Alla inlägg den 24 september 2010

Av tommy norum - 24 september 2010 15:41

Med all information som kommit mig till del från tjänstemän, kontorspersonal, politiker i ledande befattningar, allmänheten både genom telefonsamtal, brev, mail där i huvudsak informationen varit tvivelaktigheter med kommunala medel.  

 

Här är början till några axplock ur informationen innan bloggen avslutas för gott efter September .


Vi har gästhamnens intäkter på 100 000 kr som uteslutande går till turiskontoret. En intäkt som ligger utanför budgeten , med en arbetsinsats som motsvarar ca 20 000 kr/säsong så får Turistbyrån en extra inkomst kanske för att anställa den

sommarjobbare som har direkt anknytning till en hög tjänsteman i samhällsbyggnadsförvaltningen. Kapitalkostnaderna för all upprustning av gästhamnen hamnade i den självfinansierade småbåtshamnen.


En fördelning som jag nu hoppas att vår ekonomichef har fördelat om på rätt ställe och där också investeringskostnaderna ligger med men också  ser till att intäkterna från gästhamnen ligger i paritet med arbetsinsatsen och inte är någon extra dusör för att bidra till anhörigas anställningstrygghet under sommaren.


Jag hoppas också att de arbetsinsatser som småbåtshamnen behöver ligger i rätt nivå. Där har förut förvaltningschefen efter eget huvud fördelat kostnaderna utan ett ordentligt underlag. Det har saknats rutiner för arbetsorderdokumentation om var arbetsinsatserna var utförda.


Småbåtshamnens budget innehöll kostnader och insatser i löner som inte har någon verklighetsförankring.   


Jag måste säga att maken till amatörmässig förvaltning av våra skattemedel som har varit i samhällsbyggnadsförvaltningen trodde inte jag existerade förrän jag började gräva och förstod att det är mycket svårare att hitta saker som gått rätt till i förvaltningen i våra investeringar än tvärtom.

 

 Det här speglar tyvärr saknaden av kunskap, kompetens både bland politiker och vissa tjänstemän. Framförallt så besitter våra förtroendevalda revisorer inte  den kunskap som borde vara en självklarhet när de skall skydda innevånarna från övergrepp i förvaltningarna.  


Tyvärr så har våra politiker fortfarande svårt att skilja på sina egenintressen när de ser till att överföra skatter till verksamheter långt ifrån kärnverksamheten.


Politikerna har nyss tagit beslut om en återuppbyggnad av Hamnterminalen utan att först gardera sig för att få hyresgäster som kan betala den marknadshyra som måste till för att inte vi skattebetalare skall bidra med våra skatter.

Olika Intressenter skall erbjudas lokalen för hyrning därigenom går man förbi kommunallagen och marknaden är det som bestämmer hyresnivån 


Kruxet är, finns det ingen som är villig att betala en hyra som  täcker investeringskostnaden så står vi där med skägget i brevlådan och får med våra skattemedel  lägga till mellanskillnaden. Detta helt lagligt utan risk för att få någon polisanmälan på sig för subventioner. Det belyser verkligen politikernas ovilja att ta sin roll på allvar att prioritera kärnverksamheten.


Stadshotellet har det upplägget där marknaden bestämmer hyresnivån med eller utan bidrag. 


Här tar verkligen våra politiker en chansning för att bluesen skall kunna få sina lokaler till nästa år. Kan bli en dyr affär för oss skattebetalare. Det där med att politikerna säger sig vilja satsa på kärnverksamheten det skall man nog ta med en nypa salt i alla fall efter valet. Ett scenarium som kommuninnevånarna skall ha i beaktande när hyresförhandlingarna är avslutade med den nya hyresgästen till hamnterminalen.

 

Fick vi de 1,3 miljoner om året för att klara kapitalkostnaderna i investeringen eller blev vi förlorare igen som när vi i åratal bidragit med miljoner för att täcka underskottet i fastigheten,  kostnader som tär på kärnverksamheten för att tillfredställa politikernas intresse för bluesen ?

  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11 12
13 14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards