Alla inlägg den 8 januari 2014

Av tommy norum - 8 januari 2014 07:00


 



Kommunen har i omgångar med miljontals skattepengar försökt göra centrum attraktivt för att någon mån försöka bibehålla centrum som en handelsplats värd namnet.

Tyvärr har man inte lyckas på grund av att både sortiment, lokaler, pris och framförallt ett minskande utbud av affärer med attraktivt varusortement saknas, en verklighet som man tydligen har svårt att ta till sig.

 

Här har vi ett gäng som är ute och reser på vår bekostnad, men till vilken nytta


En stor delegation har besökte Holland med centrumspecialisten Kraft som i omgångar kommit med förslag om hur man skall lösa problemet med minskad handel i kommunen. Tyvärr utan resultat har det visat sig. Nu skall man slänga ut skattepengar på att anställa en centrumutvecklare en ide som man kan tänka sig kommer från representanter från handeln.

En tjänst som skall vara tidsbegränsad på ett år men som det finns stor risk att den blir kvar oberoende vilket resultat det kommer ut av den tillsättningen.

'

Hur vore det om man samtidigt anordnade en tjänst för att få våra småföretag att växa inom hantverk, inom verkstadsindustrin, inom jordbruket, bilverkstäder behöver också hjälp med marknadsföring, kanske också båtbranchen behöver en hjälpande hand för att utvecklas, inom turism har vi ju redan flera dyrbara organisationer som stöttar företagen men som fortfarande inte kan visa upp någon positiv utveckling mer än att det har förbrukats skattemedel för flera tiotals miljoner under åren.



Kanske bäst att jag tillägger att rekommendationerna var ett försök till ironi, så inte våra politiker får för sig att ta mig på orden. Man vet aldrig när det gäller politiker de verkar kunna hoppa på vad som helst för att visa beslutsamhet för medborgarna.



Kanske är det dags att våra politiker ändå ta en blick i backspegeln och där försöka analysera vad som blev fel.  

Varför skall kommunen ställa upp när handel och fastighetsägare ropar på hjälp. Det har kostat skattebetalarna  miljoner under åren i en bransch som helt saknar utvecklingsmöjligheter i lilla Åmål.   

Någon gång borde man väl ändå ta sig en funderare vad man håller på med när man år efter år slänger ut våra skatter till ingen nytta. Dessa behövs mer än väl i våra kärnverksamheter.     



 

Jag uppskattar att ca 60% av all omsättning i Åmåls handel i centrum  står de här tre företagen för, räknar man sedan in de återstående livsmedels affärerna så kanske omkring 70% av omsättningen sker inom livsmedelshandel av alla företag som är etablerade i centrum.  

                   


Det finns för nuvarande ca 15 tomma affärslokaler i centrum, många har varit utan verksamhet i många år.

Ständigt fylls det på med nya som lämnar in på grund av dålig lönsamhet.

Vi har över 40 affärslokaler som man inte med bästa vilja i världen kan få till stånd en lockelse för att få andra att besöka vårt centrum där banker, försäkringsbolag, hårvård, restauranger, begravningsbyråer, apotek, bokhandel, färgaffärer, affärer som uppskattas av lokalbefolkningen men som knappast har någon lockelse för andra att besöka Åmåls centrum. Vi har 11 restauranger, vi har 12 hår och skönhetslokaler,

 

 Den senaste lokalen som lämnade in med ett bra affärsläge, moderna lokaler kanske ändå speglar verkligheten när fastighetsägarna försöker fylla sina lokaler med handel i traditionell mening men får ändå krypa till korset med en hyresgäst som definitivt inte är någon lockelse för att folk att handla i centrum.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards