Direktlänk till inlägg 13 juni 2016

Institutet för mediestudier kör med oseriösa data i sin forskning.

Av tommy norum - 13 juni 2016 07:00



Nog borde väl public service SVT Kultur var så seriösa att de förmedlar nyheter med utgångspunkt från de fakta som begränsar tillförlitligheten i Institutet för mediestudiers forskning.


 



Med Tove Lifvendahls krönika i SvD i huvudet så kan man undra hur det står till med objektiviteten hos våra nyhetsmedier, och vad har en undersökning " i vilken utsträckning skriver våra ledarsidor om  invandring och integration " som inte har det minsta med verkligheten att göra i ett forskningsprojekt ?. 

Med utgångspunkt från Institutet för mediestudier finns ett kapitel författat av 3 personer med titlar som professor och fil dr  ”Invandring på ledarsidorna i svensk nationell dagspress 2010–2015”. Där kodorden invandring och integration varit det som bestämt urvalet av artiklar i undersökningen.


Hur man kan få en rättvis bild av hur invandringen rapporteras med sådana höga  trösklar i urvalet kan man fråga sig ? 

 

Har man totalt tappat ifrågasättandet av rapporter som strömmar in på tid och otid utan den minsta Resources hur resultaten kommit till ? . 


.

Att ”SvD och under senare år också Expressen är de tidningar som i störst utsträckning gestaltar invandring och integration i negativa termer enligt undersökningen, medan motsatsen gäller för Aftonbladet” (fastän den absoluta mängden dominerande positiva artiklar var hos Aftonbladet 5 stycken, Dagens Nyheter 14, Expressen 7 och SvD 7).


Utifrån detta rapporterade sedan SVT Kultur att ”SvD-ledare skriver mest negativt om invandring” (2/6).

Att sedan Aftonbladet på ledarsidan slår sig på bröstet och förmedlar via sin politiska chfredaktör Karin Pettersson för sina läsare " resultatet är extremt tydligt " och visar att vår rapportering varit tydlig och balanserad.

Med urvalet av de 1000 ariklarna så var 79% av karaktären balanserad och neutral. 3 % var negativa och 17% var positiva. 

 

Men med tanke på urvalsprincipen där orden migration eller invandring oberoende av artikels budskap kom med i undersökningen där ett ex som ingår i de 79% är:

, ”Så har Stockholm blivit mer borgerligt på fyra år” (17/9-10). En aptitlig beskrivning av skattesänkningar, kunskapsfokus i skolan mm . En gång förekommer ordet integration, i sammanhanget att staden ska få en bättre mix av bostadsformer: ”Satsningen på friköp i ytterstaden är också viktig för integrationen.” 


Ett exempel på negativ rapportering som är endast består av 3%  av de 1000 artiklarna " Problemet med fallande resultat i SFi - undervisningen måste tas på största allvar. Invandrarna få inte den undervisning man behöver är av forskarna klassas som dominerande negativ.


Men med tanke på att alla negativa artiklar som avser invandring om bilbränder, kvinnosyn, våldtäckter men där media föredrar att utelämna ursprunget på förövrarna för att inte spä på det ökade ifrågasättandet av invandringspolitiken, de sollas bort i undersökningen.

 

Att sedan både Expressen och SVD bekräftar att de sällan använder orden invandrare eller integrationen i sina ledare.” Det vi som har en mer nyanserad bild av verkligheten kallar mörkning"  är väl ett konstaterat faktum hos var och en som är intresserad av vad som händer i Sverige. 


Så frågan är väl om inte hela undersökningen är ett sätt att förenkla verkligheten. 


tn












 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21
22
23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards