Alla inlägg under december 2013

Av tommy norum - 22 december 2013 07:00



  Inget nytt under solen, politikerna fortsätter i samma spår enligt det nyutgivna Åmålsmagasinet där våra tjänstemän och politiker drömmer sig bort från verkligheten.   


Inget nytt under solen får man väl säga när man i vilken gång i ordningen de sista femton åren gör sken av att det är handel evenemang , turism , nya bostadsområden och intensiv marknadsföring som skall lyfta Åmål .



Frågan är väl om inte medborgarna börjat tröttna på politikernas och tjänstemännens drömmar i orealistiska utsvävningar om framtiden där man är helt övertygad om den sedan många år utstakade vägens förträfflighet som tyvärr fortfarande inte visat något positivt resultat.


Man vill gärna framstå som en evenemang stad , där blues , och nu fotboll och ishockey turneringar skall lyfta kommunen och där man tror sig sätta Åmål på kartan som en offensiv ort. Kan vi locka hit folk så konsumerar de här  och det blir ett lyft för kommunen enligt förståsigpåarna som tyvärr fortfarande inte har gissat rätt i sina profetior  de senaste femton åren. .  


Turismen fortsätter man satsa pengar på där Örnäs camping är ett återkommande problem när man för vilken gång i ordningen inte klarar av budgeten för verksamheten.  Där fortsätter man plöja ner miljoner och där det senaste bokslutet var l en av de sämsta i campingens historia . Campingstugor, trolling, och nu restaurang skall locka hit turister för vad då ? - jo för att man skall handla mer i kommunen. Att det sen kostar skattebetalarna miljoner som kanske skulle behövas bättre i våra kärnverksamheter det verkar inte beröra våra politiker det allra minsta utan man fortsätter i samma spår som ingenting har hänt.


Restaurangen på Örnäs tänker man fortsätta med trots den illojala konkurens man utsätter våra lokala krögare för. Prata om sunt förnuft.


Måkeberg , ett nytt bostadsområde är nu det våra politiker tror skall få kommunen att blomstra och dra hit nya medborgare. Var dessa sedan skall arbete det har man ingen susning om . Hur var det ? - var inte Höganäsområdet också en stadsdel som skulle få folk att flytta hit med dessa tomter vid Vänern som dragningskraft ? 

Skanska som var initiativtagare till det projektet har nu dragits sig ur när man inser hopplösheten att få folk att vilja  bo i Åmål.


Och denna marknadsföring som är så viktig för Åmål där skyltar och tävlingar kretsat runt i omgångar i stadshusets korridorer som en lösning på problemen och där man fortfarande verkar tro på magin att om man får Åmål att synas så löser det för både för handeln och att få folk att vilja flytta hit. De politiska funderingarna som pågott i åratal har vi fortfarande inte sett något positivt resultat av.


Bluesen och världens näst bästa stad, är väl två lysande exempel på det som enligt våra politiker och tjänstemän gett reklam för flera tiotals miljoner och är viktiga arrangemang som sätter Åmål på kartan. Men har det gjort så mycket mer ? Nu fortsätter man i samma spår med ytligare en satsning på att anställa en Centrumutvecklare. Vad han sen har för recept som inte redan prövats utan framgång kan man ju fråga sig ?


 Kanske skulle man börja att ta bort dessa p-skivor som man infört för att visa att man välkomnar folk i vår glesbygdskommun där parkeringsproblem bara existerar i våra politiker hjärnor.

Sen att handeln, som politikerna tycks tro är så viktig del i kommunens utvecklig, fortfarande avvecklas sakta men säker, där fastighetsägarna ersätter de tomma lokalerna med andra verksamheter än traditionell handel. Det kan ju verka lite kontraproduktivt när man i ena ändan satsar för att dra hit folk att handla så drar fastighetsägarna ner i andra ändan med en minskning av butiker. En utveckling som bra kan sluta på ett sätt.


Den utvecklingen har hållit på i Åmål och andra glesbygdskommuner ett tjugotal år och är en naturlig del i konsumenternas förändrade köpvanor och kommer att fortsätta enligt alla prognoser. Näthandel som utvecklas de sista åren med billigare priser , större sortiment och en kundanpassad service blir nog inte bara ett problem för de lokala handlarna, utan på sikt också på de stora köpcentra som växt upp runt våra större centralorter.


Det konstiga är att man aldrig lämnar ruta ett, utan fortsätter att stampa på samma fläck utan att vilja kunna gå vidare med andra funderingar hur man skall få Åmål att växa.




Av tommy norum - 20 december 2013 07:00


  
Bara att konstatera att kommunen har svårt att få debet och kredit att gå ihop när man nu uppvisar det näst sämsta resultat genom tiderna..


Socialdemokraterna har väl om sanningen skall fram fått ägna en stor del av både tid och resurser att städa upp efter Centerns tid vid makten där avbetalningarna på pensionsskulden tog en stor del av vårat gemensamma kapital, en post som Centern i många år verkade glömt bort att den en dag skall betalas tillbaka. Beta av den ökande låneskulden . Den försummade fastighetsbeståndet under Centerns tid vid makten har också grävt i kassakistan för att i någon mån få våra gemensamma fastighetstillgångar att kunna brukas ännu en tid där badhuset är ett skräckexempel på hur Centern uppfattat sin roll som förvaltare av våra tillgångar.


 För att inte tala om dessa investeringar som gjorts under centertiden i ridhus, slalombackar mm där räkningar fortfarande droppar in för att slutföra investeringarna.. För att inte tala om den i särklass sämsta investering som gjorts i vår kommun med våra skatter var väl Najadfabrikens byggnad som kostat skattebetalarna många tiotals miljontals kronor i att städa upp efter Centerpartiets företagspolitik där man totalt struntade i att ta till sig en   risksanalys av hur man använder våra skattepengar.


Kanske tur att vi fick ett skifte i Stadshuset annars har vi väl också fått ett hotell på södra hamnplan som nu troligtvis har varit en flyktingförläggning vid den här tiden, vi hade troligtvis blivit begåvade med ett nytt kulturhus i gamla kyrkan där Centern med Kurt Svensson var på väg att ge ett godkännande, innan han fick lämna in,  till det som skulle betytt ytligare en ekonomisk börda för kommuninnevånarna.


Får vi sen backslag i det marina centret vid djuphamnen så var det Centern som på sin tid gav klartecken för bygget under förutsättning att det inte skulle drabba skattebetalarna, utan hyresgästerna skulle fullt ut i ett hyreskontrakt stå för investeringen. Bläcket han inte ens torka förrän man i kommunstyrelsen godtog ett hyreskontrakt som innebar att skattebetalarna fick lägga till ca en halv miljon om året i ca tjugo år men där sedan branden och en ny politisk ledning räddade skattebetalarna från den utgiften.


Samma var det med Högheden där Centern i fullmäktige lovade att köpeskillingen på ca en miljon, inte ett öre mer . Ett köp som troligtvis kostat skattebetalarna minst tre gånger så mycket under åren.

Att Socialdemokraterna sen hade turen att få tillbaka pensionspengar från försäkringsbolagen på åtskilliga miljoner, för att i någon mån rätta till kaoset efter centerstyret, men som jag förstår har förvaltas bra av socialdemokraterna när man i omgångar bland annat har minskat pensionsskulden för att mildra bördan för våra kommande generationer.


Att sen Socialdemokraterna anser sig ha råd att sparka kommunchefer på så lösa boliner som kostat skattebetalarna miljoner är kanske en plump i protokollet,

Att man sen ordnade till en arbetsmarknadsenhet med  rekommendation från tjänstemän som nog mer ser  till att höja sin egen position i herarkin än att skattebetalarna får mer valuta för sina skattepengar. Det hela blev väl en flopp kan jag förstå när man ser hur man lyckas hålla budgeten i den allt mer ökade organisationen som i teorin skulle spara skattekronor i försörjningsstöder men som i slutändan troligtvis blev precis tvärt om. 


En ordentlig revision på den enheten skulle vara intressant att ta del av . Men som vanligt så har man väl dåligt  ingångstal att jämföra med , som i övriga kommunala verksamheter har det visat sig, för att kunna utvärdera omorganisationerna fullt ut som  Åmål tjänstemannastab rekommenderar våra politiker att ta till sig. 


Så med det utgångsläget som Socialdemokraterna fick när man övertog den politiska ledningen, en kommun i ekonomiskt fritt fall där ordning och reda lyste med sin frånvaro, där man lånade till alla investeringar och där man till och med lånade till rent underhåll, där man inte brydde sig om uppföljningar av sina politiska beslut, där man struntade i att underhålla våra fastigheter, så ur det perspektivet får man nog säga att Socialdemokraterna får godkänt trots årets dåliga resultat.



Av tommy norum - 19 december 2013 07:00

En uppmaning som affärerna runt om i Sverige försöker sig på. Rean som för om åren började strax efter Jul har nu redan börjat ta fart. Det är tydligen konkurensen från internätthandeln som göra att affärerna måste  följa med för att inte slås ut  helt i inköpen av våra julklapparna.        

Ett nytt grepp på att få uppmärksamhet i galleriorna är konstgjord snö som sakta faller ner över granen. Mitt i City i Karlstad försöker skapa julstämning med det arrangemanget i det snöfattiga Värmland. Tyvärr så gick det inte att fånga de konstgjorda flingorna med kameran som genom ett trollslag försvann strax före de träffade golvet.   

Av tommy norum - 18 december 2013 07:00


 

Får väl säga att kommunens tjänstemän har svårt att driva verksamheterna efter gängse normer där analyser och utvärderingar av besluten borde vara rutiner i det vardagliga arbetet för att skattebetalarna skall få full valuta av våra skatter...


Samarbetet med Säffle är ett sådant projekt som speglar att man står och famlar i mörkret och träter om vilket utfall hittills vi medborgare fått av samarbetet. Om vi tjänar eller förlorar går inte att utreda säger Bo Thörn i revisionsrapporten. eftersom det inte finns några relevanta ingångsvärden att jämföra med


Som vanligt får man väl säga , det finns väl ingen verksamhet i kommunen som har haft ingångsvärden, utfallsvärderingar utan här tas beslut på löpande band utan en aning vad som kommer ut av dem i slutändan.

Vi kan ju se hur campingen i åratal famlat i mörkret om vad som bör göras för att få ordning på torpet.

Till och med inom vård och omsorg verkar man vara omedveten om vad man håller på med och blir lika överraskade varje gång man får påpekande från revisorerna.. Skolan skall vi inte prata om där har man famlat i mörkret med beslut hit och dit men fortfarande efter ett tiotal år har man inte kommit tillrätta med skolans överkonsumtion av resurser.

 Vi står nu inför samma dilemma när det gäller dessa rondeller, som förövrigt bara 2 % av de tillfrågade i en undersökning tror höjer trafiksäkerheten. Här finns det heller inga utvärderingar i botten att jämföra med utan här verkar det som tjänstemän och politiker sticker upp fingret i luften och från vilket håll vinden kommer avgör beslutet. Ingen förstudie av trafiksituationen före införandet här inte, här räcker det med att någon affärsinnehavare skriker till om en förändring för att få tjänstemän och politiker att nappa på förslaget.


 Jag personligen tror nog att de pengarna skulle göra betydligt mer nytta i det ordinarie vägunderhållet som det visar sig att Åmål ligger långt efter mot vad samarbetspartnern Säffle lägger i sin budget.

Ca 80 % mer skickar Säfflepolitikerna med till vägunderhållet i Säffle än vad våra politiker anses behövas i Åmål. Inte så underligt att Åmålsborna tycker att standarden är dålig på gator och vägar i kommunen , enligt den undersökningen som 500 personer i Åmål fått ta del av. En prioriteringsfråga var våra skatter gör mest nytta som våra politiker borde tänka över innan man rusar iväg utan en susning var man hamnar.


Konstigt att man skall få höra 2013 från revisionen att informationen till de anställda och medborgarna är så dålig så missförstånd om det faktiska läget faktiskt förekommer i förhållandet mellan de båda kommunernas skyldighet gentemot varandra..


Fantastiskt att man fortfarande i politiken kan få sådana självklara saker påpekade i detta informationssamhälle att man missat de väsentligaste för att få ett fungerande samarbete i framtiden. Ibland tror sig tydligen våra politiker att de fått sitt förtroendeuppdrag för sig själva där man sitter och har sina funderingar, tar beslut utan det minsta intresse vad som sker utanför väggarna på stadshuset och hur deras beslut uppfattas hos de berörda.


---------------------------------------------------------------O------------------------------------------------------------


En helt annan sak , Sune Tholin fortsätter att sprida information i PD som utesluter hela sanningen om hur affären med Dalbo-Båtar gått till .

Sune vill gärna glömma att Håkan Skoogh med sitt båtföretag fick första tjing på hyreskontraktet efter branden men var inte beredd att betala så att det täckte kommunens investeringskostnad . Han och hans ekonomiska rådgivares inrådan ville fortsätta med samma hyreskontrakt som före branden som innebar att skattebetalarna fick skjuta till ca en halv miljon om året för att ha Håkan Skoogh som hyresgäst.


Att sen inte den nya politiska ledningen med Michael Karlsson (s) som kommunalråd var med på noterna och att sen Åkab fick ta över förhandlingarna där man både tog hänsyn till kommunallagen och den kommunala ekonomin, det sågs inte med blida ögon av Dalbo-Båtar gänget där Sune Tholin genom PD försökte göra våra förtroendevalda till syndabockar när man inte dansade efter hans pipa. Där fick jag också en och annan känga i hans krönika för att på något sätt försöka få budbäraren verka opålitlig ..


Att sen nu Sune Tholin uttrycker sig i sin krönika som att Kommunen har norpat till sig försäkringspengarna som då gick till återuppbyggnaden kanske ändå är en något underligt uttryck i synen  på vad försäkringspengarna var avsedda för.

 Sen har kommunen inte annonserat ut Håkans Skoghs rörelse som Sune Tholin påstår i sin krönika, utan den fastigheten där han drev sin rörelse i, vilket är en väsentlig skillnad..


Om nu inte Håkan Skoogh var beredd att betala den hyra som krävdes för ett nytt kontrakt så måste det ändå vara upp till fastighetsägaren att i sin annonsering för att få tag i en hyresgäst göra en presentation av vad fastigheten är byggd och lämplig för, nämligen Marin verksamhet. Vad jag vet så har Håkan Skoogh fortfarande kvar sin rörelse men i en annan lokal så den ingick tydligen inte i hyreskontraktet av lokalerna vad jag förstår. .

Av tommy norum - 17 december 2013 07:00


Svensk flyktingpolitik.

 

Övriga Europas flyktingpolitik.

  


Av tommy norum - 17 december 2013 07:00


     Numera djuphamnen 1930 tal ?   Inre hamnen 1898        Karlstadsvägen runt 1900   Kort från kyrkberget runt 1900runt år 1900  



Av tommy norum - 16 december 2013 07:00


SvD  KULTUR




BERGLINS SÖNDAG



       

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards