Alla inlägg den 21 januari 2013

Av tommy norum - 21 januari 2013 07:00


Lo:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson


LO går till strid för att välfärdstjänsterna skall hållas med strama tyglar där det bara i princip blir kommunala bolag med politiker som styr och där vinster i stort sett skall bannlysas. Jag tror för min del att risken för att det skall genereras vinster där politikerna är med och styr är nog så gott som obefintlig.


Styrgruppen inom LO som kommit med förslagen är enbart män och man kan ju fråga sig varför de kvinnodominerade yrkena inte skall få möjlighet att driva företag vars verksamhet helt eller delvis arbetsuppgifterna finansieras av det allmänna.

Vi hör ju aldrig LO tar strid när en skola skall byggas eller annan kommunal investering som finansieras av våra skatter kommit på idén att förutsättningarna är att man inte får ta ut någon vinst för att få sitt uppdrag.

Eller när våra privata företagare i snösvängen inte får ta ut vinst i sitt bolag om man skall ha fortsatt arbete åt kommunen.

Men när vi vet att åtta av tio företag som levererar vård och omsorgstjänster i kommuner och lansting har en kvinna som ägare eller VD, företag som levererar lika bra eller bättre service men med betydligt lägre kostnader, där skall man helt strypa vinsten.

Men det kanske är så enkelt att LO har inte lika lätt att få igenom sina krav när man i de privata kanske ifrågasätter mer och där man är tvingad att sätter företaget och den uppgift de har att uppfylla i första hand. I den politiska världen där höjer man skatten, i den privata där rationaliserar man och ser över sina kostnader. 


När man vet att man har 30% mer sjukskrivningar inom offentligvården med i stort sett samma arbetsuppgifter, när man vet att personalen trivs bättre i de privata bolagen, när man vet att beslutsgången i de offentliga kan ta månader sker det betydligt snabbare i det privata. Och detta med samma vårdkvalité


Att sen de offentliganställda vid utfrågningar vill att vården fortfarande skall vara kvar i det offentliga speglar  kanske oron för förändringar och kanske med större krav, men har väl samtidigt inget att jämföra med..


Vi har ett slående exempel på privat och offentlig vård i här i Åmål . Plötsligt så fick vi söndagsöppet och kvällsöppet på våra vårdcentraler en anpassning till det behov som efterfrågas av medborgarna och inte till personalens behov, när det kom in en privat aktör på marknaden.

I den offentligt drivna är det rena kaoset med en organisation som gör att de anställda flyr fältet.             



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21 22
23
24 25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards