Alla inlägg den 7 mars 2016

Av tommy norum - 7 mars 2016 07:00



    

  

Politikerna politiska visioner om det Svenska folkhemmet visar inte alltid stämma överens med verkligheten .  

 

 

När skall de Svenska väljarna bli så mogna i sina val av politiska partier att de väljer parti efter vad de gjort inte vad de vill göra. ?  


Svenska väljare har en tendens att gå på våra politikers visioner i valrörelsen men glömmer lätt hur facit av dessa löften gav för utslag i verkligheten. Vid varje valrörelse vill man åldrig ta ansvar och stå till svars för vad man gett väljarna under mandatperioden utan man vill alltid börja om från scratch utan att behöva stå till svars hur man uppfyllde löftena som man lovat.

 


År efter år ser vi hur medborgarna går i samma fälla och låter politierna gå fria och inte behöva stå till svars för det som gick snett under valperioden. Men enligt professorn i statsvetenskap Henrik Oscarsson så verkar det som om enligt  Statistiska Centralbyråns rapport, väljarna börjar bli mer flytande, blir allt rörligare. Andelen väljare som uppfattar sig som övertygade anhängare av ett visst parti har stadigt sjunkit under flera decennier. Dessutom har även de starkt övertygade partianhängarna blivit mer och mer villiga att lägga sin röst på ett annat parti. Här kan taktikröstning, exempelvis att vilja hålla ett annat parti kvar över riksdagsspärren, vara en tänkbar förklaring.

 


Väljarna i Sverige blir allt rörligare men inbitna  Socialdemokrater och Moderater verkar vara de som är trögast att vilja byta parti, där är det fortfarande traditioner och ideologiska övertygelser som bestämmer valet inte vad deras partier åstadkommit under valperioderna. De äldre har svårare att byta parti medan de unga börjar bli mer transparanta i sina val. Det man konstatera är väl att rörelser mellan blocken inte är så vanligt som mellan partierna i respektive block.  


Men om medborgarna i Sverige skall få full valuta för vad vår demokrati står för då gäller det att man också röstar bort de som inte klarat av att leverera det de lovade.   





Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards