Alla inlägg den 27 december 2015

Av tommy norum - 27 december 2015 10:00



 

Enköping. Gatuparti.

Enköping. Badet.

 
 
Enköping. Parti från Enköpingsån
Enköping. Båthamnen
Enköping. Kyrkan och Prostgården
Enköping-Strängnäs Hjulstabron
Enköping. Utsikt över staden.
 
Av tommy norum - 27 december 2015 10:00


Bilder från en tid då vi var unga på 1960-70 talet.  



                                    
          VM i sparkstötting

     

   

Erik Norelius kämd lärarprofil i staden .   

 

Det här gänget härjade omkring på Palmviksrinken på den tiden, kortet är från 1968. Själv står jag i bakre raden med nr 10   


Kattviken var fortfarande en båthamn på 1960 talet
 
 

 

Då badade vi i gamla badhusbyggnaden där också biblioteket fanns .


 

Musiklivet i Arvika var betydande

 

1971 kom Jössefröjda till med kröning av en karnevalsdrottning.

från vänster Eva Hedell, Ingehill Grenhage, Inger Karlsson ( drottning), Margareta Karlsson,Åse Lindqvist 


      
tn

Av tommy norum - 27 december 2015 09:45




 Parti från Svartån
 Svartån
Stadsparken
Utsikt från Nya vattentornet
VÄSTRA KYRKOGATAN
KFUM:s i Västerås friluftsgård Lövudden
Motiv från badbryggan
Motiv från Stora Torget
SVARTÅN OCH STADSPARKEN
 Stadshotellet
 Smedjegatan
Domkyrkan och Gardtmanska gården
Oxbacken.
 
Av tommy norum - 27 december 2015 09:45



Östra Ågatan med Kvarnfallet
TRÄDGÅRDSGATAN,
 Skytteanum
Slottet.
SLOTTET FRÅN SVANDAMMEN.
Islandsbron, Anatomiska och Histologiska institutionen.
HAMNEN.
 Hamnen
Domkyrkan och Fyrisån.
 Järnvägsstationen
"den eviga ungdomens stad".
Carolina Rediviva.
 Universitetet
Av tommy norum - 27 december 2015 09:45

Örebro Slott.

Flygvy över Örebro med slottet.
 
 
 Centralstationen
 
DROTTNINGGATAN OCH RÅDHUSET
Höghuset
NÄMNDHUSET
 
 
STORGATAN MED CENTRALPALATSET
Parti av Storbron och Centralpalatset
Stora Hotellet och Kvarndammen
Nicolaikyrkan och Rådhuset.
 
Parti av Svartån
 SVARTA SVANOR
NÄMNDHUSET

Av tommy norum - 27 december 2015 09:45




Gavleån. Gävle
 
Gävle. Gavleån.
 
 
Gävle. Gavleån. Kungsbron
GÄVLE. Inre hamnen .
GÄVLE. Inre hamnen och magasinen vid Skeppsbron.
 
Gävle. Busscentralen vid Stortorget
Gävle. Bro över Gävleån
 
Furuvik. Lilleputtåget.
Furuvik. Elefanten Babar.
Utsikt från Hel. Tredaldighetskyrkan. Gävle
 
Järnvägsstationen
 Stortorget
Stadsträdgården med Kungl. Hälsinge Reg. Kaserner i bakgrunden.
 
Av tommy norum - 27 december 2015 07:00



Frågan är väl hur man räknar på kostnaderna för invandringen. Det finns  några som med egna beräkningar försöker åskådliggöra kostnaderna för Sverige som nation.  Vad jag förstår så har Anders Klevemarken som är pappa till inlägget i PD:s Synpunkt tagit intryck av Dick Harrisons föredrag i Karlbergsaulan när han gör sin analys och kommer fram till invandringen är utan tveksam lönsam för Sverige. Kanske har han rätt, kanske inte, för frågan är väl om ens någon har en aning om beräkningarna på kostnader och intäkter är de rätta eller om de är friserade på grund av okunskap eller att man tar intryck av alla dessa förståsigpåare i media som mer är hänförda av sin politiska viljan i frågan än att ta till sig att  analysera utefter vetenskap och nationalexperters beräkningar.

Så med tvärsäkerhet göra analysen efter Dick Harrisons föredrag till att det är lönsamt med invandringen kanske är lite för tidigt för att ta ställning till i dagsläget. Det finns också andra faktorer som man bör ta in i analysen. Är det positivt eller negativt för ett samhälle där segregationen och utanförskap frodas som det har gjort med betydlig färre invandrare till Sverige än det som nu kommer in. Vi har fått en mångfald av religiösa samfund som stretar åt olika håll som mer kanske kommer öka segregationen  i stället för att i ett land med en gemensam religiös uppfattning oftast  blir  ett kitt som sammanflätar folket.   Vi vet att det tar 8 år att få in 50% av invandrarna i arbete och betala skatt men vi har inte en aning om vad som sker med resten. Om de 50% som anses ha ett arbete i statestiken efter 8 år kanske man borde ta sig en fundering på hur rätt den speglar verkligheten  när vi vet hur icke arbetslös definjeras i statistiken.  


Men får vi inte stopp på den oreglerade massinvandringen som nu väller in i landet många gånger okontrollerat så kommer det sätta negativa spår i ekonomin flera generationer framåt tror jag. Och när infaller lönsamheten, är det när flyktingnotan är återbetald till skattekollektivet via de nyanländas arbete och skatteinbetalningar eller ?

Med 50% efter 8 år fortfarande inte har något arbete att försörja sig på och betala skatt, så kan man undra vilket århundrade som lönsamheten inträffar.


tn


Nationalekonom sågar debatten om invandringskostnader

Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitet, menar att debatten om invandringens kostnader till stor del baseras på

Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitet, menar att debatten om invandringens kostnader till stor del baseras på “glädjekalkyler” och felaktigheter. Foto: Linnéuniversitetet

I


Mats Hammarstedt tar i den aktuella artikeln inte ställning vare sig för eller emot hög asylinvandring. Det budskap han framför är helt enkelt att den debatt som förs bör vara baserad på korrekta fakta och realistiska beräkningar.

 

Hammarstedt inleder sin artikel med att ge några exempel på förenklade “glädjekalkyler”; dvs. felaktiga beräkningsmetoder, med vars hjälp man kan få massinvandringens kostnader att framstå som betydligt lägre än de i själva verket är. Mats Hammarstedt skriver bland annat:


Ett exempel på förenklade kalkyler är de kostnadskalkyler som likställer kostnaderna för flyktingmottagande med Migrationsverkets kostnader för den initiala asylmottagningen. Detta innebär att man endast fokuserar på delar av de kostnader flyktingmottagandet medför. När flyktingmottagningen reduceras ner till just de kostnader som belastar Migrationsverket. Dessa beräknas uppgå till 60 miljarder kronor år 2016.

Problemet med denna siffra är att den endast omfattar Migrationsverkets kostnader för initial asylmottagning. Efter detta kvarstår omfattande kostnader för bland annat socialbidrag, bostadsbidrag och andra transfereringar samt offentlig konsumtion. Det är således fel att likställa kostnaderna för flyktingmottagning med Migrationsverkets kostnader för initial asylmottagning.

Även de politiskt korrekta profiler inom media-/nöjesbranschen som försökt göra egna kostnadsberäkningar avfärdas av Mats Hammarstedt, som skriver:

I samma fälla går de hemmasnickrade kalkyler som presenterats av, får man anta, välmenande humanister som vill övertyga opinionen om att kostnaderna för att ta emot flyktingar är så låga att de knappt behöver diskuteras. Hit hör Henrik Schyfferts uppmärksammade inlägg från september. /…/ Fredrik Virtanens inlägg i Aftonbladet den 5 december driver samma linje och konstaterar att ingen behöver köpa sämre rödvin för att Sverige tar emot flyktingar.


Därefter övergår Hammarstedt till att belysa rena faktafel som förekommer i debatten om asylinvandringens kostnader. Han tar framför allt sikte på ett påstående som använts så ofta att det kommit att ses som en sanning, nämligen att det i genomsnitt skulle ta sju år för en asylinvandrare att komma i arbete. Den verkliga bilden är, menar Mats Hammarstedt, ännu mörkare. Han skriver:

Utöver de förenklade kalkylerna finns så faktafelen. Dessa framförs förvånande nog även av personer med ansenlig politisk tyngd. Ett sådant fel är den alltför ofta återkommande ‘sanningen’ att det i genomsnitt tar sju år innan en nyanländ flykting får arbete i Sverige. /…/ Problemet med denna ‘sanning’ är att den inte är sann. Fakta från Statistiska Centralbyrån visar istället att ungefär hälften av de flyktingar som kommer till Sverige har sysselsättning efter åtta år i landet. Skillnaden mellan att ungefär hälften av flyktingarna kommer i arbete efter åtta år och det felaktiga påståendet att genomsnittstiden för att komma i arbete är sju år är markant. Mot bakgrund av att en del flyktingar inte alls kommer i arbete är det till och med tveksamt huruvida det ens med säkerhet går att beräkna genomsnittstiden fram till att flyktingar får sitt första arbete i Sverige.

Hammarstedt avslutar sin text med att konstatera att integrationen av asylinvandrare i det svenska samhället inte fungerat bra på decennier, och han efterlyser en saklig, faktabaserad debatt om hur den kan förbättras.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards