Alla inlägg den 3 februari 2012

Av tommy norum - 3 februari 2012 13:39

----------------------------------- Magplask när Sveriges kommuner skrytbygger ------------------------------------------


För tre år sedan fick Micke Engh, en helt vanlig invånare i Ekshärad, nog. Hemkommunen Hagfors hade just köpt en slalombacke för två miljoner kronor – samma backe som kommunen dessförinnan sålt för 50000. Det blev droppen som fick bägaren att rinna över för Engh, som valde att anmäla kommunen till underhållningsprogrammet Lyxfällan.

 Hagfors är dock inte unikt. Vi har tidigare på ledarplats (25/10 - 2011) uppmärksammat de enorma pengar som kommunerna lägger på stora multiarenor. Investeringskostnaderna blir ofta högre än planerat, liksom driftskostnaderna. Och eftersom arenorna ofta är för stora i förhållande till publikunderlaget läggs förlusterna på hög. Nu har tankesmedjan Timbro granskat kommunernas satsningar på badanläggningar, och funnit att mönstret går igen. Små grannkommuner bygger varsitt badhus, hellre än samarbetar kring investeringar och drift. Budgetar överskrids, ibland med flera hundra procent. Kärnverksamheter åsidosätts, exempelvis i Kumla där kommunens kostnader för ett nytt badhus fördubblats samtidigt som nedskärningar har förberetts i skolan.

Vill ni läsa hela inlägget i   SVD ledare av JOHAN iNGERÖ

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/magplask-nar-sveriges-kommuner-skrytbygger_6816655.svd


Åmål är inte ensarna att ta ut svängningarna när man förbrukar våra skatter på projekt långt ifrån vår kärnverksamhet som sen i slutändan blir inskränkningar i vår offentliga service i skola vård o omsorg.

 Vi får som kommuninnevånare se upp när politikerna får storhetsvansinne i sina investeringar när de glömmer åtagande och ekonomin för sina visioner som ligger långt utanför kärnverksamheten.

Vi måste få våra politiska kommunpartier ta sig en funderare vilka företrädare som kommer in i på den politiska arenan där många verkar total sakna sunt förnuft och där besluten mer får karaktären av låt gå mentalitet utan den minsta eftertänksamhet på följderna . Åmål har ju i åratal drabbats av dessa politiker som saknar känslan och kunskapen i sin roll som förvaltare av våra tillgångar. Ett konstaterande som ekonomiskt kommer att ta årtionden att reparera för oss som bor i kommunen.



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards