Alla inlägg under december 2014

Av tommy norum - 27 december 2014 07:00






Oidentifierad Åmål (1929)

 

Tåget kommer till Åmål, vilket tycks vara det största som har hänt orten på mycket länge. Idag leder tankarna till Lukas Moodyssons Fucking Åmål, men redan på 1800-talet skämtades om tristessen i Åmål.
 
 
 
KLICKA PÅ ADRESSEN FÖR ATT SE FILMEN PÅ 3 MIN
 
 
1920-talets filmmakare koncentrerar sig på järnvägen, som då får en ny sträckning genom Åmål. Inte minst får vi beskåda det mödsamma arbetet med att lossa utfyllnadsmassor för ny räls. Kanske är det arbetet med den 1928 färdigställda Åmål-Årjängsbanan som dokumenteras - en bansträckning som invigdes 1928 och som numera bara finns kvar i stäckningen Åmål-Svanskog och trafikeras av museitåg.
 
 
 
 

Av tommy norum - 25 december 2014 13:45




Frågan är väl om inte de etablerade partiernas politiker kommer att sätta julskinkan i halsen när man läser resultatatet på undersökningen om hur Svenska folket ser på Kd:s förslag.


Skulle inte förvåna mig om partierna runt mitten kommer överens på något sätt att stoppa extra valet som troligtvis kommer att mest handla om den bedrövliga invandrarpolitik som håller på att dela Sverige. Kommer inte bli lätt att driva en valrörelse där invandrar och flyktingpolitiken kommer i centrum när man förstår att våra politiker i de etablerade partierna fortfarande svävar i okunnighet hur man skall lösa arbetslösheten när man inte kan hålla jämna  steg med invandringen, bostadsbristen, och utanförskapet som har genom den förda politiken skapat en underklass som till största delen är utlandsfödda, kriminaliteten där vi läser numera dagligen om bomber, skjutningar , och en allmän oro med bränder och där vår polismakt står handfallna utan verktyg att stävja det hela. Socialbidragsberoendet ökar där vi snart närmar oss en halv miljon som lever på bidrag, 40% av invandrarna går fortfarande arbetslösa efter 10 år, det finns grupper från framförallt Afrika där 70-80% går utan arbetet efter år i Sverige . Politiker låtsas om ha svaret där mer jobb är det stående svaret men hittills har ingen efter tjugo år kunnat ge ett ordentligt svar hur det skall gå till.

Men tror man att lösningen på problemet är att bara det finns tillgång till mark att bosätta sig på som vår förre Stadsminister Reinfelth utryckte sig när han flög över Sverige ,då är vi nog väldigt långt från den lösning som många går och väntar på..

Så frågan är väl om våra politiker törs släppa ut medborgarna i en folkomröstning när nu de insett att de fortfarande inte har några svar på lösningar utan det kommer troligtvis blir retoriken om främlingsfientlighet, nazism , allas lika värde och fördelen med det mångkulturella samhället som hägrar. men där lde praktiska lösningarna lyser med sin frånvaro.

Jag tror personligen inte att väljarna går på den bluffen en gång till utan kommer i extravalet kräva förändringar genom att inte rösta på partier som vägrat eller vågat prata klartext utan heller stoppat huvudet i sanden och låtsas som problemen inte finns.

Så frågan är väl törs de etablerade partierna ordna till ett nyval när de troligtvis har på känn vart det lutar ?

Så den demokrati man påstås värna om där all makt skall utgå från folket den gäller tydligen bara om folket har samma uppfattning som våra politiker, inte tvärt om.

tn


Stöd för KD:s asylförslag i ny mätning

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund får stöd för partiets nya förslag till flyktingpolitik. TT

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund får stöd för partiets nya förslag till flyktingpolitik. Foto: TT

Det är fler som är positiva till Kristdemokraternas nya migrationsförslag än som ogillar initiativet.

En mätning som Sifo gjort för Svenska Dagbladet visar att 43 procent tycker att förslagen är mycket eller ganska bra. Knappt var tredje, 30 procent, tycker att förslagen är mycket eller ganska dåliga, medan 27 procent är tveksamma eller inte vet.

– Här finns det många som är tveksamma men det är ändå en svag övervikt för dem som är positiva, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till SvD.

Även om det är oklart hur insatta de svarande är i förslagen, så visar resultatet att utspelet har fått genomslag, betonar han.

Alliansväljare är mest positiva till KD-förslagen om bland annat sänkta bidrag och tillfälliga uppehållstillstånd. Bland alliansväljarna är sex av tio positiva och bara 12 procent negativa. Bland de rödgröna väljarna är 17 procent positiva och 58 procent negativa. Bland Sverigedemokraternas väljare tycker 89 procent att förslagen är bra.

Mätningen gjordes 19-22 december och bygger på intervjuer med 1 239 personer som fick svara på frågan: Vad tycker du om Kristdemokraternas initiativ i invandrings- och integrationsfrågorna?

  • TT

Av tommy norum - 24 december 2014 10:39



S och SD framåt i opinionen

 

Trots svarta rubriker om regeringskrisen går de röda framåt. Enligt färska siffror från Svensk Väljaropinion har stödet för Socialdemokraterna ökat med 2,6 procentenheter jämfört med för en månad sedan.


klicka för att ta del av inlägget

http://www.svt.se/nyheter/sverige/s-och-sd-framat-i-opinionen


Klicka för att se grafik över resultatet. 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6051070

Av tommy norum - 24 december 2014 07:00

Bara att konstatera att våra politiker har svårt att ta sitt förtroendeuppdrag på allvar när man ser och förstår att media måste till för att informera om verkligheten runt de verksamheter som de har politiskat ansvar för skall fungera på ett bra sätt.


Sjukvård, äldrevård, socialvården, försvaret, flyktingmottagning , arbetsförmedling , skolan är bara några sektorer som våra politiker har svårt att få ordning på. När vi ser hur lekstugan i Riksdagen håller på så förstår man att många av medborgarna har tappar förtroendet för hur våra politiker sköter sina uppdrag.


Vad är det för sjukvård våra politiker skapat när det i många fall med risk för sitt eget liv blir behandlad på våra sjukhus ?

Som vanligt får man väl säga så har inte våra politiker förmågan att ta till sig situationen förrän media tar upp saken. Inte skall det vara livsfarligt att läggas in på sjukhuset, det som skall vara garantin för ett tillfrisknad, blir för många tvärt om när man lämnar sjukhussängen med alvarligare sjukdomsbild än man togs in för behandling.

Att sedan en del av detta beror på anställdas totala nonchalans för sitt uppdrag där man struntar i hygieniska regler som omgärdar verksamheten runt patientverksamheten skvallrar väl om att vårt samhälle håller på att krackelera där ansvar för uppdraget man är satt att sköta tydligen gäller bara alla andra inte sig själva.

tn



Var tionde patient infekteras på sjukhus

 

SVT.se" data-start="click" data-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2566948&type=embed&contextSectionId=118&autostart=false" data-id="2566948-10486751">

 

Var tionde patient infekteras på sjukhus

Trots upplysningskampanjer fortsätter hygienen på sjukhusen att vara bristfällig. Enligt senaste mätningen från 2014 följer knappt 75 procent av sjukhuspersonalen alla hygienregler. Det innebär att var fjärde bryter mot en eller flera regler. Det här bidrar till de många vårdrelaterade infektionerna.


klicka för att ta del av inlägget

http://www.svt.se/nyheter/sverige/var-tionde-patient-infekteras-pa-sjukhus


Yvonne lever med MRSA

Yvonne Nordlund i Garphyttan drabbades år 2007 av MRSA-infektion. SVT

Yvonne Nordlund i Garphyttan drabbades år 2007 av MRSA-infektion. Foto: SVT

Yvonne Nordlund i Garphyttan drabbades år 2007 av MRSA-infektion, alltså av det som förr kallades Sjukhussjukan. Det är en infektion av gula antibiotikaresistenta stafylokocker. Nu, sju år senare, lever hon fortfarande med skräcken att inget penicillin kan bota om hon skulle drabbas av en akut infektion.



klicka för att ta del av inlägget

http://www.svt.se/nyheter/sverige/hon-lever-med-mrsa

Av tommy norum - 24 december 2014 07:00

god dag på er alla jag önskar er mycket skön jul på er god jul kram

Av tommy norum - 23 december 2014 11:27


PD fortsätter att genom insändare förmedla Sune Tholins uppfattning i Hamnterminalaffären.


Christer Sävblom har synpunkter på hur Åmåls kommun löst Hamnterminalaffären. Så gammal kommundirektör så får vi hoppas att han under sin tid hade mer på fötterna när han bistått politikerna med underlag för deras beslut. Här görs ett inlägg i debatten genom att läsa gamla PD där Sune Tholins uppfattning i affären ges som bakgrund i den insändare som vi kan läsa i tidningen.

Krister Sävblom har också haft 4 år på sig att få en mer nyanserad bild av hur affären utvecklas under tid och där den avgående Kurt Svensson har en central roll i hela affären. Både hur den kom till och hur den avslutades.

Kanske skulle Christer Sävblom först, som gammal kommundirektör han varit, först ge oss läsare synpunkt på vad som gäller när man ger enskilda medborgare hyressubventioner på en halv miljon om året som i förlängningen orsakat skattebetalarna en intäktsförlust på ca 12-13 miljoner under kontraktets löptid.

Det är resultatet av 3 av vittnenas uppfattning  hur man skall tolka kommunallagen. Tommy Jingfors som ansvarig för byggnadens tillkomst och hyreskontraktets utformning, Korduner som kommunchef och Kurt Svensson som ansvarig politiker i egenskap av kommunalråd. Samtliga har före rättegången hävdat att de inte lovat Dalbobåtar muntligt eller skriftligt något annat än det som står i Hyreskontraktet.

Det som var kärnan i hela rättegången där Dalbobåtar hävdade att det fanns muntliga avtal som man förändrar avtalssituationen. Och Krister Sävblom vore det klädsamt att man refererar till vad som sagts i rättegången . Varken Tommy Jingfors eller Korduner som var delaktiga i affären som komunanställda påstod att det fanns några muntliga avtal.

Den som ändrade sig var Kurt Svensson trots hans försäkran inför kommunstyrelsen att det inte fanns några muntliga avtal i ett protokoll som han skrivit under.

Det var det som förändrade utgången av rättegången var att Kurt Svensson efter 4 år helt plötsligt ger en annan bild av det händelseförloppet än det han i ett kommunprotokoll hävdat och som var grunden till att rättegången kom till.

En förklaring som varken Sune Tholin eller inte heller Christer Sävblom vill lyssna till.


Det du Christer Sävblom det är fakta som du inte kan läsa i PD. Man skall nog ta PD:s information om hamnterminalaffären med en nypa salt där PD genom Sune Tholin tagit klart ställning till att Kommunallagen den behöver man inte bry sig om, när politiker som vårt förra kommunalråd ljuger för både åklagare och i en rättegång det är inget som intresserar PD i sin nyhetsförmedling. Att Dalbobåtar fick ett hyreskontrakt före branden som innehåll subventioner på en halv miljon om året och gick emot kommunallagen det var inget som intresserade PD att informera läsarna om.  Att sedan branden gav upphov till att hyreskontraktet annullerades och att våra nya politiker med Michael Karlsson (S) och tjänstemän tog sitt ansvar på ett mer seriöst sätt ville  i det läget ordna till  ett hyreskontrakt där skattebetalarna skulle gå skadelösa ur affären  Det är faktiskt medborgarna i grupp de är valda att företräda inte enskilda medborgare som företagare. 

 Det var inget som intresserade  Sune Tholin och PD utan de försökte på alla vis få det gamla kontraktet att gälla även efter branden där man uteslöt obekväm information om sakläget. Där han sedan i inlägg efter inlägg i PD spytt galla över våra politiker för att man inte dansade efter hans pipa. Så Christer Sävblom jag hoppas verkligen inte att du tog ditt arbete som kommunchef så oseriöst och lättvindigt som våra politiker och tjänstemän i Åmål har gjort under Centerpartiets tid vid makten , där det där med kommunallag eller att ljuga både för åklagare och i vittnesförhör i domstol för att rädda sitt eget skinn det är inget att bry sig om inte heller något att skriva om enligt Sune Tholin i PD .

.

Eller som Sune Tholin i en krönika skrev, att visst måste man kunna ta ut svängarna för att något skall hända i kommunen, i sitt försvar av kompisen Tommy Jingfors när han skrev hyreskontrakt med ett budskap men i verkligheten blev det något helt annat.


Eller när samme man lurade skjortan av både kommunstyrelse, fullmäktige och medborgarna i sitt sätt att sköta den förvaltning han var chef för. Här hamnade kostnader på fejkade kostnadsställe, eller brydde sig inte om att ta in offerter eller använda pengar från fullmäktige vad de var avsedda för ( fastighetsunderhåll ) Det fick man inte läsa om i PD utan när man kom för nära att bränna upphovsmännen i sin gärning så stoppades insändarna som avslöjade myglet .

Så Krister Sävblom, varför inte i stället läsa bloggen som närmare 10 000 nu gör där får du en mer nyanserad bild av verkligheten innan du tar till pennan och för vidare dina synpunkter. 

Av tommy norum - 23 december 2014 07:00


GOD JUL

     


Då tändas åter ljusen i vår lilla stad

När julen står för dörren och önskelistan för julklapparna står på nästan varje rad .

Klappar som våra köpmän helst ser att vi handlar i Centrum för alla oss bästa

men där kanske medborgarna sina julklappar utombys handlar för det mesta.  

Julen den är ändå nästan lika för oss alla där familjen samlas och är det viktiga i denna högtid för de många .

Men där julen för en del upplever högtiden utan släkt och vänner dagerna i helgen väldigt långa .

En god jul till alla de 10 000 läsarna i bloggen vi önskar av hela vårt hjärta

men där en del ser bloggens innehåll , där man avslöjar både det ena och andra, som ren smärta . 


l

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25
26
27 28
29 30 31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards