Alla inlägg den 10 augusti 2011

Av tommy norum - 10 augusti 2011 19:14



Man kan inte göra något annat än att skratta åt eländet i vår marknadsföring av kommunen när Bengt Ohlssons krönika  i DN tas upp i Sunes krönika i PD i dag.

Där både stadshotellet och en restuarang vid Vänern får sina kängor av Bengt Ohlsson men där det ändå finns en positiv bild av Åmål med citat " Ser mig omkring  i Åmål och upptäcker ett paradis" 

Om det sen är ironi i det konstaterandet får väl läsarna själva försöka avgöra.  


Förövrigt så fortsätter  rapporteringen om den kommunala statusen I PD  av våra kostnader  när Centerpartiet hade den politiska ansvaret  under sin tid vid makten göra sig påmind. Inte nog med att vi har en av Sveriges dyraste kommunalskatter även före den senaste höjningen, vi har också en av Sveriges dyraste kultur och fritidskostnader, vi har också nu en av de dyrasts kostnader för politikerna i Sverige. Vi ligger över genomsnittskostnaden för äldreomsorgen.


Sedan försöker man i insändare i Synpunkt få gehör för att stoppa de besparningar som duggar tätt och som är en förutsättning för att få ekonomin på fötter.

Om Centerpartiet har skött sina kort väl under sin maktperiod och anpassat kostnaderna efter de inkomster vi har så har vi sluppit dessa paniknedskärningar som måste till för att få ekonomin på fötter igen. Istället försöker man ta politiska påäng

på nedskärningar som är ett måste efter den totala misskötsel av kommunens ekonomi som Centern med följe stått för under det senaste årtiondet.

Att man inte skäms.


   

Av tommy norum - 10 augusti 2011 11:19


Det finns risk att den dåliga arbetsmarknaden späs på med ytterligare arbetslösa när nu Najadvarvet i Henån gått i konkurs.

Hur det skall gå med den fabrik som Åmål byggde i ett separat bolag skilt från ÅKAB ?


Skrovtillverkning av Najadbåtar borde också drabbas om än att det finns i ett separat bolag för detta.

Hur kommunen skall komma helskinnad ur affären med en byggkostnad på 60 miljoner där vi i värsta fall kan stå utan hyresgäst kommer de närmaste dagarnas kontakt med konkursförvaltaren ge svar på. Det finns en uppenbar risk för att den garanti på åtskilliga miljoner för en hyresperiod som moderbolaget Najad står för nu kan visa sig helt värdelös i och med konkursen.

 Det värsta scenariet är väl att vi står med en industribyggnad byggd för plastskrov utan en betalande hyresgäst.

Vad det finns för kommunalt borgenåtagande för bygget som i värsta fall kan drabba oss skattebetalare får vi väl vänta svar på.

 Utan att veta resultatet för denna konkurs så finns det alltid en risk när politiker går in med riskkapital i industrin där man med borgen och andra medel hjälper företagare, där huvudsyftet är att skapa nya arbetstillfällen i kommunen.

 Kanske skulle man i fortsättningen mer koncentrera sig på servicen och anpassa sig efter den utveckling som är så svår att bryta i glesbyggdskommuner där arbetslösheten sprider ut sig utan att politiker har det visat sig har någon rejäl chans att med kommunala medel bryta den trenden.

Det finns inga nu gjorda undersökningar som visar att politiker har de instrument som får glesbyggdskommuner att växa. 

Det har visat sig att kommunikationer,  närheten till storstäder med arbete,  högskolor, också förändringar i den lokala företagarstrukturen som ändras med expansion i något företag som är etablerad på orten får kommunerna att växa utan politikernas medverkan.

Kanske något att tänka på för våra politiker innan ni riskerar våra skattepengar på projekt där man gapar för mycket med risken att förlora hela stycket.  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards