Alla inlägg under september 2018

Av tommy norum - 7 september 2018 12:50




Foto Birger Hultgren 1929


Hästtransporter med sand vintern 1929 från grusgropen i Sjövik till bygget av Åmåls djuphamn.

     

Av tommy norum - 6 september 2018 15:30



 

Statsminister Stefan Löfven kommer att gå till historien efter valet 2018 som den som tog död på det stora inflytandet för det socialdemokratiska partiet i svensk politik.  I land efter land så inser medborgarna att vänsterpolitik inte är lösningen på Europas framtid. Socialdemokratin har de senaste 30 åren rasat runt om i Europa. Frankrike från 35 till 8 % , i Tyskland från 37 till 20%, i Nederländerna från 32 till 6% och i Grekland från 40 till 6 % är ett slutgiltigt bevis för att hela den europeiska arbetarrörelsen kapitalt har misslyckats. Snittet för Europa är en väljarminskning med 25 procent. 


Men har man från Rosenbad en taktik i att försöka skrämma väljarna till att rösta rätt och just sådan retorik är Socialdemokraterna expert på då kanske förtroendet till slut får sig en knäck från medborgarna även här hemma. Att ett socialdemokratiskt statsråd slänger sig med demagogi och klassisk skrämselpropaganda i en valrörelse är inte att förvånas över, men det är fascinerande att pressekreterarna i Rosenbad fortfarande tror att det fungerar att skrämma väljare att rösta rätt.


Socialminister Annika Strandhäll (S) varnar väljarna för att Alliansen och Sverigedemokraterna kommer att svika landets sjuka. Som så ofta framställer Socialdemokraterna sig som välfärdens tappra riddare mot elaka och cyniska typer från andra politiska läger som bara vill göra livet surt för sjuka och fattiga människor. Mycket kan sägas om sådan retorik, men hederligt är det inte.

Hur vårdköerna är tänkta att minskas har Socialdemokraterna aldrig lyckats förklara på ett tillfredsställande sätt.

Listan kan göras lång när det kommer till Socialdemokratins misslyckande på just välfärdsområdet – det offentligas huvuduppgift. Det är milt uttryckt att kasta sten i glashus.


Inte lika lätt att slå blå dunster i ögonen på väljarna längre när man inte har samma kontroll över media där naiva journalister förr gick på nästan vad som helst i Socialdemokraternas valpropaganda. Numera får partiet och också de journalister som inte är nog uppmärksamma på s-taktiken på pälsen när man sväljer svamlet som kommer från Rosenbad av en mer uppmärksam väljarkategori som sovrar sina intryck på de fria sociala medierna som i regel är lite mer svårflörtade av det som kommer ut från det socialdemokratiska partiet och från LO borgen.


Trygghet för vanligt folk är LO:s budskap, och där träffar de i alla fall rätt. Ingen fråga är mer akut. Men är det något som har ökat i Sverige under de senaste 4 åren så är det just att allt fler känner sig otrygga i samhället något som går i tvärs med socialdemokraternas doktriner att de vill se sig som en garant för ett tryggare Sverige. . 


Måste vara frustrerande för ett parti som hela tiden anser sig gå i bräschen för att arbeta emot ett ökat klassamhälle i praktiken blir precis tvärt om. I Sverige anser åtta av tio att de lever i ett klassamhälle, enligt en rapport som bland andra sociologinestorn Göran Therborn tagit fram för tankesmedjan Katalys. Lika många, åtta av tio, svarar i en stor internationell undersökning att ojämlikheten är för stor i det socialdemokratiska Sverige. Till och med institutioner som IMF och OECD, vars doktrinära nyliberalism bär ansvar för den extrema ojämlikheten, skickar ut varningar att politikerna måste börja ta det här på allvar nu. Inget som verkar bekymra Socialdemokratin fast de anser sig själva vara en garant för att klassamhället skall minskas och helst helt försvinna. 


Självklart kommer socialdemokraterna under kommande mandatperiod att krympa på samma sätt som i övriga Europa och vid valet 2022 kommer de att vara ännu mindre. I det politiska PK-Sverige tar det bara lite längre tid än i våra grannländer och  övriga Europa . Men har Socialdemokraterna sin tro i att Löfven och partiet lever kvar i att de alltid ska styra och inte fatta de numera är ett parti som ligger en bit över 20 procent, inte på 50 procent då blir väl det mentala fallet desto större när verkligheten visar sig.


 

tn

 

 



 






 

Av tommy norum - 5 september 2018 15:38





 

Det är nog inte bara tidigare statsministern Göran Persson (s) som tycker att Migrationsverkets prognoser för antalet asylsökande och anhöriginvandrare de närmaste åren är skrämmande. Det går inte för Sverige att ta emot så många med tanke på efterräkningarna i hur politikerna skött migrationen hittills. .


Stefan Löfven stod den 6 september 2015,  på  på Medborgarplatsen i Stockholm och försvarade regeringen Reinfeldt  generösa flyktingpolitik och basunerade ut att i mitt Europa tar vi emot människor som flyr från krig, solidariskt och gemensamt. Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor. Men att låsa sig fast vid Alliansens, Reinfelds med Miljöpartiet migrationspolitisk i rädsla att annars inte verka human eller solidarisk har ju visat sig inte vara hållbart. Hade Socialdemokraterna hållit fast vid sin ståndpunkt som kännetecknat partiet tidigare politik med sans och måtta och reagerat på Alliansens öppna era hjärtan som en ohållbar politik som så tydligt Sverigedemokraterna klart deklarerade på ett tidigt stadium då hade den politiska spelplanen i Sverige sett helt annorlunda än i dag..


Hade Socialdemokraterna haft en kompetent ledning som förstått att det var ohållbart i längden att locka hit flyktingar med sociala förmåner som ingenstans i övriga Europa då hade det satt stopp för Sverigedemokraternas lavinartade ökning i väljaropinionen. Socialdemokraten var med på tåget att släppa loss en migrationsvåg som inte var praktiskt möjlig för Sverige att ta ansvar för. Samtidigt som man då anklagade Sverigedemokraterna om att inte vara medmänskliga och solidariska och att vara främlingsfientliga när de opponerade sig över den naiva invandringspolitiken.

.

Men som Göran Persson säger: Att försöka försvara en orealistisk politik som den fram till 2015 och som  genomskådats av många medborgare sätter sina spår i väljarkåren när man tar emot flest flyktingar i hela Europa i relation till vår befolkning. Det där går inte att svälja. Det gör att vi under lång tid kommer att ha en situation i våra kommuner där människor är öppet arbetslösa och har svårt att komma in på arbetsmarknaden något som våra ansvariga politiker helst vill tala tyst om . 

Men att enlig prognosen från migrationsverket 2018–2021 ta emot omkring 300 000 med anhöriginvandringen är knappast hållbart säger Göran Persson när vi vet att man fortfarande inte har klarat av sviterna av den naiva migrations politiken i skolan, bostadssektorn, arbetsmarknader för nyanlända, polisen. Samtidigt som vi har en ökad klasskillnad, ökande sjukhusköer, brist på utbildade läkare, sjuksköterskor, lärare mm.


Men tydligt är väl att i en del politiska läger är fortfarande tuta och kör så får vi se vad som händer vanligt i vissa kretsar när vi ser att man i Alliansen bortser från facit av sin politik och vill fortsätta som förut där Liberalerna, Centerpartiets Annie Lööf som heller blickar framåt än ser på konsekvenserna av sin migrationspolitisk bakåt. Det parti som har huvudansvaret för dagens situation Moderaterna verkar har kommit till sans men har fortfarande svårt att definiera sin ståndpunkt var man befinner sig i hur den framtida migrationspolitiken skall se ut. För att inte tala om Vänsterpartiet och Miljöpartiet i det rödgröna blocket  som vill fortsätta med i stort sett fri invandring utan en tanke på konsekvenserna för det svenska samhället.

Socialdemokraterna går fortfarande och väntar på EU och vågar inte ta ställning i hur Sveriges migrationspolitisk skall se ut i framtiden. Prata om beslutångest i en sådan viktig fråga. Stefan Löfven är som pastor Jansson han har inga bestämda åsikter om någonting i alla fall inte i migrationsfrågan.,          



tn

 







Av tommy norum - 2 september 2018 10:53


 

De etablerade partierna i sjuklövern som har ansvaret för den samhällsutveckling vi nu tar del av går som katten runt het gröt där man på alla sätt försöker undvika debatter där medborgarna få  ta del av diagnosen om orsaken till den samhällsutveckling vi nu upplever.   


Varför kallar våra politiker för problemen som finns i samhället inte för vad det är utan i stället använda de ordet utmaningar.?  Varför reagerar de ansvariga politikerna när man för fram problembeskrivningar vad som händer i landet som svartmålningar som är skadligt för Sveriges image utomlands?  Gång på gång har vi sett hur ansvariga ministrar i regeringen går ut och anklagar sina motståndare för att man svartmålar Sverige när de i utländsk press redogör för de problem som finns ute i samhället. I bland undrar man var våra politiker befinner sig när man får sådan snedvriden bild av de konsekvenser som skapats med den politik man är och var ansvarig för.

 

Varför försöker använder man ordet nationalism som ett skällsord där man ofta tar till Hitlertyskland som ett skräckexempel samtidigt som man borde veta att världen alltjämt består av nationalstater både inom FN och Eu. Att förneka detta eller att förhåna det som många anser vara karakteristiskt för det svenska eller svensk kultur som ledande politiker försöker sig på är väl bara något som spär på politikerföraktet.

 

I spåren av Sverigedemokraternas framgångar i opinionsmätningar så försöker man i olika karteller där väl Dö överenskommelsen blev resultatet när man i det parlamentariska läget var oförmögna att kompromissa fram en duglig regering. Säger en del om de svenska politikerna när man för att få stopp på Sverigedemokraternas 13 % i riksdagen kommer på tanken att sätta den parlamentariska demokratin ur spel som innebär att en regering måste kunna stödja sig på en majoritet i riksdagen. Här försöker man framstå Sverigedemokraterna som ett hot mot demokratin samtidigt som man själva går i bräschen för en av de värsta försök till att sätta den parlamentariska demokratin ur spel i Sverige. En skamfläck i Sveriges politiska historia.

 

I debatten talas det om SD:s människosyn och allas lika värde, men många frågar sig nog om inte alla väljare har lika värde och förtjänas att respekteras.

 

Frågan är väl om inte våra politiker totalt tappat förståndet där man tar till vilka medel som helst för att stoppa Sverigedemokraterna, rena mobbingen som allt fler av väljarna ifrågasätter. Där man ersatt politisk argumentation med hån, anklagelser och med en kritisk granskning som inte står i proposition till vad andra partiers ledande företrädare har haft för sig och som man helst vill tala tyst om.

 

Att respektera en meningsmotståndare innebär ju inte att man instämmer! En åsikt som man betraktar som felaktig eller till och med måste bemötas med motargument. Det är själva kärnan i det demokratiska samtalet! Problemet för de etablerade partierna i Sverige är att de vill helst lämna sakfrågorna och orsakerna till det vi nu ser i Sverige. Vem har hört de ansvariga politikerna, för det vi nu upplever i Sverige, erkänna att det är sviterna av den naiva invandringspolitiken som med en växande befolkning, många gånger med andra kulturella arv med sig i bagaget som är roten till de problem man nu upplever i samhället.

 

Våra ansvariga politiker har struntat i att förstärka samhällsresurserna anpassad till den förändrade  befolkningsstrukturen  under decennier. Det vill man helst sopa under mattan för att inför folket inte behöva ta ansvar för den utvecklingen. Nej nu valtider är det miljarder hit och dit som man pumpar ut. Men diagnosen som talar för att vi fortfarande har ett för högt inflöde av nyinkomna för att vi skall komma tillrätta med problemen, på det örat vill man helst inte höra. Det finns till och med de partier som stoppar huvudet i sanden och föredrar en fortsatt hög invandring.  Konsekvenserna av den politiken både ekonomiskt och ökad social oro i samhället  det struntar man fullständigt i..            



tn


Funderingar och en del textmaterial från  en debattartikel i dagens SvD med rubriken:  Håller inrikespolitiken att haverera? av Carl- Magnus Hytenius före detta ambassadör i Köpenhamn


Av tommy norum - 1 september 2018 17:45

1940 talet ?

 

I början av 1900 talet

1940 tal ?

SAMHÄLLE

1940 tal

 

1910 ?

 

I början på 1900 talet

SAMHÄLLE

Köpmannebro från Holmen Negativ till vykort. Tillhör Olle Liljekvist serie  1946

BAGERI

Köpmannebro. Litet café vid Köpmannebro sluss. 1943.

HAMN

Motorfartyget LINDÖ i sin hemmahamn i Köpmannebro. [Sjötransport av kvarts från kvartsitbrotten vid sjön Ärr i Dalsland till Vargöns smältverk via Vänersborg.  f     1960 tal

SJÖTRANSPORT


Motorfartyget BALDER på uppgång vid Köpmannebro. [Sjötransport av kvarts från kvartsitbrotten vid sjön Ärr i Dalsland till Vargöns smältverk via Vänersborg. I slutet av denna epok trafikerade dom små lastbåtarna Lindö, Sune, Balder och Monica traden.  1960 tal

Av tommy norum - 1 september 2018 17:07


Livet på Dalslands kanal i början på 1900 talet. Då var det fortfarande sjötransporterna som höll i gång industrin och handeln runt kanalen.  





Dalslands kanal

Dalslands kanal  2 båtar går in i slussen. 


Dalslands kanal, Håverud

Dalslands kanal, Håverud

Dalslands kanal

Dalslands kanal . Godshantering

Dalslands kanal

Dalslands kanal, på väg till Hembygdsfest

Dalslands kanal, Håverud

Hembygdssfest  Dalslands Kanal.

Dalslands kanal

 Lossning av sättpotatis  .

Dalslands kanal

lossning av sättpotatis.

Dalslands kanal

  • En grupp resenärer med ångaren Strix 17.5.1908" Foto: Herman Ahlin".

  • Fotografering 1908

Laxen, Dalslands kanal, Bengtsfors. Bilden torde vara från ett av Laxens allra sista år. (I fören bl.a GH:s moster Annie Hammar född Gabrielsson, dog 1968 över 90 år. Överst sitter hennes man ingenjör Fredrik Hammar som i många år var direktör för Dalslands kanal. De gifte sig 1898. Affären med skyltar i övervåningen, Grenströms urmakeri?)


Laxen, Dalslands kanal, Bengtsfors. Bilden torde vara från ett av Laxens allra sista år. 

 

Dalslands kanal

Fritidsbåt på Dalslands kanal.

Dalslands kanal

Möte på Dalslands kanal 1901


Av tommy norum - 1 september 2018 13:00



Simträning vid Örnäsbadet 1961. Är det någon som känner igen sig ? 



IFK Åmål till allsvenskan i bandy 1958.


Viken D-M mästare 1963 ?

Ingmar Haglöf påstår bestämt att Viken inte vann DM det året och skickar med bildbevis för sitt påstående


 
 
Hej Tommy
 
Oförskämt att påstå att Viken vann Bandy DM 1963
 
Mvh Ingemar Haglöf ( stående nr 3 fr höger)
 
Jag förstår Ingmars reaktion på mitt påstående under bilden, uppvuxen som han är, på rätt sida av järnvägen och ett stenkast från IFK:s klubbstuga.  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards