Alla inlägg under juli 2015

Av tommy norum - 21 juli 2015 07:00

Dagens kopia till Ostindiefarare Göteborg har inte mycket gemensamt under däck med originalet . I stort sett så är större delen av fartyget helt modernt i stora delar i de 5 däcken .

Originalets 1700 tals skepp Göteborg år anpassat efter dåtidens krav där besättnings förutsättningar för hygien, mat och trivsel ligger långt ifrån det besättningen på dagens Göteborg får uppleva . Rigg och segel och skrov är väl i det närmast konstruerat efter dåtidens kunskap och material medan resten är in det närmaste ett modernt skepp. lastutrymmet på dåtidens skepp har ersatts med moderna marskiner både för framdrivning, för matlagning och lagring av föda och med hygienutrymmen som skulle få gårdagens besättning att väcka avund för skillnaderna i förutsättningarna i sitt arbete på fartyget. Motor som framdrivning , Dusch, varmvatten , v'ärme , toaletter, modernt kök med frysar, elbelysning , modern navigationsutrustning kanske ändå inte gör upplevelsen rätt 1700 talskänsla när man framför fartyget. Men det yttre med rigg, segel och mantåg, styrning och skrov är i det närmaste lika  originalet.


Så här ser dagens Ostindiefarare Göteborg ut i de olika däcken.

 

         

Gårdagens Ostindiefarare var betydligt mer spartanskt.


         


    

Här var livet ombord långt ifrån det dagens besättning upplever i sociala skillnader. 


     

För besättningsmännens riggarbeten med segelsättning var kanske inte skillnaden så stor men med ett annat säkerhetstänk nu med både räddningssele och mer försiktighet under arbetet i masterna. Fallolyckor  med dödsfall var inte ovanliga under 1700 talets seglatser jorden runt.         

         

Av tommy norum - 20 juli 2015 07:00


 

En del av oss som var intresserade av besöket började med att skåda ut över Vänern från Höganäs för att där konstatera den  armada av fritidsbåtar som hälsade skeppet välkommen till Åmål

 

Det tog ett tag innan hon rundat  Fogden med sin armada av fritidbåtar runt sig. Lite besvikna blev väl en del över att Göteborg föredrog att gå för motor i det gynnsamma vädret för segling med friska vindar från väster. 

Inför förväntansfulla åskådare underhöll  under tiden Åmåls musikkår tills skeppet kblev synlig för åskådarna ..


 Frågan är väl om inte det var något av ett rekord alla kategorier med besökare som tog tillfället i akt att se Göteborg anlända till ÅMÅL    

 


Med 8 kanonskott från skeppet Göteborg  som besvarades av 3 kanonskott från Karolinerna som en välkomshälsning så

var det dags att lägga till vid kajen.      
    

Michael Karlsson , vårt kommunalråd i tidsenlig 1700 tals utstyrsel skall hälsa fartyget och dess kapten välkimmen  till staden.

                   
 klicka för större bildser 

Lite extra show bjöd besättningen på i sitt klättrande i masterna efter det att fartyget lagt till i Djuphamnen.

Nu finns Ostindiefararen Göteborg i Åmål fram till och med Tisdag . Så passa på nu och ta en ordentlig titt på fartyget för det kanske är både första och sista besöket av fartyget Vänern





Av tommy norum - 19 juli 2015 07:00



Regnbågsflaggan



Regnbågsflaggan, ibland kallad Prideflaggan, är en populär Symbol i HBTO-rörelsen . Den står för för stolthet och mångfald hos homusexuella , bisexuella och transpersoner . Regnbågsflaggan står även för respekt för medmänniskor och tolerans. Flaggan skapades i USA på 1970-talet av Gilbert Baker  och har sedan spridit sig världen runt. Första gången den visades offentligt var på San Francisko Pride 1978 . 1994, vid 25-årsminnet av Stonewallsupproret  skapades en flera kilometer lång regnbågsflagga som bars, delad i kortare sektioner, i prideparaden i New york . Flaggan har sedan använts i olika Prideparader  över hela världen, bland annat på den årliga Prideparaden i Stockholm.



 



Frågan som många ställer sig i Åmåls kommun varför det inte räcker med att visa sin solidaritet till homosexuella, bisexuella och tranpersoner och respekt för medmänniskor och tolerans på Åmåls kommuns officiella flaggningsplatser utanför biblioteket och på Södra Hamnplan och fortsätta som förut låta kommunens flagga svaja på vårt kommunhus som det alltid har gjort. Om det nu finns ett ifrågasättande från många och som störs sig på att kommunen skall gå i bräschen för de homosexuella , bisexuella och transpersoner genom att flagga på kommunens officiella flaggstånd på kommunhuset så förstår jag inte varför man går över till den gamla ordningen med kommunflaggan . Jag har väldig svårt att inse att någon överhuvudtaget opponerar sig mot att gå över till den ordning som gällde förut. Det är många som tycker att kommunhusets flaggstång skall prydas av kommunflaggan de dagar det inte är flaggdag. Trots flera inlägg på insändarsidor så verkar våra politiker lägga dövörat till . Frågan är väl om det inte blivit en prestigefråga för våra politiker att här är det vi som bestämmer medborgarna synpunkter det bryr vi oss inte om i frågan. Jag håller med Christer Sävblom som i sin insändare i PD påstår att Åmåls kommuns ledande politikertrojka totalt har brustit i sitt omdöme i frågan. Vi får väl se hur länge till Prideflaggan får hänga på vårt kommunhus innan politikerna tar sitt förnuft tillfånga och inser sin fadäs.

  

  
Nog räcker väl det att visa sin solidaritet till homosexuella, bisexuella och tranpersoner och respekt för medmänniskor och tolerans  på Åmåls kommuns officiella  flaggningsplatser utanför biblioteket och på Södra Hamnplan ?  


Av tommy norum - 17 juli 2015 07:00

 
 
Sillhistoria, sommarflickor och salta bad ska locka turister till Lysekil, hoppas filmskaparen Åke Falck, en av den svenska televisionens grand old men.  Åke Falck
 
 
 Lysekil är sillens svenska huvudstad, även om den första så kallade sillperioden inträffade redan när samhället var dansk-norskt i mitten av 1500-talet. Just tillgången på lättfångad sill nära land lade grunden för ett livaktigt samhälle vid Gullmarsfjorden, där befolkningens storlek pendlade i takt med sillstimmens rörelser. Under andra hälften av 1700-talet var sillstimmen särskilt stora, och Lysekil fick rollen som ett svenskt marint Klondyke.
 
klicka på adressen för att se filmen
 

Av tommy norum - 16 juli 2015 07:00

Lidköping med ett besök på Rörstrand visar ett aktuellt samband med  Ostindienfararen Göteborg vars kopia nu befinner sig på besök i Vänern .



 

 

  

 

Ett porslin som med hjälp av skärvor från Ostindienfararen Göteborg blivit det mest populära servisen på Rörstrand .




Kopian till Göteborg  befinner sig  nu i  Karlstad  och därefter Åmål som slutpunkt för Vänerbesöket.

     

Åmål får en del att leva upp till när vi ser Karlstads satsning.

 

 


 

 

     Man kan inte bli annat än imponerad av skeppbyggarkonsten på 1700 talet.   

Av tommy norum - 16 juli 2015 07:00


    

1960 talet var på sitt sätt ett omtumlande årtionde med händelser som kommer att omskrivas i världshistorien för all framtid .

Månresan den 20 juli med Apollo 11 där Neil Armstrong för första gången i människans historia sätter ner foten på månytan och utrycker de bevingade orden - "That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind"

[

Amerikas President John Kennedys brutala död den 22 november 1963 i Dallas ,Texas.

Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld, född 29 juli 1905 i Jönköping, död 18 september 1961 nära Ndola i Nordrhodesia dödad på FN uppdrag i sin roll som generalsekreterare i församlingen.


I övrigt så avslutar boxaren Ingemar Johansson sin karriär 1964 efter att varit världsmästare 1959-1960.

Sixten Järnberg dominerade i skidspåren, poliserna patrullerade fortfarande på gatorna, kort kort var modet för tjejerna, Beatles slog igenom med dunder och brak, de amerikanska bilarna var inspirerade av rymdåldern med fenor, Muhammad Ali, född 17 jan 1942 som Cassius Marcellus Clay Jr, världsmästare i tungvikt boxningsvärldsmästare i tungvikt 2 gånger under 1960 talet och anses av många som en av världens bästa boxare genom tiderna..

Här hemma blomstrade ekonomin och industrin efterfrågade arbetskraft, det var då vi började importera arbetare från övriga Europa för att hålla industrin igång. fotbollsspelaren Nacka Skogluds glanstid , redan då en legend bland Sveriges fotbollsfan. det var då pappersemballage för flytande livsmedel kom in i hushållen, det var då det började bli vanligt med bil i de Svenska familjerna, det det var då vi hade allmän värnplikt och en stor del av den manliga befolkningen mellan 18-22 tillbringade 8 månader i militärförläggningar runt om i Sverige.


Det var då den stora rivningshysterin i våra städer började ta fart när man rev kvarter efter kvarter för att lämna plats till modernare huskroppar, det var då vänsterrörelsen trodde sig ha lösningen på världens problem, det var då vi fick fyra veckors semester, Det var då en arbetare tjänade lika mycket på ett år som en arbetare nu tjänar på en  månaden. Tviggy lanserade det trådsmala ,


 

.. Bildresultat för Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld

..

..Bildresultat för 1960 talet

..... 


....


.Ingemar Johansson 1960.jpg.


..,.Bildresultat för 1960 talet Bildresultat för 1960 taletBildresultat för 1960 taletBildresultat för 1960 taletBildresultat för neil armstrong på manen Bildresultat för 1960 talet Bildresultat för 1960 talet



..

..Bildresultat för 1960 taletBildresultat för muhammad ali


På 1960 talet gjorde jag militärtjänstgöring i åtta månader, det var då jag bildade familj och flyttade in i min första hyreslägenhet, åkte de första åren på en vespa, köpte i slutet på 1960 talet min första bil, jag segelflög och idrottade, läste och tog mästarexamen i mitt skrå,  tre av våra fyra barn föddes, livet flöt på utan att man såg några orosmoln på himlen. Det var ett bra decennium att växa upp och skaffa familj i.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards