Så här ser det ut stora delar av årets dagar på kommunparkeringen. Bilar som inte utnyttjas utan står stilla i mer än hälften av årets 365 dagar. Resursslöseri ?
Hur vore det om man nu en gång för alla ser över bilanvändandet i kommunen. Kanske skulle man i fortsättningen i ansökningar för nya tjänstemannaanställningar kräva körkort och egen bil. Åmåls bilpark har väl de senaste tjugo åren ökat med tusentals % . Har den ökade bilflottan som tjänstemännen och politiker förfogar över gett några uppenbara vinster för kommunen eller har bara kostnaderna skjutit i höjden på ett oanständigt sätt.
Vårt förra kommunalråd Kurt Svensson hade inga skrupler i bilanvändandet när han nästan dagligen använde kommunens bilpark för sina egna transporter från och till arbetet enligt hans grannar i omgivningen. Själv konfronterade jag honom om de uppgifterna men där förklaringen var det tajta samarbetet med Säffle som gjorde hans användande legalt ?
Varför våra politiker överhuvudtaget skall ha tillgång till tjänstebil kan man ju fråga sig ?.

Varför kan Michael Karlsson , vårt kommunalråd , inte använda egen bil med milersättning i sitt arbete som många andra i ledande befattningar i samhället. Är det inte på tiden nu att vi tar bort de kommunala gräddfilerna en gång för alla och använder resurserna till kärnverksamheten i stället.
Tjänstemännen kan också mot ersättning använda sina privata bilar som många privata bolag runt om i Sverige har som en förutsättning i en tjänstemannatillsättning.
Varför kan inte kommunen gå samma väg när man tillsätter nya tjänster i kommunen ? Det är dags nu en gång för alla och försöka få bort onödig kostnader där bilanvändandet i en egen bilpark borde ses över när man nu är i stånd att pröva elbilar som ett alternativ. Det är bara att själv skapa sig en uppfattning om hur man använder våra gemensamma resurser när man ser det parkerade bilbeståndet på stadshusparkeringen står oanvända över hälften av årets 365 dagar men ändå tickar pengar som tas från kärnverksamheten.
När kommunala bolag kan tillsätta vd- tjänster runt om i Dalsland som Åmål också både äger och har samarbete med anställs utan att ha tillgång till tjänstebil kan man ju fråga sig varför Stadshusets tjänstemän inte kan anställas under samma premisser.
Det är bara att fylla på, kommunen betalar.
Är det inte dags nu att ta ansvar för Åmåls ekonomi även i bilfrågan ?
Åke Olsson
12 januari 2014 12:09
En mycket god tanke,vilken kunde omsättas i verkligheten när nuvarande leasingavtal löper ut.Kostnad contra egen bil i tjänsten med ersättning kunde då erhållas. Detta gäller enbart bilar kopplat till tjänstemän och politiker,ej hemtjänst eller dylika verksamheter.Kanske detta vore något att driva i respektive partiprogram!
schwartzwald
12 januari 2014 15:24
Nu är det så att det även är en arbetsmiljöfråga. Enligt arbetsmiljölagen måste privata bilar som används i tjänsten vara utrustade med
# Bältespåminnare som signalerar eller blinkar när motorn är påslagen
# En tjänstevikt mellan 1000kg till 1800Kg
# Trepunktsbälte på alla platser
# Krockkuddar och bältessträckare på såväl förarplats som passagerarplats
# Luftkonditionering
Man får då en skattefri ersättning på 18:50 per mil från arbetsgivaren som då ska täcka kostnaden för drivmedel, skatt, försäkring, service. Vilken typ av bil som herrarna Norum och Olsson vill att Åmålskommuns tjänstemän ska köra runt i som ekonomiskt inte drabbar den enskilde vore intressant att veta. För det ska väl inte vara så att de ska stå för de kostnaderna själva när de utför uppdrag/arbete åt Åmålskommun?
t-norum
12 januari 2014 18:49
schwartzwald
Vem har påstått att ersättningen enbart skall röra sig om den skattefria ersättningen ? Arbetsgivaren har möjlighet att anpassa sin ersättning så att bägge parter tjänar på det. Ett vanligt förekommande system i den privata sektorn för ersättning. Att man sen som i all annan inkomst får betala skatt och arbetsgivaren sociala kostnader som också ger pensionspoäng är också något man får ta i beräkning från bägge parter. Man får inte gömma sig bakom förutfattade meningar i det man läser i bloggen utan också se möjligheterna i det som skrivs. Tänk efter före är en bra utgångsläge innan man ger sig in och debatterar. Not: Att det skulle finnas bestämmelser om hur privata bilar skall vara utrustade för att kunna användas i tjänsten får du nog ta och analysera en gång till. Enligt den fackliga organisationen fastighets anställdas förbund så finns det inga sådana bestämmelser som reglerar utrustningen på bilarna utöver vad de är besiktigade för.
schwartzwald
12 januari 2014 19:22
Nu är det regler från arbetsmiljöverket som jag utgått från och inte från fastighetsanställdas förbund, som jag antar följer arbetsmiljöverkets regler. Hur skulle kommunen anpassa ersättningen så att båda parter tjänar på det precisera gärna, för du skriver bara att det är vanligt förekommande system i den privata sektorn för ersättning? Vilket? Jag har inte förutfattade meningar om något,jag är ständigt nyfiken och intresserad. Jag vill som alla andra att de offentliga utgifterna ska vara anpassade efter den offentliga plånboken.
tommy norum
12 januari 2014 20:46
Efter som jag påstår att det inte finns några bindande regler utöver normalt utrustade bilar av arbetsmiljöverket som du påstår så vore jag tacksam om jag kunde få ta del av dessa.
En analys över körda mil kontra de totala bilkostnaderna i leasingavtalet ger ett bra grund för ett nyckeltal som man sedan kan utgå ifrån och som i slutändan bestämmer nivån på en eventuell bilersättning och om det finns lönsamhet i en övergång för kommunen där förhoppningsvis bägge parter är nöjda med.
Ett vanligt förekommande avtal inom tex byggsektorn, väg och vatten, köp och sälj inom i de flesta branscher, även inom bolag i kommunsektorn, konsultbranschen mm,
ingenting
12 januari 2014 20:55
jag kan inget ge våra politiker en cyckelhjälm o en elcykel dom har inte mer att göra utan dom hinner med har nu hållt på i två om vi ska ha rondeller varför inte införa tränkselavgift detta är åmål i ett nötskal ha ha flyttar snart
http://url
Åke Olsson
12 januari 2014 21:32
Med ny kunskap om regelverket för ersättningsnivåer och arbetsmiljökrav,så konstaterar jag helt krasst att det var bättre förr då jag själv kört egen bil i tjänsten.Med full kostnadstäckning,en skattad del plus en obeskattad del.Jag är fullt nöjd,liksom Åmåls kommun,Kriminalvårdsverket och Skogsvårdsstyrelsen!

schwartzwald
12 januari 2014 22:15
www.av.se/dokument/publikationer/adl/adl_578.pdf
Annars får du söka på egen bil i sök tjänsten hos av.
Men reglerna hos skatteverket är väl att det utgår en skattefri ersättning på 18,50 Kr/Mil. Får man en högre ersättning av arbetsgivaren så ska det överskjutande beloppet deklareras som lön. Det är alltså där du menar att man ska räkna på leasingsavtalets kostnad plus övriga kostnader som tillfaller när man kör bil och utifrån det ge en löneökning för respektive tjänsteman i kommunen som idag behöver ett fordon i sitt dagliga arbete. Har jag förstått detta rätt? Vem i kommunen ska då ha det ansvaret den handlar dock om några personer som det ska omförhandlas löner med. Vi kanske ska anställa en biluträkningsman för en sådan har vi fortfarande inre anställt i kommunen. Ska man istället använda sig av förmånsbilar så innebär det att den typen av bil som står på bilden du tagit skulle hamna på ca:36000kr om året plus drivmedel. Ja jag är ingen ekonom men om jag skulle söka jobb hos en arbetsgivare med den här typen av avtal skulle jag tveklöst avstå. Det som verkligen behövs är att logistiken runt alla dessa fordon i kommunen ordnas upp att de aldrig står still för de behövs, hemtjänst och hemsjukvården skulle få ett mycket bättre arbetsklimat om de kunde utnyttja dessa bilar på helger och kvällar.
tommy norum
12 januari 2014 22:49
Så här kan en trafiksäkerhetspolicy se ut
Här nedan ges ett exempel på hur en trafiksäkerhetspolicy kan vara utformad.
Alla punkter berör inte varje enskild arbetsgivare men är exempel på saker som kan vara värda att fundera över och fatta beslut kring i sin policy.
Detta är inledningen till den text du skriver i bloggen skulle vara krav från miljöverket i bilanvändandet av privatbil. .
Vi får anse vår dialog vara avslutat i ämnet. Jag tror inte vi kommer längre nu.