Det är bara att konstatera att kreativiteten hos våra kommunpolitiker ökar runt om i landet för att sätta kommunerna på kartan.
Rondeller är inte bara en investering i denna kommun som man tror skall skapa en positiv bild av kommunen . Karlskrona slår väl ändå rekordet i rondellfrågan där man investerade en dimmaskin a´200000 kr för att skapa ett trolskt intryck när man kommer fram till staden Att investeringen blev rena floppen när trafiksäkerheten blev lidande när sikten försämrades och det uppstod halkproblem i rondellen. Det tänkte vi inte på blev reaktionen hos våra politiker.
Karlstad kommun satsade 150 000 kr på en såpa som skulle locka nya invånare till kommunen. Den förväntade positiva bilden av Karlstad visade sig vid utvärderingen bli precis tvärtom. Det tänkte vi inte på .
Borlänge har lagt ut 65 miljoner på ett projekt , en Webbaserad plattform som man gratis kan presentera sin video. Att det redan fanns en sådan möjlighet som heter You tube . Det tänkte vi inte på.
Leksand är väl ett slående exempel på när politikerna lämnar sitt förtroendeuppdrag åt sidan och i stället satsar på Leksand IF med 33 miljoner, men anser sig inte ha råd att behålla en skola för att spara 2,5 miljoner i skolbudgeten. Det tänkte vi inte på.
Söndagens Berlings slår väl huvudet på spiken
.
Dessa exempel är bara en bråkdel av det slöseri som förekommer med våra skatter runt om i Sverige när kommunalpamparna tror sig komma på idéer som skall sätta kommunerna på kartan med en förväntad positiv utveckling som resultat. Tyvärr så visar sig att dessa satsningar inte får det förväntade resultatet i de allra flesta glesbyggdskommuner utan blir i verkligheten ett undanträngande av resurserna i våra kärnverksamheter. Det tänkte vi inte på .
Här i Åmål så har man slösat rejält med våra skatter i fritidssektorn med både campingar, ridhus, ishockey hall, slalombacke , fotbollsplaner runt hela kommunen, industrihus, bollhallar, konstsnö i skidspår, man byggde en stor hall för att inhysa både blues och en egenföretagare i båtbranschen med subventionerade hyror på omkring en halv miljon om året, samtidigt som man lät infrastrukturen både över och under markytan försämras, man struntade i att göra inbetalningar till den ökande pensionsskulden , man struntade i att underhålla våra fastigheter . Man lånade och lånade till och med till rent underhåll . Det tänkte vi inte på.
Det är lätt att göra av med andras pengar utan att behöva stå till svars när väljarna inte har en chans att
sedan välja bort dessa vid kommunalvalen av den enkla anledningen att våra politiska partier fortsätter att sätta upp samma folk på vallistorna utan att ta hänsyn till facit efter eländet de efterlämnat efter sig i den kommunala ekonomin. Det tänkte vi inte på
Tyvärr så visar det sig att det tänks inte så ofta i de politiska församlingarna runt om i Sveriges kommuner fårstår man när man tar del av Sakine Madons krönika i Expressen , men det visste vi ju redan..

schwartzwald
6 januari 2014 12:04
Att ha politiker med visioner är ett måste, för utan visioner stagnerar hela samhället. Problemet speciellt i små kommuner är att få personer vill engagera sig politiskt oavsett politisk färg. Det är därför vallistorna ser likadana ut år efter år. Vad skall man då göra åt detta? Jag har inget svar på det, men jag tror att det beror på en rädsla och okunskap om hur den kommunala verksamheten är uppbyggd. Det politiska uppdraget är att ta fram vad som skall göras, förändras, tillföras i de kommunala verksamheterna. Hur detta sedan skall gå till är en fråga för våra kommunala förvaltningar och dess chefstjänstemän. Man måste alltså inte vara expert på allt för att vara politiskt engagerad. Men det är otroligt viktigt att det finns ett bra samarbete mellan tjänstemän och politiker. Något som jag tror att Åmål är på gång att få efter några turbulenta år med chefstjänstemän som har "missförstått" sina uppdrag. Jag envisas med att ta upp vision 2020 som ett mycket bra exempel på att ALLA vi som bor och verkar i Åmål skall känna oss som ambassadörer för Åmåls kommun. Engagera oss mer oavsett vilken partipolitisk färg vi än tillhör. För det är alltid lätt att i efterhand med facit i hand raljera och fördöma. Nej ge mig hellre en glad amatör som Tage Danielsson skrev.

tommy norum
6 januari 2014 13:25
Visioner hit och dit men har man ingen aning om hur man skall ta sig dit så är de tyvärr inget värda. Politikerna hade för inte så länge sedan en vision att kommunen skulle växa till 15000 invånare till 2015 om jag minns rätt. Men att sätta politiska versioner om värdigt åldrande, fler människor i arbete, barn och unga i Åmåls kommun ska växa upp under trygga och goda förhållande, det skall väl inte våra politiker behöva sätta upp som ett visionsarbete för att uppnå. Det är ju självklara saker som borde sitta i ryggmärgen på vilken normal tänkande människa som helst som fått ett förtroendeuppdrag att sköta kommunens affärer. Och att som version sprida varumärket Åmål som man nu har försökt i ett 15 tal år i tävlingar, blues och andra spektakulära försök som enligt tjänstemän och politiker gett kommunen massmedial utrymme värt flera tiotal miljoner utan att kunna skönja ett spår av positiv utveckling. Det du kallar raljera är bara försöka få våra politiker att ta till sig det facit de lämnat, ta lärdom av dessa misstag och ändra politiken mot en annan riktning. Version 2020 är tyvärr också något som inte kommer att föra kommunen framåt och som det också kommer att raljeras av när man har facit i framtiden. Det är nog inte glada amatörer vi behöver i politiken utan pålästa och intresserade för sitt uppdrag den typen av amatörer vill jag nog påstå, efter ha rört om i grytan i våra förvaltningar några år, den varan har vi alldeles för lite av i Åmåls politiken.
Ibland besitter våra förtroendevalda så dåliga kunskaper om den förvaltning som de är med och tar beslut i så man kan bli mörkrädd för mindre. Till och med ordförandena har visat sig så dåligt insatta vad de får och inte får, och var våra skattepengarna hamnat i slutändan det hade man ingen aning om. Tyvärr sitter många fortfarande kvar i Åmåls politiken som glada amatörer utan en susning om vad de håller på med. Jag kan i ett senare inlägg gärna bistå med namn, en del har ju fått sig en och annan känga under åren i bloggen , tyvärr utan att reagera som om ingenting har hänt. man undviker till och med att försvara sig i förhoppning att det snart glöms bort.
Tyvärr så finns den politikertypen i alla våra partier.
Politik kan föras på många sätt , jag föredrar att arbeta med opinionsbildning genom att försöka åskådliggöra hur våra politiker sköter sitt förtroendeuppdra, det du kallar raljera. Det behövs mer av den varan i Sveriges kommuner om vi skall få ordning och reda i hur man förvaltar våra gemensamma tillgångar.

schwartzwald
6 januari 2014 14:56
Opinionsbildning är i högsta grad politik, så där kan du inte frånta dig ditt ansvar som (nu svär jag nog i kyrkan) politiker. Det är opinionsbildning som de olika partierna arbetar med. Så även om du anser dig själv som partipolitiskt obunden och opinionsbildare så är även du politiker.
Jag är dock benägen att hålla med dig om att vissa personer som sitter i våra nämnder inte vet vad de håller på med. Men det är fortfarande så att om vi inte kan nyrekrytera nya personer att bli politiskt engagerade så får vi trots allt vara nöjda med de vi har. Det finns trots all högt betalda tjänstemän som har till uppgift att se till att regler och lagar följs oavsett vilken färg det är på majoriteten i kommunen. Det är därför enligt mig bättre med glada amatörer än politiska proffs utan vetskap om livet utanför politiken. Visioner kan även vara ett mål ett gemensamt förhållningssätt. Skapa en positiv anda en tro på våran stad. Det är inte ett arbete bara för förtroendevalda utan även för var och en som bor och verkar i vår stad.
tommy norum
6 januari 2014 15:46
Jag tar fullt ansvar för det jag skriver om som opinionsbildare ( politiker). Tyvärr så finns det politiker som inte tar det ansvaret utan sitter år efter år utan att ta sitt ansvar och avgå när fadäserna blir både uppenbara och dyra för skattebetalarna. När man till och med struntar i kommunallagen som skall vara ett skydd för oss medborgare. Så varför inte försöka få bort rötäggen inom politiken inifrån , debattera i fullmäktige, konfrontera med fakta i deras agerande, sitt inte tysta som möss utan att göra er röst hörd. Med det beteendet blir vi aldrig av med de som sitter år efter år utan att bli ifrågasatta. Det är faktiskt så att de som sitter i fullmäktige inte bara har ett ansvar till det parti de tillhör utan till medborgarna vars förtroendeuppdrag ni fått. Något som försummats i Åmåls politiken en längre tid.
schwartzwald
6 januari 2014 17:55
Jag är helt enig med dig att förändringen måste komma inifrån de politiska partierna. Det framgår dock med all tydlighet att det är ett arbete som går extremt sakta. Men det är alltid svårt att framföra till personer när deras bäst före datum har utgått. Jag instämmer också i din analys av att det pågår en pinsam tystnad i päronsalen under fullmäktigemötena. Jag skulle kanske inte kalla dom för rötägg som sitter år efter år för jag tror tyvärr inte att de har förmågan att se konsekvenserna av deras handlande alla gånger. Nu är inte jag en av de som sitter på något förtroendeuppdrag i kommunen så du får gärna kalla mig för du. Jag kommer heller inte sträva efter något förtroendeuppdrag efter valet 2014 för det har jag lovat min fru. Men jag ska försöka vara mer aktiv i debatten om Åmål, så att vi i framtiden kan få fler engagerade medborgare i vår vackra stad.
tommy norum
6 januari 2014 18:49
Det ser jag fram emot att det finns fler som vill vara mer aktiva i debatten. Det är det som gör politiken spännande när fler deltar och har olika åsikter om hur politiken skall skötas.
Tyvärr så gömmer sig våra kommunpolitiker på kammaren och vill inte göra sin röst hörd utom när moderpartierna i riksdagen kallar för att få fram sina budskap på insändarsidorna, då ställer man gärna upp ned sina underskrifter. Men när det kommunalpolitiken som de har fått ett förtroendeuppdrag av medborgarna att sköta, då råder i regel en total tystnad.
Välkommen in i sällskapet som värnar om det fria ordet i ett medium som inte sätter gränser för åsikterna man förmedlar, men som så många retar sig på att det finns.
not: Jag tror nog att din analys över hur jag använde ordet rötägg ligger sanningen mer närma än min egen definition.
Åke Olsson
7 januari 2014 09:19
Alla,vilka partiet kallar,borde ställa sig själv frågan.Är jag nog kunnig,har jag väljarnas förtroende att sitta i nämnd eller kommunstyrelsen?Att följa detta råd skulle förhindra mycket tokigheter i den politiska världen.Att jag medvetet ej ställer samma krav på ledamot i fullmäktigeförsamlingen beror på följande:Varför sitta av ett antal timmar när redan beslut finns på Kommunstyrelsenivå.Ett spel för galleriet,vilka många klarar,utan större kunskap.
schwartzwald
7 januari 2014 23:11
Jag förstår hur du tänker Åke. Men ur demokratisk synvinkel så är det rent förkastligt det du skriver. Vart skall debatten hållas då? På café rio med en knuten näve i fickan. För även om beslut finns på kommunstyrelsenivå kan en redig debatt i fullmäktige ändra på dessa beslut. Sitta av timmar det var väl det du gjorde i pannrummet på skolan, skämt åsido. Jag själv sitter också en del. Det kanske skulle införas någon typ av mentorskap för nytillkomna ledamöter. Jag har svårt att tänka mig Sverige utan en riksdag, där är också alla beslut tagna i olika departement. Men det hålls alltid en debatt innan omröstningen sker.