Alla inlägg under november 2014

Av tommy norum - 18 november 2014 07:00



                 

Av tommy norum - 18 november 2014 07:00


 

Det har nu gått 4 år sedan Michael Karlsson ( s ) uttalade att Åmål 2018 skulle vara årets tillväxtkommun.

Frågan är väl om det inte har gått precis tvärtom i Åmåls utveckling. Högre arbetslöshet, den kommunala ekonomin fortsätter att försämras med stigande underskott i de sociala verksamheterna, befolkningen ökar men där den ökade flyktingmottagningen friserat siffrorna med ökade sociala kostnader som ett brev på posten.

Ordentliga besparingar med en sanering av byråkratin lyser fortfarande med sin frånvaro efter 4 år.

Vi står och stampar på samma fläck medan våra politiker verkar handlingsförlamade över situationen och väntar på vadå kan man fråga sig. Det finns inte längre några försäkringspengar som löser ekonomin temporärt som har varit Socialdemokraternas räddning de senast åren för att få ekonomin att gå ihop. Men vad väntar man på ? Är det en skattehöjning som så många gånger förut man skall ta till när man inte har varken viljan, kunskapen eller modet att börja skära i det som måste till för få debet och kredit att gå ihop i fortsättningen.


Tillväxtkommun 2018 är nog inget man skall gå och vänta på som skall lösa den ekonomiska krisen.

Den politiken har man fört nu i de sista 15 åren där man väntat på att kommunen skall växa och spenderat våra skattepengar under en massa år som om den förhoppningen redan inträffat. Lev i nuet och anpassa kostnader efter detta det är en filosofi som är bra i alla lägen något som våra politiker har haft så svårt för under en herrans massa år.

Konflikträdda politiker är ingen bra förutsättning för att ordna till kommunens finnanser.


Det här skrevs  i bloggen för 4 år sedan       


 "2018 skall Åmål vara årets tillväxtkommun" säger vårt nya kommunalråd  Michael Karlsson (S) i PD. Det räcker inte med att ha visioner för vad som komma skall, om man inte har konkreta planer för sina uttalanden. Åmåls kommuns politiker har levererat drömmar till sina väljare flera sekel nu utan att kunna visa någonting som kommer i närheten av det de förutspått.


Om man som Michael Karlsson tror att Måkeberg och Södra hamnplans byggplaner på sikt kommer att förändra kommunens expansion på ett positivt sätt så är jag rädd för att han kommer att bli besviken. Att tro att inflyttning av nya kommuninnevånare som med pendling till andra orter för att arbeta skulle lösa avflyttningen från Åmål är nog en dröm som har små möjligheter att förverkligas.


I ett samhälle där halva befolkningen lever i ensamförhållande med barn och där resterande är beroende att bägge arbetar för att klara uppehället förstår nog de flesta att med barnpassning och hämtning på dagis tidsmässigt inte skulle vara den optimala lösningen för ett fungerande familjeliv.


Att försöka locka penningstinna pensionärer till Åmål för att fylla strandnära bostäder kommer på sikt bara försämra det ekonomiska läget i kommunen  med en växande obalans mellan tärande och närande befolkning. Jag tror nog att den politiska ledningen skall lägga sitt krut på att försöka få kommunen i ekonomisk balans med utgångspunkt från den befolkningsutveckling vi har haft de senaste tjugo åren och inte förlita sig på drömmar och hemmasnickrade visioner som har små förutsättningar att förverkligas har det visat sig med facit i hand. 


Vi måste tro på en positiv utveckling har man hört från politikerhåll annars kan vi lika gärna lägga oss ner och dö. Om någon tror att det  på något sätt skulle avgöra vår utveckling då är vi illa ute. Tror det gör man i kyrkan, i kommunen får man kavla upp skjortärmarna, gneta, se över alla kostnader och anpassa sig till den situation som råder för tillfället .


En anpassning till verkliga förhållanden, som våra politiker har haft så svårt för de senaste årtiondena och som kommuninnevånare dyrt får betala med försämrad service och en av landets högsta kommunalskatter.                   

Av tommy norum - 17 november 2014 07:00

Inga stora förändringar i Socialdemokraternas politik genom åren .Här är det Palme och Feldt som fortsätter brandskattningen av Svenska folket på sin tid. Traditioner de skall man värna om är Socialdemokraternas koncept varje gång man kommer tll makten.


 

Av tommy norum - 17 november 2014 07:00


SVD  KULTUR



BERGLINS SÖNDAG


       

Av tommy norum - 16 november 2014 07:00


Nu måste också våra valda politiker börja leverera till oss medborgare det de är satta att ha ansvar för i sitt förtroendeuppdrag. Ni sitter inte på ett mandat för er egen skull utan ni är valda för att ordna till verksamheterna i kommunen. Frågan är väl om ni lyckas under åren när vi ser på det facit ni efterlämnat efter er i er  politiska gärning.

.

Bara att konstatera att våra politiker runt om i landet har svårt att leva upp till det de är satta att göra. Nämligen förvalta våra gemensamma tillgångar på ett vettigt sätt. Dagligen får vi besked om hur man misslyckas i sitt värv där det senast nu är på skolans område där man ser att huvudmännen inte klarar av sina uppdrag tillfredställande och där det nu mer och mer höjs röster på att gå tillbaka till mer statlig styrning.

Ser man till Åmål så har man i åratal missbrukat sitt förtroendeuppdrag genom att cementera kulturer i den offentliga verksamheten som på inget sätt gynnat kommunmedborgarna.

Här verkar man mer och mer famla omkring i mörkret utan en susning hur man skall komma tillrätta med den kaos som äldreomsorgen, intrigeration med skenande socialbidrag. Där inrättade man på inrådan av en tjänsteman som sökte andra arbetsuppgifter ännu en organisation som skulle få ordning på det hela i tron att man skulle kunna ordna in dessa på en obefintlig arbetsmarknad. De enda arbetsskapande de ordnade till var väl till sig själva när vi nu ser vilket håll utvecklingen gått.

Dessa sjukskrivningar som ligger skyhögt över de privatanställdas uttag i samma branscher är också en fråga som man inte klarar att ta tag i och analysera ordentligt. I fyra år har jag hört politiker nämna att vi måste ta tag i de ökade sjukskrivningarna utan att komma till roten med problemen.

Kanske dålig styrning, chefer som inte bryr sig , dålig arbetsmiljö , kanske har man fått fel profil på nyanställda där det där med att värna om sitt arbete som borde sitta i ryggmärgen saknas, utan att man känner efter när det tar emot och sjukskriver sig utan egentlig orsak än att man inte trivs med sina arbetsuppgifter.

Och som vanligt tassar våra politiker omkring och har svårt att prata klartext med rädsla att man skall komma i bråk med facken. Börja rensa ut sådana som inte klarar av sina arbetsuppgifter det gäller både chefer och anställda. Här är det verksamheterna som skall sättas i centrum inte personalen som inte klarar av de arbetsuppgifter de är satta till .


Men som vanligt när det gäller politiker och tjänstemän finns det en konflikträdsla där ingen vågar ta ett överliggande ansvar över situationen utan man bollar problemen mellan sig i evigheter utan att ta ett ordentligt tag i det hela. Svaga politiker, svaga cheftjänstemän, dålig styrning, ingen vill ta ansvar, kanske är detta de största problemet i dagens offentliga verksamheter i Åmål.

Frågan är väl om inte de politiska partierna tar lite för lätt på sin politiska uppgift när man rek6ytera personer till våra nämnder utan ekonomisk kompetens eller andra erfarenheter än att arbeta inom det offentliga och privata i underordnade befattningar där tyvärr det personliga ansvaret lyst med sin frånvaro i verksamheterna . Vi har åtskilliga exempel på hur tjänstemän misskött och missköter sina arbetsuppgifter med fortfarande sitter kvar utan att någon verkar bry sig.

Frågan är väl om vaktmästare, vårdanställda, lärare eller bönder, misslyckade företagare har de rätta förutsättningarna at ta vara på våra gemensamma tillgångar på rätt sätt i sitt politiska förtroendeuppdrag .

Ordnar man sedan till ja sägare bland våra högre tjänstemän som inte vågare ta ställning mot politikerna med risk att få sparken då har vi nog väldigt svårt att få ordning i de offentliga verksamheterna i Åmåls kommun.

När ideologin och tron på sina egen förmåga och förutsättningar att klara situationen i det politiska arbetet utan den minsta erfarenhet, kompetens och utan att ta sitt ansvar när det går fel utan fortsätter som om ingenting har hänt, då mina läsare har vi nog väldigt svårt att få en förändring i våra offentliga verksamheter som vi skattebetalare dyrt betalar med en av Sveriges högsta kommunalskatter som inte genererar den bästa servicen till oss medborgare.


Att man inte skäms i politikerleden när man år efter år misslyckas att förvalta våra gemensamma resurser på ett bra sätt ändå stönar sig kvar inom politiken utan den minsta självrannsakan över resultatet . Kanske ändå ger klara signaler till oss medborgare att vi fått fel personer på de politiska posterna i Åmål.





 

Av tommy norum - 15 november 2014 07:00

   

Socialdemokraterna fortsätter tappa i opinionsundersökningar. Moderaterna fortsätter att öka trots saknaden av en partiledare som är med och styr i debatten. 

Den som tar mer och mer plats i Alliansen är utan tvekan Annie Lööf ( c ) påläst som hon alltid är och där de rödgröna företrädarna verkar i bland ha svårt att hänga med i debatterna där hon med huvudet på skaft i bland får de rödgröna företrädarna verkar lite amatörmässiga i sina framträdande.

Blir det kvinnorna i Moderaterna och Centerpartiet som skall ta tillbaka makten till Alliansen måntro.

Sd backar när profilen Jimmie Åkesson fortfarande håller på att slicka sina sår efter den tuffa valrörelsen där han blev ifrågasatt av alla utom de väljare som röstat på hans parti. Tredje största partiet till förargelse för de etablerade som på alla sätt försökte sätta krokben för partiets framgångar. Måste kännas vidrigt för framförallt Vänsterpartiet och Miljöpartiet de största opponenterna för Sd:s politik när man tar del av valresultatet där Sd snart är dubbelt så stora i riksdagen.

 Inte så lätt att föra en vettig politik för S och MP Med de opinionssiffrorna i ryggen där nu Allianspartierna har 7% försprång i opinionsundersökningarna än vad de två regeringspartierna har.

Så nu gäller det nog att skruva ner tonläget i retoriken mot mittenpartierna om man skall ha chans att få sitta kvar. Nu gäller det inte rödgrön politik i fortsättningen utan nu är det mittenpolitik där man lämnar Vänstern och Sverigedemokraterna utanför om man skall ha en chans att överleva i regeringsställning.

tn



Publicerad: 13 november 2014 09:30

 
 

SD backar i ny Novusmätning

Moderaterna (M) ökar medan Socialdemokraterna (S) minskar något som resulterar i att skillnaden mellan blocken minskar, enligt Novus opinionsundersökning för TV4.

Socialdemokraterna (S) får 28,6 (- 1,7), en nedgång med 2,4 pro-centenheter jämfört med riksdagsvalet.


Stödet för Sverigedemokraterna (SD) minskar med 0,9 procentenhe-ter till 12,3 procent, men partiet behåller sin vågmästarroll och tred-je största parti i riksdagen.

Enskilt parti / (..) jämfört med den förra mätningen i procent:

         Moderaterna: 25,8 (+ 1,2)
              Folkpartiet: 5,2 (- 0,6)
          Centerpartiet: 7,1 (+ 1,4)
 Kristdemokraterna: 4,0 (- 0,1)

Alliansen: 42,1 (+ 1,9) 

Socialdemokraterna: 28,6 (- 1,7)
           Vänsterpartiet: 6,3 (+ 0,6)
                Miljöpartiet: 7,9 (+ 0,8)

Rödgröna: 42,8 (- 0,3)

Sverigedemokraterna: 12,3 (- 0,9)

   Feministiskt initiativ: 2,2 (- 0,7)

Övriga: 0,6 (oför)

2 009 personer av ett representativt urval intervjuades under perio-den 13 oktober - 9 november 2014. 


Av tommy norum - 14 november 2014 07:00

Uthus utanför Arvika ca 100 år står fortfarande kvar utan problem.

         


Klicka på Arvika förr här nedan för mer inslag

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards