Direktlänk till inlägg 31 januari 2014

Åmål behöver mer förmåga - rubrik i Synpunkt

Av tommy norum - 31 januari 2014 07:00


 

Åmål behöver mer förmåga är rubriken i Håkan Sandbergs insändare i PD.


Att vi åker berg och dalbana i enkäterna från olika instanser för att mäta näringslivstemperaturen i kommunen kanske inte är så konstigt .. Att intresset inte är så stort från varken företagare eller politiker att ingå i undersökningen kan nog bero på den verklighet man arbetar i och kanske också förståelsen av att våra tjänstemän som sysslar med frågorna har i stort sett inga möjligheter till förändringar som på något sätt skulle förbättra situationen på något drastiskt sätt för företagarna.


Så vore frågeställningen om vi skulle ta bort de tjänstemän som sysslar med nåringslivsfrågor för att spara pengar i byråkratin så skulle nog våra företagare ge en femma för det förslaget. 


Företagare brottas med ekonomi, kunder, logistik, personal , tillverkning , inköp mm, faktorer som är betydligt viktigare än plattformar på Åmåls station, samtidigt som man har klart för sig att försök till bättre kommunikationer på väg och järnväg styrs av andra faktorer än vad en liten kommun i Åmåls storlek har för synpunkter. Att sedan servicen till våra företagare sköts på ett godtagbart sätt skall vi inte behöva en stab näringsutvecklare till. Den förmågan skall finnas i varje verksamhetsansvarig utan att behöva påverkas av andra utanför.



Så resultaten med nya rondeller eller p-skivor blir nog det man lyckas åstadkomma för kommunens företagare ..


Byråkratin växer på stadshuset så det knakar där nu en centrumutvecklare är på tapeten, en tjänst som i praktiken redan tillsatt vad jag förstå med en tjänsteman eller kvinna,  där erfarenheten av dyliga projekt inte är av prioritet utan att personen kan fortsätta att jobba inom kommunen när det nuvarande uppdraget är slutförts.


Med den tillsättningen så fortsätter politikerna att styra Åmål där inte kunskap utan hur länge man arbetat i kommunen styr vilka arbetsuppgifter man blir tilldelad.  Kanske inte så underligt då att framgångarna lyser med sin frånvaro i enkäterna.


Hur skall vi då kommunen på fötter med medarbetare som saknar förmåga att leverera och där man också slipper ta ansvar för det man inte åstadkommit ?


Vi har haft tjänstemän som flutit omkring i byråkratin i årtionden där cheftjänstemän vägrar att ge dem arbetsuppgifter på grund av svårigheten att få ut ett godtagbart resultat av deras arbete. Vi har haft tjänstemän där de flyttat runt i byråkratin med konstruerade arbetsuppgifter som bara var efterfrågade av dem själva sällan av medborgarna.


Men det är som Håkan säger i sin insändare - det räcker inte med att följa upp , det måste också finnas en vilja att använda utvärderingarna till att utkräva ansvar. Politik är att vilja men i en förvaltning handlar det om förmåga att leverera . Håkan avslutar med, nog behöver Åmål mer av förmåga .


Det är ett konstaterande som jag vid mina grävningar i den byrokratiska tjäntemannastaben insett, en liten klick tjänstemän har glidit omkring i åratal utan att ha skött sina åläggande, det kan jag stryka under på.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards