Direktlänk till inlägg 22 maj 2017

Det tar 30 år i Sverige för flyktingar att nå samma arbetslösnivå som inrikes födda.

Av tommy norum - 22 maj 2017 07:00

.


 

”Utrikes födda missgynnas på arbetsmarknaden”


Allvarlig diskriminering av utomeuropiska personer på arbetsmarknaden finns redan belagd i ett stort antal studier och är ett stort samhällsproblem skriver Annelie Nordström (FI), Victoria Kawesa, partiledare Feministiskt initiativ Lotten Sunna (FI).Victoria Kawesa, partiledare Feministiskt initiativAnnelie Nordström, arbetsmarknadspolitisk talesperson, Feministiskt initiativLotten Sunna, socialförsäkringspolitisk talesperson, Feministiskt initiativ om

Är det diskriminering av utomeuropeiska flyktingar när man inte platsar på arbetsmarknaden på grund av sin låga utbildningsnivå ? Det tycker  Annelie Nordström (FI), Victoria Kawesa, partiledare Feministiskt initiativ Lotten Sunna (FI).Men att det skulle vara diskriminering att lågutbildade flyktingar inte får något arbete är nog att gå lite för långt i FI:s analys. Man kan inte heller skrika om diskriminering så fort en invandra inte får det jobb han eller hon sökt. Förhoppningsvis finns det flera sökande och där blir det i slutändan erfarenhet, utbildning och personkemi där också att kunna behärska språket är en viktig del i att ligga bra till att få arbetet man söker. 

 

Arbetslösheten är högre för utrikes än inrikes födda. Högst är den de första åren i Sverige och för personer med låg utbildningsnivå. I oktober 2016 var drygt 122 000 personer utan gymnasial utbildning inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Av dem var 70 procent utrikes födda och där den genomsnittligt antal utbildningsår hos den vuxna befolkningen (25 år och äldre) i de sex vanligaste ursprungsländerna för flyktinginvandrare 2014. Utbildningsstatistiken avser år 2013 och  stannade på  4,5 år, något som Stefan Löfven (S) på alla sätt försöker dölja. I hans värld är det högutbildade flyktingar som kommer till Sverige.


Så att det skulle vara en allvarlig diskriminering av utomeuropiska personen på arbetsmarknaden som FI vill göra gällande skall man nog ta med en nypa salt  men att det är ett samhällsproblem som beror på den naiva invandringspolitik som först under en massa år utan att våra politiker har haft hela bilden klar för sig vilka  konsekvenserna det blev av den politiken det kan man lungt skriva under på.. .   

 

Samma mönster som syns i statistiken om sysselsättningsgraden återkommer i arbetslöshetssiffrorna. Arbetslösheten är högst bland lågutbildade och personer som nyligen kommit till Sverige. Arbetslösheten sjunker sedan ju längre personerna varit i landet. Bland personer med förgymnasial utbildning är det först efter 30 år i Sverige som arbetslösheten sjunkit till samma nivå som för inrikes födda. Att arbetslösheten sjunker när vistelsetiden ökar beror både på att kopplingarna till arbetsmarknaden stärks, men också på att fler av de som kom till Sverige som barn blivit vuxna och då ingår i statistiken. 


De som kom hit i unga åldrar har ofta genomgått hela, eller delar av, sin utbildning i det svenska skolsystemet vilket kan underlätta etableringen på arbetsmarknaden. Medan de som kommer hit som vuxna och med en låg utbildningsnivå har det svårare. Det finns de som kommit hit som vuxna med en dålig utbildning som fått hanka sig fram på bidragsarbeten hela sin tid i Sverige tills de blivit pensionärer.  

 

I augusti 2016 var knappt 117 822 personer utan gymnasieutbildning inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Av dem var drygt 82 331 utrikes födda. Medelåldern låg på 39 år bland utrikes födda och på 41 år bland inrikes födda. Åldersfördelningen skiljer sig dock mellan grupperna. Bland inrikes födda är större delen av de arbetslösa utan gymnasial utbildning yngre än 25 år eller äldre än 50 år. Bland utrikes födda är det en större andel som är i sina mest aktiva yrkesår, mellan 25 och 50 år. Blir inge lätt uppgift för Stefan Löfven och co att få in dessa på arbetsmarknaden. 


Så frågan är väl om man skall kalla det diskriminering när man inte platsar på arbetsmarknaden på grund av sin låga utbildningsnivå ?


tn


 
 
Ingen bild

Raster

22 maj 2017 08:57

Ett "kidnappat" ord som används obalanserat och utan att diskriminera (i betydelsen avskilja).

Att kräva meriter för en anställning är ett sätt att diskriminera (avskilja) de som saknar meriter av betydelse för att kunna utföra jobbet.

Men det är inte varken kränkande eller orättvist.

Skulle däremot arbetsgivare vara fråntagen rätten att definiera den tillgång man är i behov av och anställa utan att avskilja grupper/individer som saknar meriterna och kompetensen är det i stället kränkande och orättvist för arbetsgivaren. Det sänker både företag och företagare samt övriga anställda. Det vore att inte få nyttja den högst användbara och relativt enkla metoden att avskilja (diskriminera) det vad som efterfrågas.

Om jag ska äta bär/frukt så måste jag kunna diskriminera de som är ätbara och de som ännu inte når upp till den mognadsgrad jag önskar. Detta har betydelse för hälsan men också för buskar/träd över både kort och lång tid.

Att kunna diskriminera (avskilja) är en av många förmågor som den mänskliga hjärnan använder för att överleva.

Det som människor som har Sverige i sikte behöver kunna är just att diskriminera (avskilja) sverige som ett land där det högst troligt saknas möjligheter att göra rätt för sig om man inte har utbildning som landets olika verksamheter har behov av. De kan välja bort Sverige på ett tidigt stadium och söka sig till länder där det är troligare att deras kompetenser efterfrågas.

Det är upp till de arbetssökande att se om det är rimligt att de kommer att kunna leva upp till landets arbetskraftsnivå kompetensmässigt sett. Kunna diskriminera mellan de länder de kommer att ha framgång i.

Här har de styrande och media varit mycket otydliga med att ge en transparent bild över vilka förhållanden som gäller i vårt land.

Statistik över möjligheter till jobb relaterat till utbildning borde finnas tillgänglig så att människor innan de kommer hit måste .... nä allt är så dumt så man tror att det är fingerfärg på snuttefilt utställt i ett vakuum av idioter?

 
en som tror

en som tror

22 maj 2017 19:08

jag trodde i min enfald att en skata som Anneli Nordström hade bränt sitt kort men fackpampar å politiker pluppar alltid upp detta är en skandal ingen bryr sig dom håller varandra bak ryggen nu skulle jämtin bli överdirektör på sida detta är ju skandal

http://url

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Tisdag 22 juni 07:43


  Annie Lööf verkar bestämt sig att det är Stefan Löfven hon föredrar som regeringspartner. Hur hon skall göra sig oberoende av Vänsterpartiets inflytande står fortfarande skrivit i stjärnorna. Fortsättning följer i den politiska kaos hon ställ...

Av tommy norum - Måndag 21 juni 13:58


    Det är de här tre som lade grunden till resultatet i riksdagens förtroende omröstning genom det januariavtal  man kom överens om utan att Vänsterpartiet fick komma till tals.     Man kan undra hur det står till med den politiska...

Av tommy norum - Söndag 20 juni 11:54


  Då blev det ännu en prestigeförlust för Annie Lööf när hon tvingas inse att hennes ambitioner att försöka osynliggöra ytterpartierna V och SD att få politiskt inflytande fick sig ännu en knäck. Det är inte så lätt att försöka ändra på de...

Av tommy norum - Lördag 19 juni 17:03


  Frågan är väl om inte skolan var bättre förr när vi ser att politikerna har skapat ett skolsystem i Sverige som inte ser ut som något annat i hela världen ? Ett skolsystem som ingen, absolut ingen, vill ta efter. Fundamentala fel i skolsystemet nä...

Av tommy norum - Onsdag 9 juni 20:46

    Då kan man försiktigt börja besöka antik och loppis affärer igen. En tur till Kristinehamn där det finns en av väst Sveriges absolut intressanta och välsorterade loppis antik och kuriosa affär. Ordning och reda med humana priser där det finns i...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5 6
7
8 9 10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25 26
27
28
29
30 31
<<< Maj 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

36 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se