Alla inlägg den 26 maj 2017

Av tommy norum - 26 maj 2017 07:00

 


Julfirandet i Åmål vid början av 1800 talet av PA Edgren bosatt i Åbergsgården numera Vågmästargården


Luciadagen, som i Värmland och på norra Dal firas med mycket iver, i synnerligen på landsbygden.

Redan kl 2 på natten är drängarna uppe och vid lyktljus hugger de julveden.

Klockan 4 bäres omkring av vitklädda och utspökade pigor och barn med ljuskransar kring huvudet, kaffe till andra , som ännu är kvar i sina sängar, men genast därefter måste upp, kläda sig och skyndsamt till det dukade frukostbordet  , där i det stark  upplysta rummet man på morgonkvisten måste intaga en riklig traktering  av revbensspjäll , fisk, och därtill dricka i omåttligt med färsköl.

Hela dagen tillbringades med besök hos vänner och grannar som man sen riktigt sägas leva i sus och dus.




 

Julhelgen började i Åmål så att kl 12 middagstid julafton tågade en klarinettblåsare och en trumslagare efter alla gator blåsande och trummande samt företrädare av en stadstjänare med ett stort papper i handen.  

Vid varje gathörn gjordes halt, musiken tystnade och stadsbetjänten uppläste med ljudande stämma att julfrid över staden.

Hela julfriden rådde en mystiskt stämning .


 

 Vågmästargården där flyglarna i början på 1800 talen var stall och ladugård för kreatur.


Drängarna städade gård och stall, putsade och fodrade hästarna samt utsatte i trädgården ett par otröskade havrekärvar.

Pigorna skurade köket, limbeströk spiseln och uppsatte i långa rader på hyllorna de blankpolerade tenn och kopparkärl.

En uråldrig sed och troligtvis utefter hela västra stranden av Vänern var att då lutfisk över hela vårt land utgör stående rätt på julafton så serverades här alltid nyfångad lake, som måste för vad pris som helst anskaffas till julbordet.

 

Kyrkogatan i slutet på 1800 talet 


Klockan 6 på juldagsmorgon var alla klädda för att besöka kyrkan. Hela Kyrkogatan var brinnande ljus satta i fönstren för att vägleda kyrkogångarna

 

..

          J.Åberg                                        Bru
kspatron Ekerman på Forsbacka.

Vid nyårshelgen började julkalasen, först hos Åbergs släkten, den egentliga aristokratin , nämligen borgmästare G Åberg, brukspatron A Åberg ,kommersrådet Nordström, häradshövdingen B Åberg, brukspatron Ekerman på Forsbacka  och hos oss. Dessa kalasen var merendels thé och aftonbjudningar med dans med rätt tarvliga virtuoser på fiol

 


Bland vinternöjen var ej det minst värderade att iklädd skridsko löpa ut efter den blanka på Åmålsviken. Kälkåkning i Kyrkbacken var också mycket värderat

 

 

Ett nöje var också att åka bak på kappsläden, då min far ute på isen övade sin snälle slädtravare Rasken . Ingen häst i staden kunde följa denna springare när han med skarpskodd riktigt sträckte ut på blankisen på Åmålsviken. 

 

not: Vid den här tiden på 1820 talet som bokens handling utspelas var Åmåls befolkning strax en bit över 1000 invånare.  1870 så var det 1687 invånare.

 

 

 

 

 

 

 



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5 6
7
8 9 10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25 26
27
28
29
30 31
<<< Maj 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards