Direktlänk till inlägg 15 oktober 2013

Är instalationer av fibernät i kommunerna den rätta vägen att gå ?

Av tommy norum - 15 oktober 2013 07:00


Håller vi på att ordna till en investeringsboom runt om i Sverige med fibernät som mycket få kan utnyttja fullt ut.


Här knackar man dörr i villakvarteren och erbjuder fiber med en investering på mellan 20-30 tusen för tjänster som bara en bråkdel kommer att utnyttja i alla fal hos den äldre befolkningen.

Med det utbyggda 4 G nätet och med en sticka och en router för 4 G så har man ordnat till ett hemmanätverk för hela familjen, med en uppkopplingshastighet till nätet som inte ligger långt ifrån den fibernätet erbjuder , med en investeringskostnad på ca 1500 kr.

Då får man samma standard på internätt användandet både i sommarstugan, båten eller husvagnen utan extra kostnad. Så att låsa in sig i ett fibernät där det på sikt blir ägaren som bestämmer villkoren hur nätet skall användas och vilket utbud och till vilken kostnad är inte särskilt smart framförallt inte ute i våra villa samhällen.

Här sätter sig abonnenterna helt i knät på ägarna till fibernäten och kan i framtiden inte ta del av den snabba utvecklingen som sker inom kommunikationen framförallt inom de mobila systemen både i TV, telefon och internätt användandet där priserna är i en nedåtgående spiral som kommer kunderna till del.


Ett tips är att ta hem en mobilsticka för 4 g, sätt den i datorn och avgör själva om investeringen på mellan tjugo och trettiotusen per hushåll för en villa är det rätta beslutet för någonting som man inte kommer att utnyttja fullt ut.

Ni på landet kan trösta er med att utbyggnaden för 4 g kommer att nå även er om ni redan kan ta del av den.



Fibernät till alla ?

Att låsa in sig i en tjänst som man bara kan använda på ett ställe är inte särskilt smart när man med en mobil sticka kan få tjänsterna levererade där man just befinner sig det gäller både telefon, tv och internätt.

Jag undrar hur många har stött på försäljare av fibernät där kunden har både nätsticka med kontantkort för sommarstugan, fast telefon med nätanslutning, mobiltelefon och ett fungerande TV utbud kanske bara med de fria kanalerna. Där internättanvändandet består av att betalar räkningar eller gå ut på en shoppingtur på nätet. Övertygar man en sådan kund att köpa ett fibernät då är försäljaren väldigt duktig eller så är den tänkta kunden väldigt dum i sin tro att fibernätet är den rätta grejen i hans användande.   


Att sen man blir erbjuden ett rabatterat pris om man bestämmer sig nu på direkten annars så riskerar man en prishöjning på ca 30% i en senare installation hör också till försäljningsknepen att få kunden att tro att han tjänar pengar på affären, ett beprövat trick bland försäljare och som ofta går hem, tyvärr.

Ett annat påstående är att villans försäljningsvärde ökar med ett installerat fibernät som mig veterligen inte finns vedertaget någonstans utom hos försäljarna själva att det på något sätt skulle öka värdet utöver den investering som gjorts.

En 4G mobilsticka för nätet, en mobiltelefon, en antenkopplad tv då är ni på sikt garanterade att i största möjliga mån stå utanför leverantörernas försök att lägga in er i en monopoltjänst där ni själva tappar kontrollen över ert användande utan får finna er i nätägarnas utbud och avgifter i framtiden. 


Kanske något att tänka på innan ni skriver på att gå med i ett fibernät.      



 
 
Ingen bild

Peter

16 oktober 2013 22:47

Nu är det ju en de skillnad på mobilt bredband och fiber så att säga att det bara är att lägga 1500 så har du en lika bra internetanslutningen är ju inte riktigt sant.

Du har alltid en Max gräns på data mängden på 4g nätet. 60 gig för 399 kr som tele2 tar. Dessa 60gig räcker inte långt för en yngre familj där det finns ett antal spelkonsoler och datorer och man ser på film, lyssnar på musik över internet mm mm.

Med fiber så blir det heller inte monopol, det ä en nätägare ja men i nätet finns flera tjänsteleverantörer så utbudet ökar och även konkuransen därmed priset.
Idag har telia i princip monopol på bredbands marknaden i Åmål då de är de enda som kan leverera snabbt fast bredband i den gamla telekabeln.

Finns många fler fördelar med fiber gämfört med mobilt bredband än det jag nämnt här....

tommy norum

17 oktober 2013 12:43

Ja fokuserade mig i första hand på den äldre generationen och deras behov i mitt inlägg. I övrigt så nämner du barnfamiljers behov i din kommentar med exempel där jag tror bara en bråkdel har ett behov som överstiger 60gig. Låna hem en 4g sticka och se vad ni får ut av den i ert användande på nätet innan man binder upp sig i ett nät som många inte har behovet att utnyttja fullt ut. Jag tror nog de flesta kommer att bli förvånade över hur snabbt och bekvämt det mobila bredbandet är när man kan ta med sig det överallt utan att behöva sitta låst hemma i en fast installation med fiber.

 
Ingen bild

Natalie Pettersson

22 oktober 2013 14:03

Hej!

Jag läste din blogg precis ang 4G och fibernät och kände att jag ville tipsa dig om en tävling som jag jobbar med just nu. Phone House har tagit fram en karta som visar hur snabb näthastigheten är i tunnelbanan. 60 stationer har mätts, men det återstår 36 stationer som behöver kollas upp.

Genom att vara med och färdigställa kartan är du med och tävlar om fantastiska priser – nya 4G-mobilen Sony Xperia Z1, hörlurar från Urbanears eller specialdesignade Rosa Bandet-hörlurar av Elsa Billgren.

Tävlingen är enkel, såhär gör du:

1. Åk till en tunnelbanestation där mätningen ännu inte gjorts.
2. Du använder appen Bredbandskollen som mäter näthastigheten åt dig, sedan tar du en skärmdump på resultatet som du lägger upp på ditt Instagramkonto. Du behöver inte ha 4G på din mobiltelefon för att göra mätningen.
3. Nu återstår bara ett kort mail till oss om vilken din favoritsysselsättning är när du åker tunnelbana, klart!

Du kan läsa mer om tävlingen här: http://bit.ly/17DMLX7 Tävlingen pågår fram till onsdagen den 20 oktober.

Om du skulle vilja sprida denna utmaning till dina läsare skulle vi bli enormt tacksamma! Vi tror verkligen att den färdigställda kartan kommer vara till stor nytta för alla surfande tunnelbaneresenärer.

Lycka till!

/Natalie

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards