Direktlänk till inlägg 27 november 2016

Priset för en storskola ska tas fram enligt ett enigt fullmäktige .

Av tommy norum - 27 november 2016 07:00

 

  

Priset för en storskola ska tas fram.

 

 

 


 Det här gänget har beslutat att det är i första hand en storskola som gäller. Om sedan de ekonomiska förutsättningarna stämmer överens med Åmåls ekonomi så kommer storskolan på 800 elever bli ett faktum vad det lider.   


ÅMÅL: Beslut av ett enigt kommunfullmäktige


Åmåls kommun kommer enbart att utreda vad det skulle kosta att bygga en enda storskola för låg- och mellanstadiebarnen i Åmåls tätort.
En enig fullmäktigeförsamling tog det formella beslutet i onsdags efter en viss debatt om oppositionens roll i arbetet.

  




Att man redan bestämt sig tidigt förstår man när man tar del av både Miljöpartiet och Vänsterpartiets insändare där en nybyggd storskola för 800 elever är det som gäller.

 

Att sedan Michael Karlsson (S) försöker låtsas om att fortsatt utredning pågår om nybyggnation men också renovering av befintlig byggnad var bara ett spel för galleriet för att med minsta möjliga motstånd från medborgarna klubba igenom ett beslut av en storskola.

 

Enligt Miljöpartiet så har redan majoriteten bestämt sig, där också Vänsterpartiet i PD:s opinion ställer in sig i ledet och föredrar en storskola där lärarmiljön där arbetsmiljön för personal och elever och inte minst att en ny skola kan fungera som en arena för integration mellan de som är födda i Sverige och de som kommer hit som flyktingar.


Man kan ju undra varför en politiska majoriteten i fullmäktige där också Alliansen ställer in sig i ledet för en storskola tar så lätt på de ekonomiska aspekterna där man med det förslaget kommer troligtvis åmålsborna få en kraftig skattehöjning på halsen. 

 

Frågan är väl om inte politikerna totalt tappat kontrollen över sitt uppdrag när man läser Håkan Sandbergs ( L ) inlägg i debatten när man vägrar en skolbyggnad som är anpassad både efter prognosen för elevantalet och ekonomin. 

 

När man i beslutsunderlaget antal barn genomsnitt under prognosperioden 2015-2025 för hela perioden är ca 805 elever.  Håkan Sandberg frågar sig i insändaren om Tösse, Fengerfors och friskolorna skall avvecklas för att ta plats i den nya storskolan för 800 elever som majoriteten föreslår. Om man behåller Södra skolan så är behovet av en ny skola eller en ombyggd Rösparksskola för 300 elever så täcker det behovet under överskådlig tid och blir betydligt billigare för skattebetalarna . 

 

Men som vanligt får man väl säga när det gäller politiker så är ekonomi inte deras starka sida. Vi får väl hoppas att våra medborgare är på alerten och ifrågasätter hur våra politiker i sitt förtroendeuppdrag kör över medborgarna som de är satta att företräda innan de fått säga sitt fullt ut. Det är precis sådana tendenser som skapar politikerförakt hos medborgana när våra företrädare vägrar lyssna på medborgarna innan man går till beslut. 

 

Fråga är väl om en storskola skulle förändra Åmåls plats 25 av 290 kommuner till en av Sveriges bästa skolresultat i grundskolan kommer att fortgå eller om man kommer att förlora den tätplaceringen med en storskola.. Så ta inte den risken när ni experimenterar med en storskola som på många platser i Sverige bara lett till problem med både skolresultat, gängbråk och otrivsel för eleverna som också i förlängningen lett till svårt att rekrytera utbildade lärare. 

 

Så det eventuella beslutet av byggandet av en storskola kanske i framtiden kommer bli något som man djupt ångrar när man riskerar både studieresultat och otrivsel sätter sina negativa spår i framtiden för våra elever i Åmål. 

 


Mitt tips är att när politikerna fått ett pris på vad en storskola för 800 elever kommer att kosta så kommer man, om man inte helt tappat allt sunt förnuft , återgå till en lösning där man behåller Södra skolan och inriktar sig på en ombyggnad av Rösparksskolan för 300 elever som prognosen över behovet fram till år 2025 blir tillfredsställt. Allt annat vore en katastrof för Åmåls ekonomi och ett bevis på att våra politiker är totalt befriade av sunt förnuft. 

 

tn


 
 
Ingen bild

Åke Olsson

27 november 2016 11:11

Oenighet vid BUN:s nämndmöte den7/11,men rättning i leden kanske har skett!

 
Ingen bild

Dag Blomqvist

27 november 2016 20:53

Det är inte bara ekonomin som inte är bred nog.
Även Kungsgatan med sina nuvarande 6200 fordon per dygn känns smal och trång om en ny gång och cykelbana för 400 elever från den södra delen av staden också skall klämmas in där.

 
Ingen bild

en lärare

27 november 2016 21:15

Politikerförakt det genomsyrar Åmåls kommun.Integrera elever javisst men det fungerar att göra både på Södra skolan och Rösparksskolan. Skulle den nya skolan i så fall inrymma högstadiet också? Då är risken stor för problem. Med den spridningen i åldrar och vandettor som det rapporteras titt som tätt om i Sverige.
Är det någon som tror att alla dessa asylsökande kommer att bosätta sig i Åmål? Det tror inte jag. Större städer med ett annat utbud är mer intressanta. Nej det kommer inte att rulla in många skattekronor från de nyinflyttade.
Nya förskolor behövs och startar upp Villebergets förskola i moduler. Planerad skola i Kungsbergskyrkan. Det måste väl sökas bygglov det är inte bara att starta upp i närmsta lokal. Men kommunen är dåliga på att kolla upp de svartbyggen som redan finns.

 
inget kan

inget kan

28 november 2016 16:43

ang. det nya skolbygget om det blir av har komunen obegränsat med pengar för det blir väl ingen skattehöjning.är det lämpligt att samla ihop 800 elever utav olika relioner vi såg i malmö dom fick stänga det värkar vara nog av det problemet på karlberg men vi har duktiga politiker i våran kommun så dom löser nog detta?????

http://url

 
Ingen bild

språkröret

30 november 2016 19:46

Senaste från MP:Det här vill MP lagstifta.. Vid varje averkningsuppdrag skall privata personer kunna överklaga en skogsaverkning

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards