Alla inlägg den 14 januari 2014

Av tommy norum - 14 januari 2014 07:00


 


Förstår inte våra politiker att det är de som skapar förutsättningar för övervinsterna hos de privata aktörerna  i den skattefinnansierade sektor ?


Ta bort vinstintresset i de skattefinansierade verksamheterna kommer tydligen bli Vänsterpartiets paroll inför valet i höst. Våra skatter skall inte gå till vinstuttag som sedan överfös via skalbolag utanför Sverige.


Varför inte analysera varför det överhuvudtaget blir vinst när privata bolag går in i det som förut varit politikerna lekstuga med våra skatter utan det minsta ansvar vart pengarna hamnar och vilket resultat som genereras i verksamheterna.


Nu kan vi som medborgare med svart på vitt verkligen jämföra vad som kommer ut av de olika verksamhetsformerna. Inom skolan så beräknas skolpenningen efter kostnaderna per elev i den kommunala driftsformen som sedan blir norm för skolpengen till friskolor som etableras i kommunerna. Här finns parametrar för kommunens lokalkostnader, personalkostnader, material kostnader mm .

Ju högre kostnadsmassa per elev i den kommunala skolan ju högre skolpeng till friskolorna.. Så vinsternas storlek i friskolor med samma eller bättre skolresultat speglar direkt politikerna oförmåga att rationellt driva skolverksamheten i den egna kommunen.

Detta gäller barnomsorg, äldrevård och sjukvård också i stor utsträckning. Så det effektivaste sättet att komma ifrån de vinstuttag som retar speciellt vänsterpartiet det är rationalisera och effektivisera de kommunala verksamheterna till samma nivå som privata då försvinner automatiskt också vinsterna i hos de privata aktörerna. 


Rationalisera effektivisera det är ord som ingen i de kommunala verksamheterna har hört talas om under en lång tid,  här höjer man skatten om budgeten inte går ihop.

Det är nog den största anledningen till att man tar till brösttoner och vill förbjuda privata aktörer i den skattefinansierade verksamheterna när man så fullständigt blir avslöjade i hur illa man sköter sitt uppdrag att hushålla och effektivt använda våra skatter. Vänsterpartiet har ju propagerat en längre tid att en ökning av personal inom de kommunal verksamheterna skall vara en del av lösningen att komma tillrätta med arbetslösheten i Sverige. Helt tvärtemot sunt förnuft vill man inte ta till sig och analysera varför de privata kan göra vinster på samma intäktmassa, varför kommunala verksamheter har större sjuktal per anställd, mer personal, dyrare lokalkostnader mm, kostnader som direkt gynnar de privata aktörerna med en genererad högre ersättning till sin verksamhet. Att man sedan också trivs  sämre än hos de privata aktörerna borde ju få en och annan politiker att reagera tycker man. 


Nej förbud mot vinster det är parollen, inte att anpassa sig till en mer effektiv användande av våra skatter som också på en gång skulle ta bort övervinsterna hos de privata aktörerna det örat vill man inte höra på.

Att koncentrera sig på kvalitén som kommer ut av de  olika drift formerna det är inte intressant för Vänsterpartiet, utan här vill man som i det närmaste kan kallas gammal beprövad  planekonomi, som visat sig så katastrofal för de som prövat på, där antal anställda är det viktiga. Om de sedan blir dyrare och om det genererar ett bättre resultat i kvalitén av tjänsterna till  medborgarna det verkar vara totalt ointressant.

Av tommy norum - 14 januari 2014 07:00

   Ett besök på Hillringsbergs herrgård vid Glafsfjorden med  ångbåt 1897      

Av tommy norum - 14 januari 2014 07:00


Åmåls Nya Tennisklubb – Tennis för alla!!





Kansliet öppet måndag – fredag 16.00 – 17.00


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards