvägshotellet till höger om stationen.

 

Järnvägshotellet i sina glans dagar runt 1930-40 talet.


   

Järnvägsstationen på 1940 talet

Det första elloket besöker Åmål på 1930 talet


   

BJ:s verkstäder med åmåls ån runt förra sekelskiftet. 

    

Ånglok på bangården. Den vita byggnaden till vänster i bild har nu ersatts med Coop . 

           

Järnverksverkstäderna var i många år den dominerande arbetsgivaren i Åmål. 


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards