Alla inlägg under november 2014

Av tommy norum - 11 november 2014 07:00

Det här inslaget var infört i bloggen för ett år sedan . Har det verkligen hänt någonting sedan dess ?

 


Hur skall Åmåls kommun komma tillrätta med den ökande byråkratin i administrationen om man inte börjar tänka i andra banor och andra organisationer för att komma tillrätta med de skenande kostnaderna ?

Här ordnade man till en gemensam turistorganisation med Dalslandskommunerna där man med gemensamma krafter skulle marknadsföra Dalsland med en turistchef och adimistartion runt dessa frågor.

Alla kommunerna i Dalsland tog till den nya situationen där man överförde sina lokala resurser till den nya verksamheten samtidigt som man avslutade sina egna.

Vad gjorde man i Åmål ?

Jo här behöll man den lokala turistorganisationen med en turistchef och det utan en ordentlig analys om hur de utsatta målen har uppnåtts under åren med den egna verksamheten.

Vad jag vet så svävar politikerna fortfarande ovetande om situationen på den fronten utan tar beslut i blindo med två kostsamma organisationer och utan att ta reda på fakta genom en utredning av en oberoende konsult för en ordentlig genomlysning vad som åstadkommits under åren .


Nu är man tydligen på väg att göra om samma misstag igen där en ordentlig genomlysning med en oberoende konsult utreder det eventuella samarbetet med ett gemensamt miljökontor med Dalslandskommunerna och hur det i fortsättningen får för konsekvenser för kommunens kostnader som då också i slutändan kommer påverka  skattebetalarna och de kunder som är tvingade att använda miljöenhetens tjänster i fortsättningen.


Om man nu skall uppnå samma service grad som övriga Dalslandskommuner så kommer det att bli kostnadsökning som kan sluta på nästan 4 miljoner.

Frågan man då ställer sig som skattebetalare och de som tar del av miljökontorets tjänster.. Är det med ökade miljöavgifter till våra småföretag som är tvingade att ta del av tjänsterna som skall betala den dyrare organisationen eller är det skattebetalarna som kommer att få ta smällen för att man vägra att rationalisera och samarbeta över kommungränserna.


Vad säger våra småföretagare runt om i kommunen när miljötjänstemännen hälsar på och det senare dimper ner en faktura som är betydligt högre men utan en ökad servicegrad ?


För inte skall väl skattebetalarna vara med och subventionera tillståndsprövningar och miljökontrollen hos våra småföretagare ute i kommunen ? Det är väl ändå medborgarnas bästa som gäller och deras intresse som skall stå i fokus när man gör förändringar, inte de kommunalanställda tjänstemännen som mer ser på sin egen situation än de de är satta att serva.


Och för medborgarnas bästa, sluta med att använda tjänstemän till utredningar där de är involverade i verksamheter och där slutresultatet kan påverka deras egen arbetssituation.


Vi har haft nog med amatörmässiga utredningar där slutresultatet många gånger blir det man önskar men sällan blev det man ville . Det har vi sett åtskilliga exempel på inom Åmåls kommun.


Att det skall vara så omöjligt att samarbeta över gränsrena för medborgarnas bästa, det gäller både skola, miljöenheten och turistorganisationen i Åmål

Här verkar man mer ser till arbetstagarnas intresse än medborgarnas när man tar del av det politiska facit man efterlämnat, det som på så många punkter verkligen visar hur man misskött medborgarnas gemensamma resurser under åren. Kanske det nu är dags för en förändring i det politiska tänkandet så kan komma tillbaka till något som kan upplevas som en positiv utveckling och där sanering i ekonomin är ett måste för att det skall kunna förverkligas. 

Av tommy norum - 10 november 2014 07:00


Vi håller uppenbarligen på att hamna i samma situation i romers invasion i Sverige som hur de ensamstående barnens ökning från ett att varit några över ettusen som närmar vi nu oss 10 000 per år som kommer hit och vill försörjas.

Att ca 40% kanske inte är barn det verkar inte våra politiker vara intresserade att ta reda på.

Men med en politikersignal för omvärlden kom hit så tar vi hand om er och när ni etablerad er i Sverige så är era anhöriga välkomna att ta del av vår välfärd.

Att man nu också skall tvinga kommunerna utan resurser, bostäder och kompetens och arbetstillfällen ta emot dessa kommer att bi en het politisk fråga snart där man redan nu hör grymtningar från kommunala företrädena som anser att man inte klarar av situationen.

Nu har vi denna massinvandring med tiggarromer som invaderar vårt land och som nu politikerna har fått munhäfta för lösningar.

Medan där nu massmedia förmedlar tankegångar från en del politiker om bostäder, fri sjukvård och där det till och med nämns att under sin tre månaders vistelse i Sverige skall barnen få gå i skola.

Vi har ordnat en gräddfil genom fri skolgång och sjukvård för dessa som fått avslag från att få stanna här i landet och samtidigt bakbundit våra myndigheter att aktivt söka efter dessa som befinner sig olagligt här.


Frågan är väl hur två partier, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som inte ens kommer upp till Sverigedemokraternas röstnivå kan sätta sådan prägel i invandrarpolitiken i det här landet..


Kanske inte så underligt att Sverigedemokraterna växer så det knakar även efter årets val när vi ser hur våra politiker vägrar att inse situationens alvar utan föredrar i stället hela tiden ger våra grannländer en känga för att de inte är lika generösa i sin invandrar och flyktingpolitik som Sverige i tron att det är lösningen på problemet.

tn



  
 

”Allt hitrest tiggeri ska vara förbjudet”

 Aas Erlend / NTB Scanpix

Foto: Aas Erlend / NTB Scanpix

”Flera europeiska länder har redan valt att helt eller delvis förbjuda tiggeriet, och i andra länder är liknande förbud på gång. Låt oss nu lyssna på vad en majoritet av svenska folket vill, och göra samma sak här”, skriver Richard Jomshof.

Tiggeri
 
 
 Riksdagen
Richard JomshofRiksdagsledamot (SD)
 

I en debattartikel på SVT Opinion påstår Sandra Sasvári att det organiserade tiggeriet skulle vara en myt. Jag vill därför lyfta fram vad Adrian Lucaci, platsbefäl på polisen i Skara, sagt i frågan: ”Även om det finns tiggare som åkt på eget initiativ så finns minst lika många ligor och organiserade grupper som har kört hit folk. De släpper ut fem sex stycken att tigga och samlar sedan in pengarna.”

Vidare säger Lucaci att det finns ”oerhört många grupperingar från vanliga tiggare och de som säljer något enkelt eller spelar musik, till ligor som sysslar med åldringsbrott och inbrott”.

I Göteborgs-Posten kunde vi vidare läsa att polisen misstänker att tiggeriet i Göteborg är organiserat. Kajsa Wahlberg, kriminalinspektör vid Rikspolisstyrelsen, uttryckte sig dessutom på följande vis om tiggeriet i Stockholm: ”Personer har förts till Sverige av kriminella grupper för att utnyttjas i tiggeri, för tvångsarbete eller för att medverka i brottslig verksamhet.”

Nyligen kunde vi i DN läsa om tiggare som tvingas betala ”hyra” för sin tiggarplats i Stockholm och Göteborg, tiggare som utnyttjas av rumänska och bulgariska grupper.

Detta är bara några exempel av många. Ute i Europa rapporteras för övrigt precis samma sak. Det organiserade tiggeriet verkar således vara ett mycket utbrett problem i hela Europa.

Detta är dock inte detsamma som att alla tiggare är kriminella, eller att allt organiserat tiggeri ser ut på samma sätt; ibland verkar det vara frivilligt, andra gånger under tvång. Bilden är således betydligt mer komplicerad än vad Sandra Sasvári fösöker påskina.

Jag vill påminna om att Novus publicerat en undersökning i vilken det framkom att en majoritet av de svarande, 56 procent, ställde sig bakom ett förbud av tiggeriet. Endast 23 procent var emot. Motståndet är knappast förvånande.

Svensk välfärd står i dag inför en rad mycket stora utmaningar. Vi kan mer eller mindre dagligen läsa om problem i den svenska skolan, om en vård som inte längre klarar av sitt uppdrag, om äldre och barnfamiljer som får det allt svårare, om ett försvar som inte längre är värt namnet, bara för att nämna några exempel.

Även om det naturligtvis är synd om de människor som kommer hit för att tigga, har Sverige ytterst ett ansvar för sina egna medborgare.

Det är inte rimligt att vi ska ta hand om andra länders medborgare, när vi knappt klarar av att ta hand om våra egna medborgare som lever på marginalen. I en sådan situation är det inte svårt att förstå att många inte orkar engagera sig.

Tiggarna tar dessutom resurser från välgörenheten i Sverige som annars varit de mest utsatta bland våra egna medborgare till gagn, människor vars liv ofta präglas av olika former av missbruk.

Rumäniens ambassadör i Sverige, Răduţa Matache, har påpekat att arbetslösheten i Rumänien är hälften av EU-genomsnittet och att det finns många stödprogram för just den romska befolkningen i landet. Att rumänska romer flyttar hit för att fortsatt stå utanför samhället gör dem knappast mottagliga för hemlandets satsningar.


Jag ser inte något behov av att tillsätta en nationell samordnare för att hantera frågan, vilket minister Åsa Regnér (S) nu tycks föreslå. För att på allvar åtgärda problemen med det hitresta tiggeriet föreslår i stället Sverigedemokraterna att svensk lagstiftning ändras så att det hitresta tiggeriet kan förbjudas.


Det ska alltså inte vara tillåtet för utländska medborgare att resa till Sverige bara för att tigga, eller i värsta fall också begå brott.

Ett sådant förbud ska naturligtvis gälla alla utländska medborgare, oavsett vilket land de än må komma från. För oss spelar det inte heller någon roll om tiggeriet är organiserat eller inte, utan allt hitrest tiggeri ska vara förbjudet.

Flera europeiska länder har redan valt att helt eller delvis förbjuda tiggeriet, och i andra länder är liknande förbud på gång. Låt oss nu lyssna på vad en majoritet av svenska folket vill, och göra samma sak här.

Och om det nu är så att Rumäniens satsningar på den romska befolkningen inte är tillräckliga, måste övriga EU-länder naturligtvis ställa hårdare krav för att säkerställa att Rumänien tar sitt ansvar och ökar insatserna för landets romer.

Av tommy norum - 9 november 2014 07:00



Örnäs i börjam på 1900 talet

Vågmästargården på 1950 talet


Bild från kyrktornet på 1950 talet ?

Vy från Kyrkperget på 1950 talet

Torget från början av 1900 talet.

Svea Parken runt 1940 ? 

runt 1940 ?

Stadshotellet från mitten av 1900 talet

Stadshotellet och Åmålsån från början av 1900 talet.


Fler bilder från åMÅL förr klicka här nedan. 


Av tommy norum - 8 november 2014 18:57



Medborgarna sviker Socialdemokraterna i opinionsundersökningarna. Vänstern och Moderaterna ökar mest med Sverigedemokraterna som god trea i ökning. Håller Socialdemokraterna på att utplåna sig själva genom samarbetet med Vänstern och Miljöpartiet ? Nu skiljer det bara ca 3% mellan M och S i den senaste Demoskåps undersökning. Sverigedemokraternas ökning kommer nu från Socialdemokratiska väljare. Kanske är det invandrarpolitiken som sätter sina spår i sympatierna där Socialdemokraterna satt sig i knät på Miljöpartiet som har en fri invandring utan begränsning som ett uttalat mål i sin invandrarpolitik. Vi får väl se hur länge det går innan partierna som tappar får krypa till korset och anpassa sin invandrarpolitik efter vad väljarna tycker i frågan.

TN




Otåliga S-väljare sviker Löfven

Stefan Löfven. TT

Stefan Löfven. Foto: TT
 

Socialdemokraterna backar jämfört med valet, och stödet för S är det sämsta sedan Stefan Löfven tillträdde. Det visar nya siffror från Demoskop.

Socialdemokraterna backar med 2,7 procentenheter jämfört med valet. Väljarstödet för S är nu 28,3 vilket är den lägsta siffran sedan Stefan Löfven tillträdde som som partiledare, enligt Demoskops opinionsundersökning som presenteras i Expressen. Förändringen för S är statistisk säkerställd.

Partisekreteraren Carin Jämtin kommenterar siffrorna med att väljarna är otåliga och Demoskops vd Anders Lindholm menar att väljarna är kritiska till att de mindre partierna fått så stort genomslag i politiken.

V går bäst bland rödgröna

Vänsterpartiet är det partiet på den rödgröna flanken som det går bäst för och S regeringskollega Miljöpartiet får se sig omsprungna på platsen som fjärde största parti.


Samtidigt befäster Sverigedemokraterna tredje platsen i sin roll som vågmästare, och får sin högsta Demoskop-siffra hittills, 13,8 procent. Enligt mätningen kommer väljarna denna gång främst från S.

Hos den borgerliga oppositionen går det bäst för Moderaterna, som ökat med 1,8 procent sedan valet.

Demoskops opinionsundersökning

Parti;  Väljarstöd;  Förändring*;

S;   28,3;  -2,7;

V;    7,1  ;  +1,4;

MP;  7,0;  +0,1;

M;   25,1;  +1,8;

FP;  4,8;  -0,6;

KD;  4,2;-  0,4;

C;   6,2;  +0,1;

SD;  13,8;  +0,9;

Fi;    2,6;  -0,5;

Övriga;  0,9;  +-0,0;

*Förändring i procentenheter sedan valet 2014.

Av tommy norum - 8 november 2014 07:00


Nu lär vi snart få svart på vitt om regeringen är regeringsduglig .


Ingen lätt uppgift man har framför sig att med en minoritet i riksdagen tro sig få genom sin politik. Ingen tvekan om att Alliansen anser inte att den sittande regeringen fått mandat för de förändringar man aviserat där framförallt ett 6% parti som Vänsterpartiet fått igenom sina hjärtefrågor som ligger lång ifrån Majoriteten i Riksdagen uppfattning.


Här ser nu Alliansen sin chans att lägga fram förslag och hoppas att Sverigedemokraterna hänger på i olika frågor och där den sittande regeringen inte har något att sätta emot med det parlamentariska läget som man befinner sig i.

Och det verkar som om Socialdemokraterna rop på hjälp från alliansen för att komma ur klorna från vänsterpartiet klingar obesvarade . Som man bäddar får man ligga är väl det enda svar man får från Alliansen som vägrar hjälpa regeringen från dilemmat. Men med den sturska retorik man använde före valet och hur Socialdemokraterna med hjälp av Sverigedemokraterna ändrade förutsättningarna för budgetarbetet genom att bryta ut enskilda poster för omsröstning. Ett beslut som man nu betyder att lagt kort ligger som man vid det här laget borde ångra djupt att det kortet kom på plats som förändrade hela budgetprocessen till nackdel för den nu sittande regeringen.


Ett tipps är att den sittande regeringen kommer inte att sitta nästa år ut där nu framförallt Sverigedemokraterna ser sin chans att växa med tanke på att både politiker , och media numera efter valet börjar inse den kranka verkligheten där man nu i media mer börjar fokusera sig på problemen som man sopat under mattan en massa år.


Att det efter 15 års vistelse i Sverige bara 60% har ett arbete av de nyinflyttade eller att det tar i genomsnitt 8 år för en invandrare att komma in på arbetsmarknaden.

Bäva borde de etablerade partierna när sådan siffror kommer upp på bordet vid nästa val där också kommunerna tvingas ställa upp utan varken ekonomiska eller personella resurser.

Fördelarna i en stor invandring har varit partiernas budskap men man har talat tyst om de stora nackdelar som följer med , vi är dåliga på att intrigera dessa massor som flyter in, inga bostäder, inga arbeten, högre kommunalskatter, sämre social standard för kommuninnevånarna som en naturlig följd av utvecklingen.

TN



Sänk regeringen!

LEDARE  i NWT

Den nya rödgröna regeringen hotas av flera tunga bakslag i riksdagen. Den kan till och med förlora omröstningen om statsbudgeten i början av december och då är regeringskrisen ett faktum. Desto större anledning för alliansen att hålla ihop och fälla så många regeringsförslag som möjligt
 
 
 
 
 
I onsdagens debatt om vinster i välfärden i riksdagen stod det klart att regeringen inte kommer att lyckas driva igenom förslaget om att avskaffa valfriheten i primärvården.Detta sedan Sverigedemokraterna gav klart besked om att de tänker rösta nej till att göra lagen om valfrihet (Lov) frivillig för landtingen. Det var den förra alliansregeringen som gjorde det obligatoriskt och sedan dess har mångfalden och tillgängligheten ökat, vårdgivarna blivit fler och framför allt har makten flyttats från politiker och byråkrater till människorna. Därmed sänks det första steget i de rödgrönas färd mot minskad valfrihet i välfärden. Trots detta tänker regeringen gå vidare och lägga fram det illa beredda och massivt kritiserade förslaget, även om de nu vet att de inte kan få igenom det.


Senast på måndag skall oppositionens budgetmotioner läggas fram, men redan i går så presenterades allianspartiernas förslag om skolan i sju punkter. De flesta av dem fick också rätt omgående stöd från Sverigedemokraterna. Det gäller bland annat en tioårig grundskola och betyg redan från årskurs fyra, men också sådant som satsningar på mer matematik och läsning och fler karriärtjänster. Den samlade oppositionen är också motståndare till regeringen planer på att göra gymnasiet obligatoriskt och att alla program skall vara högskoleförberedande. Därmed skulle stora delar av den rödgröna skolpolitiken falla.

Grundskoleminister Gustav Fridolin (MP) vill dock inte kännas vid de kommande nederlagen och talar hellre om att vilja diskutera med allianspartierna, fast då bara om det som har ”stöd i (den högst politiserade skol-)forskningen”. Samt att han viftar med SD-spöket. Lycka till med det, Fridolin! Det duger inte att tala om att man är en samarbetsregering och samtidigt göra sitt bästa för att reta upp motståndarna.


Den här regeringen är helt enkelt inte regeringsduglig och ju förr den försvinner eller åtminstone hålls tillbaka, desto bättre för Sverige. Statsminister Stefan Löfven (S) riskerar allvarligt att åka på ett flertala stora nederlag som bara skulle bekräfta det ytterst svaga parlamentariska stöd som hans regering har. Även om han skulle klara sig igenom en budgetomröstning så har de rödgröna själva sjösatt en princip att en opposition kan rycka misshagliga delar ur den, och det skulle kunna bli många sådana tillfällen framöver.


Allvarligast för honom är dock att hela budgetpropositionen kan få tummen ned. Även utan den nu sjukskrivne Jimmie Åkesson verkar inte SD tveka från att eventuellt rösta för en alliansbudget och därmed fälla Löfven, även om det skulle kunna bli ett nyval. Därav de bisarra kraven från en del på att alliansen skall lägga ned sina röster istället. Men det är näppeligen en oppositions ansvar att en regering får igenom sin politik. Alliansen måste självklart driva sin egen politik, den som de gick till val på! Något annat vore ohederligt. Och detta utan att snegla på vad SD kan tänkas göra.

Oavsett utgången av ett sådant oppositionsarbete så måste prioritet ett vara stoppa en vänstersväng det inte finns mandat för och som landet skulle ta skada av. Även om det betyder regeringskris och nyval. Löfven & Co måste fås att besinna sig!

   

Av tommy norum - 7 november 2014 07:00


Frågan är väl om Uppdrag granskning med Janne Josefsson anser att tipset är värt nog att granska .


Efter mail och telefonsamtal, anonyma tips där alla är upprörda hur PD sköter rapporteringen vad som händer runt det politiska spelet hur kommunen sköts både bland politiker och tjänstemän har nu en bloggläsare lämnat in material till Janna Josefssons Uppdrag granskning, om hur en lokaltidning beter sig i sin rapportering till sina läsare.


Enligt mångas mening så har Sune Tholin i sitt agerande totalt flippat ur och går mer in för att sätta dit de politiker och tjänstemän som vägrar dansa efter hans pipa. Här låter han läsarna få ta del om hans högst personliga åsikter där väl avsättandet av hans kompis Tommy Jingfors blev droppen som fick bägaren att rinna över och där han nu besinningslöst slår runt omkring sig att få bort för dessa politiker och tjänstemän som inte vill dansa efter hans pipa.


Med alla mejl telefonsamtal och personliga samtal runt om i Åmål där den övervägande reaktionen är, vad håller karl på med ? att så totalt flippa ur, förstöra både PD och sin egen trovärdighet i hur hela rapporteringen under de sista 4 åren har gått till där våra politiker och tjänstemän hoppat över skaklarna utan att PD bryr sig.


De fick avgå , Centern rasade och Tommy Jingfors fick silkessnöret på grund av avslöjanden som kom upp på bordet där PD fördrog att vara tyst men där andra mediekanaler fick upp ögonen på våra politiker om att inte allt står rätt till och vis av kunskapen och med  nya politiska ledare drog lärdom av det hela och försökte rätta till galenskaperna.


Det som Sune Tholin hela tiden genom PD försökt att förhindra. Att sedan också våra politiker tar intryck när man läser i en helt annan media form, mer seriös än det PD presterar i sin nyhetsbevakning. Där avslöjar man mygel och bluff , något som Sune Tholin ironiserar och spyr galla över i sina krönikor när man tagit intryg av informationen.


Vi får väl se, kanske Sune Tholin också får bita i det sura äpplet, som sina vänner runt omkring sig, och försvinna från PD innan han ställer till mer oreda för sina ägare NWT





 

Av tommy norum - 7 november 2014 07:00

    

                     



    


 klicka på åmål förr här nedan för mer inslag  


  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards