Alla inlägg den 6 september 2010

Av tommy norum - 6 september 2010 10:24

Efter att gått runt bland våra politiker på gågatan i Åmål och diskuterat kommunalpolitik så förundras man över den okunskap om vad som sker i nämnderna och vilka beslut som tagits.

Till och med politiker som sitter i nämnderna har i många frågor inte en susning vad som föregår och på vilka underlag besluten har tagits.

Kanske är det så att politikerna struntar vad som händer utanför deras intresse.  I min information är det turerna i framförallt samhällsbyggnadsnämnden som  en del politiker i fullmäktige totalt struntar  i  vad  som försegår där.

Jag skickade runt information om sådant som min blogg tog upp som tex  hyressubventioner, inga budgetar, inga offerter, för information

via en mailadresslista till våra politiker i fullmäktige.

Döm om min förvåning när jag via meilet får ett meddelande från en politiker. Stryk mig från din mail-lista, jag sitter inte i samhällsbyggnads-

nämnden.

Man kan ju undra varför den personen sitter i fullmäktige, inte är det för att ta tillvara kommuninnevånarnas intresse det var ju klart.

En diskussion med samhällsbyggnadsnämndens ordförande Folkpartisten herr  Olsson  gav väl ungefär samma signal att politiker har väldigt svårt att svara på och ge vettiga argument för beslut de tagit. Man kan väl säga att  hans försök till argumentation när det gäller, hyresubventionen,

att de inte tar in offerter, inga budgetar, hyresavtal som inte täcker kostnaderna för kommunen, där de gömmer kostnader i andra verksamhete , man tar inte hänsyn till fullmäktige beslut,  får man väl säga inte var speciellt begåvat.

När det gäller subventioner och hyresavtal och att man bröt mot fullmäktigebeslut gjordes ett försök att legalisera detta med att påstå vi måste se till att vi får hyresgäster också.

Kanske en sak man skulle ha tänkt på innan man gör investeringar i miljonklassen. Det som slår mig är att våra fritidspolitiker har svårt att hänga med i frågorna till och med i de nämnder de sitter i. Det stående argumentet var att vi är inte yrkespolitiker och kan inte tidsmässigt lägga ner så mycket energi som vi vill på vårt politikeruppdrag. Tydligen är detta ett fenomen som våra förvaltningschefer utnyttjar i vissa förvaltningar, med tanke på de missförhållanden som har uppdagats och som våra politiker i nämnderna som sitter och beslutar, är ovetande om  och där fullmäktigeledamöterna är ointresserade av. Kanske är det dags att ta tillbaka  makten från förvaltningschefen  genom att få in politiker både med kunskap, tid och framförallt intresse för vad man håller på med.

Det går inte i efterhand förklara hur och varför det blir som det blivit med tidsnöd.  Är man medveten om att man inte klarar av sitt förtroenduppdrag på grund av tidsbrist då skall man inte ställa upp med sitt mandat.

Har man svårt att ta till sig helheten av hur kommunen sköts då skall man inte ställa upp.

Men får vi inte intresserade politiker som brinner för sin kommun så hamnar vi snart i samma träsk igen där ingen bryr sig varken om framtiden, vad som händer i våra nämnder, hur och varför beslut tas. Gudskelov har man tagit tag i de saknade rutinerna nu med hjälp av vår nye kommunchef.


Lätt för en person som sitter på åskådarplats och ser missförhållandena, kanske lite svårare för våra fritidspolitiker att ta till sig där man  tycker man gör så gott man kan.    

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11 12
13 14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards