Direktlänk till inlägg 23 november 2016

Åmål går mot ruinens brant om vi inte får stopp på slöseriet med våra skattemedel.

Av tommy norum - 23 november 2016 07:00



 

Vi har fått nog av politikernas naiva visioner under flera år Michael Karlsson. Gör nu rätt för en gångs skull när ni nu skall ta beslut om skolan. 




Här stänger våra politiker i styrgruppen på ett tidigt stadium ombyggnadsalternativet på Rösparkolan genom att koncentrera sig bara på nybyggnadsalternativet. Här går medborgarna miste om att under samma förutsättningar ta ställning till de båda förslagen på samma villkor. Bara att konstatera att medborgarna blir överkörda i frågan trots att man fått besked om att ombyggnadsalternativet är billigare så kastar man det i papperskorgen utan att utvärdera det vidare..     



Nu räcker det. Nu får våra politiker ta sig i kragen och för en gångs skull också låta Åmåls framtida  ekonomi spela en avgörande roll när man nu tar beslutet om den nya skolan. . Socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister har i alla tider både i rikspolitiken, landsting och kommuner fört sina politiska visioner via skattehöjningar, där tanken på rationaliseringar av verksamheterna inte ens finns på pappret.

 

Åmåls kommun har i omgångar av olika politiska konstellationer drivit en kommunpolitik uppbyggd på visioner utan minsta verklighetsförankring till vilka skatteintäkterna som finns att tillgå.  

 

Vi hade under den senaste borgliga tiden med socialdemokraterna nickande utan att opponera sig fört en ekonomisk politik helt befriad från sunt förnuft.  I en situation med redan då med en av Sveriges högsta kommunalskatter, en arbetslöshet som låg långt över genomsnittet så lånade man till alla investeringar, man struntade i att beta av den ökade pensionsskulden, man byggde idrottshall, ridhus, lade miljoner på en skidbacke, man investerade i en camping anläggning som gick med förslust  varje år, en förlust som visade sig många gånger bero på att campingen användes som en intäktsförstärkning till en massa andra projekt runt om i kommunen som blev gömda i campingen. (  rena lurendrejeriet gentemot skattebetalarna och många ovetande politiker ) , man till och med byggde en båthall till en företagare där kommuninnevånarna fick betala en stor del av hyreskostnaden,  man struntade i många år i att underhålla kommunens byggnader där ibland de budgeterade medlen för ändamålet gick till andra projekt många gånger i fritidssektorn.

 

Man höll ett stadshotell under armarna i många år där skattebetalarna fick vara med och subventionera både luncherna och boendet på hotellet. Nu har man satt sig i samma situation ännu en gång när man nu gick in och köpte Seaside via Akab. Som grädde på moset så gick man in i en fastighetsaffär där man byggde en specialdesignad industribyggnad som slutade i en förlust på ca 50 miljoner för kommunmedborgarna.  

 

Det som oroar mig är att många som var med på den tiden fortfarande kränger sig fast vid sina förtroendeuppdrag, de som har ett stort ansvar för den ekonomiska situation Åmål nu befinner sig i .

Så fort man skall göra en investering i kommunen , det kvittar om det är i kultur eller fritidssektorn, om det är satsningar på centrum , i tävlingar, i besöksnäringen, i industrifastigheter mm så är det enda argumentet att det är bra för kommunen och kommer att locka hit industrier, medborgare som vill bo här. Med samma naiva inställning till verkligheten så skänkte man bort hela Måkeberg till en spekulant som skulle bli det stora lyftet för kommunen.


 

 Inget av detta har skett i verkligheten när vi tar del av facit hur kommunen har utvecklas de sista 20 åren. Man har vägrat konsekvent göra utvärderingar och en analys om visionerna i investeringarna gav det resultat som man gick till beslut på för att i möjligaste mån inte upprepa misstagen.

. . .

Nu hör vi samma toner igen att en ny storskola skall göra kommunen attraktivt att bo och verka i.

Man kan inte köra med samma recept år ut och år in utan att kunna visa upp et trovärdigt resultat någon gång. Frågan är vad vi kommuninnevånare har gjort för ont när vi blivit begåvade med sådana naiva företrädare som i sitt förtroendeuppdrag skall förvalta våra gemensamma tillgångar.

 

Med den nya skolan på uppskattade 400 miljoner så hamnar vi bland de första i  kön i Sverige  för kostnader per capita för skolan, som vi gör i  arbetslöshet , fritidssektorn,  vårdsektorn. Vi ligger i topp av att ta emot invandrare i Sverige vilket också kommer oss att hamna i topp per capita i sociala kostnader i framtiden.

 

Det går inte hur länge som helst stoppa huvudet i sanden och blunda för den verklighet som väntar oss kommuninnevånare om man inte anpassar mun efter matsäcken .

 

tn

 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

23 november 2016 07:19

Socialdemokraterna i Åmål är inte unika. Så här gör sossarna även centralt.

Kolla in den här bloggen:
https://ulsansblogg.wordpress.com/2016/11/22/skattehojarna-utan-langtidsplanering/

.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards