Direktlänk till inlägg 31 juli 2015

Förstör inte plantaget med moderna byggnader.

Av tommy norum - 31 juli 2015 07:00


Håkan Sandberg  (fp)  lanserade i PD ett förslag om en paviljong i plantaget. . Ett modern byggnad som skulle associera till torgets funktion på 1700 och 1800 talet , torget som då var beläget där plantaget nu finns. Men varför ändra karaktären på parken med byggnader som ligger långt ifrån det som fanns på den tiden. Varför inte en paviljong som utseendemässigt passar in i en 1700 och 1800 tals miljö.

Räcker det inte med Domushus, bibliotek, affärshus , stadshus , polishus, och parkeringar som totalt har förändrat bilden från att från början har varit en klassisk 1800 tals stad nu totalt har tappat sin själ i vilket århundrade staden hör hemma.. Att göra om plantaget till en slottspark kanske inte är så lämpligt men man borde i alla fall försöka behålla parken i ett skick och utseende så att det passar in i den 1700 talsmiljö som husen runt parken speglar. Vi har en lekpark, vi kanske får en paviljong som på intet sätt passar in i miljön med det förslag som presenterades i PD . Kanske borde man tänka till en gång till innan man tar beslut om plantaget som gör att även den över 100 år gamla parkens själ försvinner som övriga staden har gjort där klåfingriga politiker mer ser till utveckling på bekostnad av traditioner och bevarande av det arv som våra förfäder lämnat efter sig. Tyvärr så finns det bara den 1700 tals miljön med hus runt plantaget kvar som speglar ett Åmål som det såg ut förr. Förstör inte även den miljön med moderna byggnader som man gjort med den övriga staden runt centrum.


Varför inte en paviljong som då passar in i miljön. Här är några exempel som kanske skulle passa.

          

 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

31 juli 2015 08:04

När jag ser förslagen på byggnader i Plantaget undrar jag om man inte har glömt något.

Ett runt tak som hålls uppe med pelare och under detta bänkar som är ämnade för sittande personer. I ett förslag så är bänkarna placerade så att de som sitter på dessa ser alla andra som sitter på de andra bänkarna.

Vem satt på dessa bänkar? Var det stadens drängar och pigor? Satt städerskorna där? Satt latrinkörarna där? Eller var det fabriksarbetare? Eller var det "uteliggare" som ockuperade dessa bänkar? Nej, det tror jag inte. Arbetarna slet nog ont sina 12 timmar på olika fabrikerna och/eller andra jobb. De som satt där var de som hade tid att sitta där. Alltså de mera förmögna som inte behövde arbeta; slita för brödfödan.

Då när dessa paviljonger byggdes fanns ingen radio. Det fanns ingen TV, inga datorer knappt ens någon biograf heller. Så dessa paviljonger hade nog i ordets rätta bemärkelse "ljugarbänkar" för de mera bemedlade i samhället. Där kunde man träffas, sitta och prata och förmedla de senaste nyheterna. Och röka sina cigarrer. Och, inte att förglömma, visa upp sig och de senaste i hatt- och klädväg man inköpt för dyra pengar. Det handlar alltså om en funktion i ett utpräglat klassamhälle för en liten överklass som fanns för länge sen och som inte har något existensberättigande alls i dagens samhälle.

Paviljongerna hade en funktion (om än vämjelig så dock en funktion) i det dåvarande samhället. Idag har dessa likrester från en svunnen tid ingen funktion alls. De står bara och förfaller.

Och om det finns behov av att pynta en plats i staden så är det inte säkert att just dessa reliker från en svunnen ond överklass med storhetsvansinne som är det mest passande.

.

 
Ingen bild

Håkan Sandberg

2 augusti 2015 09:35

Mitt förslag har fått stöd av många Åmålsbor. Kanske är anledningen att det tar upp lokal historia. Anknytning till Rådstugan har skett genom takets utformning och genom att erbjuda en plats för många aktiviteter. En bild av Åmål som stad i början på 1600-talet då torget (=Plantaget) var platsen där allt skedde.
Både kommunens nuvarande förslag och Norums paviljonger saknar anknytning till det historiska Åmål. De förslagen kunde höra hemma var som helst. I övrigt står det betraktaren fritt att tycka. Jag har argumenterat för min uppfattning och blivit väl bemött.
Håkan Sandberg, utan partibeteckning i den här frågan

 
Ingen bild

tommy norum

2 augusti 2015 16:54

Takets utformning på Håkans förslag har lika dålig förankring i historien som mina förslag till paviljonger. 1600 talets Åmål med ca 200 mantalsskrivna 1643 när man blev stad var ett fattig samhälle där bebyggelsen runt plantaget var av en helt annan karaktär i stil än i det tak som Håkan Sandberg försöker få gehör för i sitt förslag. Då var det en bonde bebyggelse runt torget där både folk och fä samsades om utrymmet i fastigheterna. Det var först på 1700 talet som fastigheterna runt torget fick en annan stil i fastighetsbeståndet. Rådstugan var nog på sin tid en oansenlig byggnad i stil med omgivningen runt torget på den tiden och den historik som Håkan Sandberg hänvisar till i sitt förslag har nog ingen verklighetsförankring. Varför inte i stället försöka åteskapa den park som våra styrande i slutet på 1800 talet projekterade och gav oss medborgare som en plats att i lugn och ro uppleva friden utan moderna byggnader som förstör karaktären av den park som bildades i början på 1900 talet och har funnits i över 100 år.

 
Ingen bild

Håkan Sandberg

3 augusti 2015 13:55

Norum påstår ovan att rådstugan var en oansenlig byggnad. Bilderna i hans inlägg 28 juli visar något annat med en 2-våningsbyggnad mitt på torget. Han tror inte att historiken jag hänvisar till är verklighetsförankrad. De faktauppgifter jag hänvisat till har hämtats från historiska dokument.
Det är bara att konstatera att Norum önskar en passiv stadpark medan jag tror på en plats fylld av aktiviteter där stadens rötter känns närvarande.
Från min sida avslutas debatten i detta forum.
Håkan Sandberg

tommy norum

3 augusti 2015 18:16

Men Håkan du menar väl inte allvar när du hänvisar till ett kopparstick som är så lång från verkligheten som man kan komma. Den stadsmur som finns på bilden var fanns den i verkligheten, eller de stora fartyg som kommer ända upp till där nu vågmästargården ligger.Ett vanligt förekommande sätt att illustrera slott och städer för att visa en bild lite förmer än verkligheten. Så om du Håkan Sandberg tror att kopparsticket som visar en tvåvåningsbyggnad mitt på torget i Åmål är verklighet då kan jag upplysa sig om att den är nog lika obefintlig i sitt utseende som stadsmuren och de fartyg som finns på bilden.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards