Alla inlägg under december 2013

Av tommy norum - 16 december 2013 07:00

Man kan väl påstå att träffsäkerheten i de politiska mål man satte upp vid förra valet blev ingen höjdare när man studerar träffbilden.      

  

Skattesänkning , fri barnomsorg , satsning på vård och omsorg, anpassning av skolan till elevantalet, rationalisering av byråkratin.

  

Av tommy norum - 15 december 2013 07:00



Jonas Tholin, VD på Tholin och Larsson. 

Tack Tholin och Larsson-gruppen för att ni än en gång går in och visar att ni har hjärtat på rätt ställe när ni nu går in och köper Tennishallen.

 

  

Man kan ju tänka sig att Sune Tholin som huvudägare i Tholin och Larsson inte bara har med  ett finger i uppgörelsen med tanke på alla miljoner han har lagt ner på Tennisen i Åmål under åren. Det var han som var pappa till att Åmåls tennisvecka under flera år fick den dignitet som den blev med alla sponsormiljoner som åmålstennisen fick ta del av genom honom.

Det var han som med miljonbelopp gick in och stöttade hallens utbyggnad som inte blivit av annars.. Han har väl vad jag förstår också ett finger med i att klubben får en nystart med ekonomiska bidrag i botten för att komma igång med verksamheten.


Tack Tholin och Larsson-gruppen, tack Sune Tholin för ditt intresse för tennisen och dina insatser nu och då och som med ditt intresse för sporten nu får ytligare en rejäl chans till att verka och driva ungdomsverksamhet i Åmål.


Nu är det upp till en ny styrelse att ta tag i arbetet där man i en organisation som är anpassad till ekonomin , medlemmarna och den tänkta verksamheten fortsätter att arbeta för tennisens fortlevnad i Åmål.


Man kan nog inte räkna med att  gubben i lådan fortsättningsvis dyker upp någon mer gång och städar upp och rättar till misstagen efter en slapp styrelse och ledning som totalt tappat fotfästen i verkligheten. .


Med tanke på Sunes insatts för tennisen i Åmål så vore det väl naturligt att hallen i fortsättningen döps om till något som direkt står i anknytning tills hans namn. Sune-Hallen, eller Tholin-Hallen känns väl rätt bra i munnen.

Av tommy norum - 14 december 2013 07:00

Huset en dyr affär för skattebetalarna under åren.


 

Åmålsbion som nu återuppstår i och med att hyreskontraktet sagts upp till Saga bion. Här en bild från 1960 talet.

 

Det här var foajén på den tiden när Åmålsbion var i full gång.


Tyvärr så blev Socialdemokraternas arbetarförening en dyr affär för skattebetalarna när man såg till att med en socialdemokratisk majoritet i fullmäktige lösa in fastigheten i kommunal ägo när man inte klarade ekonomist att driva huset. En fastighet med stora investeringsbehov. Men på den tiden då ansåg man att det som är bra för socialdemokratiska partiet är också bra för kommuninnevånarna. På samma sätt resonerade man då man  mot gängse regler gav avgående Socialdemokratiska kommunalråd orättfärdiga pensioner , där man ändrade på tagna beslut för att passa in för att de sen med arbetsfria inkomster snylta på skattebetalarna i årtionden. Och det utan att skämmas. Ett sätt att missbruka demokratins spelregler som tyvärr inte är ovanligt i politikens värld. 


Vårt nuvarande kommunalråd, Socialdemokraten Michael Karlsson , ansåg tydligen att man var ute och cyklade på den tiden och har nu ett anständigt avtal, med utgångspunkt från medborgarnas intresse, som reglerar han avgång.   


 

Har har vi baksidan på den forna Socialdemokratiska arbetarföreningens hus eller borg som kanske borde vara  den rätta benämningen med dåtidens syn på sig själva. foto från 1960 talet.    

Av tommy norum - 14 december 2013 07:00


En sportlovsdag på Högheden 



 
  En sportlovsdag  på Högheden i slutet på 1950 talet.Inga liftar här inte. 

Av tommy norum - 13 december 2013 07:00



Luciafirandet i Åmål för femtiosex år sedan . Känner ni någon på bilderna kan ni gärna förmedla det genom en kommentar.   
 

Av tommy norum - 13 december 2013 07:00





Nog vore det synd om våra tennisungdomar blir satta på undantag i jämförelse med andra sporter i kommunen.

Tennishallen börjar nu bli ett investeringsobjekt för mer än de tennisintresserade utan också med sådana som har andra planer för byggnaden. En investering med andra ord där andra verksamheter som kanske gör hallen lönsam. Friskolor för att komma åt utrymmen för fritidsverksamheten, eller nu när Thomas Lindström går in och rör om i grytan genom att visa sitt intresse genom att erbjuda nya aktiviteter i hallen.


Utan tvekan så har hallen genom banken nu närmat sig en prisbild där även kommunen borde ta sig en funderare om det inte är rätt läge att köpa den nu så att även tennisungdomar i framtiden kan utöva sin sport på samma villkor som ishockey, skidor, slalom, ridning och inte minst fotbollen som våra politiker i åratal lagt ut miljoner i bidrag, byggnader, köp, investeringar, underhåll för att upprätthålla en stabil ungdomsidrottsutövning i dessa sporter.



 Och där till och med föreningar utan ungdomsverksamhet fått bidrag på miljonstals kronor genom åren men med intressen som mer ser ser till det egena välbefinnandet än att ta del av vår ungdomsuppfostran via idrotten.  


Även tennisen har fått en del av den varan men inte på långa vägar blivit gynnade på samma sätt med kommunala pengar utan har i det längsta försökt att stå på egna ben. Vore olyckligt om andra intressen fick ta över och sätta villkoren för ett fortsatt framtida tennissutövande där ungdomsverksamheten blir satt på undantag när ekonomiska prioriteringar, för att få maximal utdelning på kapitalinvesteringen i byggnaden, kommer i första hand.


Vi får väl se vad kommunledningen kommer fram till efter mötet med representanter för den nya tennisklubben som är på gång att bildas..

Men med dagens ränteläge och det pris som byggnaden saluförs för så borde inte en kommunal investering i byggnaden kosta skattebetalarna någonting, ett hyreskontrakt borde i princip klara av kommunens investeringskostnad vid ett köp.

Kanske också den negativa debatten om hur den forna sparbanken ställer sig till försäljningen av den gömda konsten som förvarats i bankvalven som nu skall auktioneras ut också kan få banken att tänka om och sänka hall priset ytligare som då kanske skulle uppfattas ge en mer positiv bild av banken och inte bara uppfattas som en girig affärsbank utan någon kontakt med verkligheten utanför kontorsväggarna.


Så sänk priset till kommunen till en nivå som man vet att den nya tennisklubben via ett hyreskontrakt klarar av att till större del stå för kommunens investeringskostnader i ett köp.


Då skulle alla bli nöjda , kommunen i dessa ekonomisk ansträngda tider , Swedbank får i någon mån slippa att ta på sig girighetsstämpeln som man etablerat i samband med konstutförsäljningen , och alla tennisintresserade kan känna sig lugna med ett fortsatt tennisspel i hallen. .

Av tommy norum - 12 december 2013 07:00


  

Man kan ju fråga sig vad som snurrar runt i huvudet på våra storstadsbor när de lånar upp miljoner för att få en bostad.

5 miljoner för en tvåa tydligen inte alls ovanligt i dessa bostadsbristens tidevarv, speciellt i de centrala delarna i våra storstäder. Här har man tappat all sans och reson när man är beredd att betala runt 5 miljoner för en ordinär tvårummare utan lyx. Den enda lyxen är väl då det centrala läget som trissar upp priserna.


Vi tyckte också att vi på våran tid fick betalat omåttligt mycket för våra husaffärer på 1970 och 1980 talet med en ränta som ibland rusade upp på 15% men med 100% avdragsrätt för räntekostnaden och en inflation på nästa lika mycket så blev det inte efter några år så mycket kvar av lånet.

Eftersom man då också amorterade av skulden så är nu i regel gårdagen husköpare skuldfria med ett sparat kapital i det på den tiden investerade husköpet. Dagen husköpare har ingen inflation som gröper ur lånet, många amorterar inte , och avdragsrätten på räntan är ca 30%. Pensionsålder närmar sig sakta men säkert, helt plötsligt står en hel generation och vill bli av med sina hus med lån som man inte klarar av med sin pension. Helt plötsligt blir det köparens marknad med fallande huspriser där många gånger det utsatta priset till slut inte täcker skulden till banken.  Detta hände i Amerika där man lånade till allt med säkerhet i husen som till slut blev en bubbla som sprack med ekonomiska följdverkningar i hela världen.

Enligt ekonomer som även fått nobelpriset så är frågan inte om utan när den ekonomiska krisen kommer även till Sverige .

Det otroliga är att man aldrig lär sig av misstagen. Det gäller i ekonomi, det gäller i politiska beslut i stort , där man vägrar att se bakåt och lära av de misstag som gjort tidigare.. . .

Av tommy norum - 12 december 2013 07:00



Rålins orgelfabriks i Åmål brand 1917.

Åmålsbranden 1901 där mer än halva staden gick upp i rök.



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards