Direktlänk till inlägg 24 oktober 2012

Nu kanske alla strutsmentalister i vindkraftsdebatten äntligen börjar vakna till'

Av tommy norum - 24 oktober 2012 18:45

 


Nu duggar det tätt mellan konkurser i de vindkraftsetableringar som finns runt om i landet. Senaste smällen står Karlstad och Hammarö kommunerna för när skattebetalarna räknar att få en nota på ca 70 miljoner via sina kommunala bolag som står som ägare till verken. Vi kan konstatera att politikerna gått på vindkraftsindustrins drömvisioner när man utan den minsta reservation riskerar skattebetalarnas pengar i riskprojekt trots alla varningar om det som komma skall.

Vi får vara glada att Åmåls kommun drog sig ur i tid i Östby projektet. Tyvärr så blir det svårt att i Karlstad och Hammarö fallet att få någon att ta ansvar för det hela när man ser att det råder en politisk enighet om investeringen. Det är bara att konstatera att våra politiker inte riktigt räcker till i sin kunskap när man riskerar våra skattepengar långt utanför de lagstadgade verksamheterna när de genom kommunala bolag låter våra skatter rinna iväg till ingenting.

Vi har ju också i Åmål exempel på detta när man vid försäljning av Najad fabriken riskerar att förlora kanske 50 miljoner. Pengar som bokstavligt kastas i sjön. Men de ansvariga sitter fortfarande kvar och låsas som de regnar och vill inte ta sitt ansvar och avgå. 


Så här skriver NWT på webben i dag.

Vindparken konkursmässig

VINDPARK VÄNERN: Skattebetalarna får ta smällen


Vindpark Vänern kraft AB som äger de fem kommunala vindkraftverken har 100 000 kronor i aktiekapital. Lagen säger att en kontrollbalansräkning ska upprättas när mer än halva aktiekapitalet är förbrukat.

Bolagets senaste prognos pekar på en förlust på 10 miljoner i år.

Räcker till årsskiftet

– Men det finns ju vinster sedan tidigare i bolaget, säger vd Mats Enmark. Det egna kapitalet låg på cirka 9 miljoner i det senaste bokslutet. Kapital har vi än så länge. Men inte hur länge som helst.

Hur länge räcker pengarna?

– Vi räknar med att de ska räcka fram till årsskiftet. Men vi måste vidta åtgärder innan dess.

Vem ska betala?

– Ägarna, det vill säga energi- och bostadsbolagen. Och kan inte de får väl Hammarö och Karlstads kommun gå in.

Handlar det om 50 miljoner? Eller 100?

– Det vill jag inte kommentera, säger Mats Enmark.

Punktinsats

Han hänvisar till en presskonferens som ska hållas klockan 14.00 i dag, onsdag där ledningarna för Karlstads och Hammarö kommun kommer att delta.

Det kommunala vindkraftbolaget har nu träffat ett avtal med konkursförvaltaren för Winwind Sweden som innebär att man tillfälligt kan återuppta servicen av vindkraftverken på onsdag.

– Det är en punktinsats fram till i slutet av nästa vecka för att vi ska försöka få igång så många turbiner som möjligt, säger advokat Kjell Ove Andersson.

Fyra tidigare medarbetare i servicebolaget har godkänts i nya läkarundersökningar för reparationer av växellådor på 90 meters höjd. Om vädret tillåter

 
 
Dag Blomqvist

Dag Blomqvist

24 oktober 2013 17:17

Konkurserna fortsätter!

Triventus, det företag som ville bygga i Ånimskog Norra, i Hängele, är nu i ekonomisk kris. Lyssna på radion:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=5683231

Företaget skriver i ett pressmeddelande att sjunkande elpriser, minskad efterfrågan på el och lägre priser på elcertifikat lett till ekonomiska problem.

Fler konkurser väntas ... Och vem får betala?

http://www.vindbrukdalsland.se

 
Dag Blomqvist

Dag Blomqvist

20 november 2013 13:23

Ja, visst får vi vara glada över att kommunen drog sig ur Östbyprojektet. Men om sanningen ska fram så var det inte bara ett tillbaka dragande i all välmening. De stod under direkta hot!

Saken var nämligen den att lektanten Tommy Jingfors hade skrivit på ett arrendekontrakt för kommunens räkning med vindkraftsbolaget där kommunen arrenderade ut mark till detta bolag för att det skulle kunna bygga sina vindkraftverk. Men inte bara sin egen mark arrenderades ut utan även arealer på grannarnas marker, och det utan att berörda grannarna visste någonting.

En polianmälan togs fram och med den i handen stegade en av grannarna upp på kommunkontoret och hotade med denna polisanmälan om de skulle bygga vindkraftverken i Östby.

Skrämselhickan satte in och man tog sin Mats ur den skolan.

Men det var troligen inte den enda anledningen. För om man nu hade byggt dessa livsfarliga vindkraftverk hade återvinningsstationen Östby hamnat inom riskområdet för två av vindkraftverken. Vilket innebar att alla som ville in på återvinningsstationen (inklusive Agda 90 år) var tvungna att använda skyddshjälm, varselväst, skyddsksor och begära specialtillstånd för att överhuvudtaget få komma in på området och lämna sin soppåse, eller vad de nu var de ville lämna där.

Nu var de så lyckligt lottat att tiden hade gått och i kontraktet stipulerades att om ingenting byggts inom fem år så skulle kontraktet förfalla. Så kommunen väntade bara ut den paragrafen och då förföll kontraktet - så någon kovändning var det kanske inte i ordets rätta bemärkelse.

Ja, jo, egentligen, för felet i kontraktet, där kommunen arrenderade ut även grannarnas marker utan lov hade påtalats för vinskraftsbolaget som drog öronen åt sig och skickade ett nytt kontrakt till kommunen med en annan skrivning (men med egentligen samma verkan som av det tidigare). Det var detta nya kontrakt som kommunen valde att inte skriva på.

Sen tog ju Åmåls konstnären Björn Carlén fram verklighetstrogna fotomontage som visade hur anskrämligheterna skulle te sig från de centrala delarna från Åmåls centrala delar samt från några aktraktiva bostadsområden med sjöutsikt över viken. För ingen ville ju se eländet från sin närmiljö.

Så det var flera orsaker till att kommunen backade i fråga om Östby.

Synd bara att Kingebol, Söderbodane och Fröskog inte ligger närmare Åmål än vad de nu gör för då hade dessa orter också skonats från de nu beviljade 15 fula vindkraftverken. I Söderbodarna planeras för ytterligare ett verk vilket gör södra delen av Åmåls kommun till en enda stor vindkraftpark på 16 stycken 200 meter höga vindkraftverk.

Nu hade kommunen också planer på att bygga i Jakobsbyn. Men där bor ju lektanten, och före detta (han "fick" ju sluta på kommun) kontraktskrivaren, Tommy Jingfors. Denne tog med sig ett antal bybor som förkläde och stegade in hos Michael Karlsson för att skydda sin privata livsmiljö från det visuella vindkraftshelvetet och vips började Michael lyssna på kommuninevånarna. Dessa öron stängde han rätt så omgående, för strax därpå godkände han personligen både Kingebol och Fröskogsetableringarna i strid mot sin egen vindbruksplan och berörda "kommunmedborgares" ljudliga och skriftliga intensiva protester. Att vissa av dem också stegade in på kommunkontoret och talade med både Michael Karlsson och andra politiker på kommun hjälpte nu inte alls. Man hade slagit dövörat till och så är det ännu i denna dag.

Till råga på eländet har man nu stoppat mina mejl i sitt "filter" och stämplat all min mejlpost till vissa politiker, inklusive Michael Karlsson, i kommunen som "skräppost". Så mina demokratiska rättigheter att kommunicera med dessa politikerna, inklusive kommunalrådet Michael Karlsson, i kommunen är borttagna. Jag har givit kommunen två dagar på sig att rätta till felet. Sen kommer jag att agera vidare om de inte ger mig tillbaka mina demokratiska rättigheter.

http://www.vindbrukdalsland.se

 
Dag Blomqvist

Dag Blomqvist

25 november 2013 20:18

Kommunens it-ansvarige skrev:

"Hej

Som min kollega tidigare skrev beror inte problemet på att vi stänger ute vissa medborgare från att skriva till kommunens politiker. Anledningen till att ditt mail stoppades vara att din mailoperatör hade en server som hade blivit svartlistad (du kan se det i länken nedan). Gör vi inte kontroller på mail som skickas in till kommunen skulle vi inte ha ett fungerande mailsystem.
Det skickas otroligt mycket skräp som vi stoppar via ett filter och kommer det från en mailserver som är svartlistad stoppas det direkt.
Vi måste (och det är lagligt) göra den här rensningen och tyvärr drabbade det dig, men då får du kontakta din mailoperatör och säga att dom åtgärdar problemet med sin mailserver om det inte redan är gjort.

mvh/

Pontus Karlsson
IT-chef, Åmåls Kommun"

Jag tyckte det var konstigt att Telia skulle ha svartlisatat sin egen server så jag ringde till Telia och frågade varför de svartlistat sin server. Men supporten svarade att det är kommunen som svartlistat deras server "@telia.com" Så alla mejl från adresser som innehåller "@telia.com" kommer inte in genom kommunens filter.

Jag ringde då upp it-ansvarige och fick samma lögner i halsen ännu en gång. Det blev ett hetsk samtal och slutade med att jag hotade anmäla kommunen om de inte tog bort svartlistningen.

Sen gick det tio minuter så ringde han upp mig och frågade om jag hade provat att skicka mejlet igen - "för Telia kunde ju ha åtgärdat problemet" - som han uttryckte det.

Jag provade, ock nu är det fritt fram att skicka mejlen till kommunen. Jag tror ju inte att telia fixade detta. Dom har nog koll på sina servrar.

Det är beklämmande att han biter sig fast i sina lögner och skyller på Telia. Telia svartlistar ju inte sina egna servrar. Deras ambitioner är ju att serva sina kunder. Nä, det är kommunen som rört till det för sig och sen ljuger på telia. Men, nu är det ju ordnat och allt flyter som det ska - eller? Ja, man undrar ju, för man får ju inget svar på sina mejl till kommunpolitikerna. Speciellt om man skriver till kommunalrådet Michael Karlsson. När jag skrivit till tjänstemän så fungerar det bra. Då får jag svar. Men inte om man skriver till politiker. En del har sin mejlbox full. Speciellt vänsterpartiets. Dit har jag skrivit under ett antal år nu och varje gång under alla dessa år går inte mejlet fram utan jag får bara till svar: (mailbox full). De kollar alltså inte ens sin epost. Hur ska man då kunna kommunicera med kommunmedborgarna då man inte ens ids kolla sin post?

Dålig stil, tycker jag, snällt sagt.

http://www.vindbrukdalsland.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards