Direktlänk till inlägg 22 november 2013

Vill våra företagare få en gräddfil i anbudsförfarandet ?

Av tommy norum - 22 november 2013 07:00


 


Kanske nyttigt för våra politiker och tjänstemän att ta del av Andrea Jovell, biträdande regionchef för Svenskt näringsliv, synpunkter.

Vi läser i PD om hennes tankegångar och konstaterande om Åmåls framtida utgångsläge som borde få en och annan politiker att med ångest se an framtiden och vad som väntar om hörnet.

Den tunga försörjningsbörda som väntar kommuninnevånarna där vi 2030 , med utgångspunkt från dagens utveckling, där varje förvärvsarbetare har att försörja 2,6 innevånare , så hög siffra har aldrig Andrea Jovell stött på tidigare.


Andrea Jovell biträdande regionchef för Svenskt Näringsliv



Att sen omdömet från företagarna om infrastrukturen med vägar, tåg och flyg fick en kommentar av Juvell som var  det var det bedrövligaste omdöme som hon sett kanske inte skall lasta våra kommunpolitiker för.

Tyvärr ligger Åmål där det ligger och skall det hända något på det området så får det nog till att staten lägga mer energi och resurser för att klara den biten i framtiden. Men med en avfolkningsbyggd som Dalsland kanske man mer prioriterar statens resurser i regioner med en växande expansion, så vi lär nog tyvärr få vänta på vår tur några decennier till innan något händer på det området.

Kommunen låga poäng när det gäller upphandling , där företagare tydligen känner sig förbigångna beror nog inte på kommunens upphandlingsrutiner utan mer på att våra lokala företag inte har varken resurser , kunskap eller ekonomiska muskler för att hänga med i anbudskarusellen på de större arbetena

Här finns det lokala näringsidkare som på alla sätt försöker komma in bakvägen när man inte klarar av anbudsgivningen och där man använder arbetssituationen i de egna företagen som skäl till att kommunen skall gå förbi de bestämmelser som kringgärdar anbudsförfarandet i kommunala verksamheter.


Ibland får man för sig att en del av våra lokala  företagare vill tillbaka till skråtänkandet som på 1800 talet blev så förödande för utvecklingen i Sverige.

Det var först när man lämnade monopolet som skråtänkandet stod för som Sverige började blomstra både i kunnande och där nya idéer kom till för att kunna göra sig gällande på en fri marknad. Ibland får man nästan för sig att det är den tidens ordningen en del företagare vill tillbaka till .


 Man skall nog vara väldigt rädd om fri konkurens inte bara på nationell nivå utan även på kommunal nivå.

Det är det som stärker våra företag att bli livskraftiga och där man bli tvingade att ta till sig nya idéer för att hänga med i anbudskarusellen och som också gynna både konsumenter, skattebetalare och framförallt företagen själva när man hela tiden tvingas att se över sina kostnader för att hänga med.


 Företag som propsar på en sådan ordning där de lokala skall ha företräde, det gäller både service, hanverk, industri och jordbruk. De talar mest i egen sak, inbäddade i argument som arbetstillfällen, miljö, kommunala skatteintäkter men sällan de ökade kostnaderna för medborgarna som blir följden.       

 
 
Ingen bild

Tant

22 november 2013 17:16

Du är väl försiktig i ditt tänkande nu Tommy. Du har ju varit egenföretagare i många år där kommunen, brandförsvaret och ditt företag har suttit ner och själva bestämt vad ni tycker är en skälig taxa för kommuninvånarna att få sina skorstenar sotade.
Utan att vi för den delen har haft några konkurrerande företag att kontakta och få hjälp. Smygsocialism!

tommy norum

22 november 2013 18:38

En driftform som våra politiker är ansvariga för att fått fortgå men som numera ändrat till att få ett förordnande som är tidsbegränsat . Jag har arbetat under en monopolställning men jag försvarar den inte
Priserna för sotning var en kommunal angelägenhet där priserna fastställdes av politikerna med en förhandling i botten med vårt förbund som intressepart för oss arbetsgivare. Så någon riktig monopolställning med fri prissättning var det aldrig tal om . Smygsocialismen, ja som brandförvaret men som fortfarande drivs under kommunal regi , men ambulanstransporter, skola och äldrevård , tandläkare, sjukvård som drivs under samma förhållande och under myndigheternas kontroll men i privat regi. Det trodde jag var så lång ifrån socialismen man kan komma när privata aktörer tillåts få ta ansvaret för vår sociala välfärd.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards