Direktlänk till inlägg 11 november 2011

Kanske på tiden att man ser över kostnadsläget i den offentliga sektorn.

Av tommy norum - 11 november 2011 23:40


Offentlig verksamhet i privat regi är ett rött skynke för våra politiker på vänsterkanten. De vill helst slippa bli jämförda med det privata där man kan ta ut vinst och där de många gånger kan erbjuda bättre service till medborgarna med  samma skattepeng. Att man slösar bort våra skattepengar i offentlig verksamhet på onödig byråkrati och där klåfingriga politiker är med och styr och som sätter ideologin före resultat är helt okey. Men att med samma skattepenning  och med samma serviceresultat, kanske bättre, ta ut en vinst, det går inte för sig. Inte så lite dubbelmoral kan man tycka eftersom slutresultatet på slöseriet blir densamma för skattebetalarna.


Att sen vänsterdebatörer försöker få till att vinsterna som genereras, där den offentiga servicen drivs privat, istället borde användas till att anställa mer personal i den offentliga sfären vittnar ju bara om en total okunskap i problematiken. Om man tar bort de privata aktörerna då finns det ju ingen vinst att fördela, den äts ju upp  i den dåliga effektiviteten när den drivs i egen regi  utan att det blir en enda krona över. För debatörerna på vänsterkanten är väl inte så dumma så man tror att de privata aktörerna fortsätter utan att det genererar någon vinst att ta ut.

Att sen inte våra politiker har vett och kompetens att styra upphandlingarna på ett bättre sätt och inte enbart se till priset gör ju att man då och då blir påmind om förhållande som inte borde förekomma i de skattefinansierade offentliga sektorns verksamhet.

Varför inte ta lärdom av den effektivitet som skiljer, att man inom de privata aktörerna genereras det en vinst på samma arbetsuppgifter och med samma skattepeng, anpassa verksamheten och ta lärdom hur dessa drivs , då finns det inte längre några vinstmarginaler att driva offentlig verksamhet för privata aktörer.

 Detta skulle på en gång friställa miljarder av våra skatter till en förbättrad skattefinansierad service till medborgarna istället för miljardvinster för privata aktörer eller till slöseriet med våra skatter i dåligt styrda verksamheter där klåfingriga politiker är med och bestämmer. 

Att hela tiden bli påmind om dessa vinstmiljarder som årligen delas ut till våra privata aktörer grundat på en prissättning som är baserad på kostnadsläget i det offentliga måste kännas väldigt frusterande för politikerna på vänsterkanten. Tänk att gång på gång bli påmind om slöseriet med våra skatter utan att ha förmågan att kunna göra någonting åt det.

Nej då stoppar man heller huvudet i sanden och vill förbjuda de privata aktörerna i stället för att ta till sig erfarenheterna av deras sätt att driva verksamheterna. Kanske i förhoppning om att medborgarna inte skall genomskåda hur illa de har förvaltat våra gemensamma resurer under åren.           

 
ANNONS
 
Ingen bild

TWK

12 november 2011 02:30

Ja du Tommy håller nog med dig i sakfrågan men efter att ha lest artikel i NWT om "politiker" i Bengtsfors så vete att tusan om vi ska ha en verksamhet från privata aktører utan o ha koll från "klåfingriga politiker... Det verkar som att många "Privata føretagare" har lite svårt med det her o hålla sina fingrar i från kakburken.. Desutom var det ju en Politiker med ett M i pannan så de er nog inte så att det er bara røda och grøna politiker som far med oerligheter.. Tror inte det er huvudsaken att det er privat eller statligt styrande utan att det skøts med etik och erlighet och med medborgarnas intresen i førsta rummet inte mammons som ledpunkt.. Eller ????

 
Ingen bild

Undrande

12 november 2011 16:16


Carema ?

(Exemplarisk vårdgivare samt dessutom duktiga på skatteplanering.)

 
Ingen bild

Observatören

12 november 2011 22:47

Att påstå att privata aktörer gör jobbet bättre och till en billigare peng tyder på att man måste bo under en sten. Har Herr Norum inte läst om alla skandaler i äldreomsorgen med privata aktörer eller friskolorna?
Enda anledningen till att de privata aktörerna är billigare är för att de förmedlar mindre välfärd helt enkelt.

tommy norum

13 november 2011 10:56

Rötägg finns det inom alla organisationer, även i den offentliga har man ju läst genom åren. Vi har ett bra exempel i Åmål vad som sker när privata aktörer rör om i grytan och levererar service på medborgarnas villkor för samma penning " Balderkliniken " Vårdcentralen som drivs offentlig har svårt att hänga med i alla nya tag som levererats av Balderskliniken. Det finns exempel i både friskolor och i äldreomsorgen och framförallt inom sjukvården som tar sitt ansvar på betydligt mer allvar och låter medborgarnas intresse vara det som styr verksamheterna. Kan man också ta ut en vinst så är det dessa vi skall ta lärdom av och försöka förändra för att få ut mesta möjliga för våra skatter.

 
Ingen bild

Observatören

13 november 2011 14:01

Problemet är att när det finns rötägg i privata företag så kan man inte göra något, avtalen löper över en viss tid. När det uppdagas fel i den egna organisationen så kan dessa åtgärdas omedelbart. Om man hela tiden via upphandlingar strävar efter lägsta pris så strävar man även efter lägsta kvalitet. En friskola tjänar pengar på att inte erbjuda syo, bibliotek, speciallärare m.m, de vill bara ha russinen i kakan och tjäna pengar på detta. Så enkelt är det

tommy norum

13 november 2011 16:44

Det underliga är ju då varför fler och fler väljer det privata alternativen framförallt inom skolan. Kanske för att man tycker de privata skolorna många gånger förmedlar mer kunskap och trivsel än de kommunala. Det finns friskolor som har lärare med betydligt högre kompetens att lära ut än på många kommunala skolor. Så att påstå att så enkelt är det, som observatör påstår när han ger sin egentolkade analys av läget, kanske inte riktigt stämmer med den bild som existerar i verkligheten. Men det är väl så att observatör heller anammar ideologin än att medborgarna själva får bestämma sina val av vilken tjänst de föredrar och som betalas av offentliga medel och där resultatet av det man får ut är det primära inte i vilken form det bedrivs i. Fördelen med privata altenativ inom skolan är ju att man själv kan välja bort dessa om det inte passar. Att sen politiker inte har förmågan att styra upp verksamheterna till det som efterfrågas av kvalité säger väl mer om kompetensen av våra valda ombud " politikerna " än producenterna av verksamheten. Man får nämligen inte mer av varan än man betalar för. Kanske skulle man nagelfara de som drivs i offentlig regi inom vården, är de så mycket bättre ? Får tex våra gamla vistas ute efter behov, får man bra mat ,låser man in dessa efter ett visst klocklslag, slipper man bli nerbäddad före kl 19 för att personalen skall hinna med. Det finns massor av frågetecken hur vi behandlar våra gamla inte bara av de som drivs i privat regi skall observatör veta och där finns det inget vinstintresse att skylla på. Vore önskvärt om obesrvatören hadde fått möjlighet att ta del av Karin Mannheimers tv serie Solbacken för ca 10 år sen med research från ett kommunalt äldreboende drivet i egen regi. Där fick man uppleva hur politiker behandlar både personal och de intagna. Där fick vårdtagarna inte gå ut på grund av personalbrist, där fanns det inte personal att tillgå vid sjukskrivningar vilket gjorde att den ordinarie arbetsstyrkan går i väggen med långtidssjukskrivningar som följd, där var det organisationsförändringar titt som tätt som mer var inriktad på ekonomiska förutsättningar än kvalite på vården. Kanske obervatör skulle undersöka om dessa förhållande fortfarande existerar på våra äldreboende och om det är någon skillnad mellan privat eller om vården drivs i offentlig regi. Kanske de som arbeter i den kommunalt drivna vården kan klarlägga förhållandena. Hur var det med våra nattsjuksksystrar i våran kommun som en lång tid bittert klagat på förhållandena att de inte hann med sina åtaganden gentemot sina vårdkonsumenter. Det är nog ledningen av verksamheterna som bär den största skulden till ogehäntligheterna inom det offentliga , om de sen är styrda av politiker eller privata gör nog ingen större skillnad. Det är ändå ekonomin som styr vad som prioriteras
"tyvärr"

 
Ingen bild

Observatören

13 november 2011 18:11

Det är ju fullständigt självklart att friskolorna drar till sig fler elever. De siktar ju bara in sig på de elever som inte kräver extra resurser och lockar dom med gratis datorer m.m De elever som blir kvar till de kommunala skolorna är de som har störst behov av stöd. Det är det jag menar med att friskolorna plockar russinen ur kakan.

Idag kom det en ny skandal kring Carema, denna gång från Falun där en demnt man hade placerats framför en tv för att dö istället för att kalla in dyr extrapersonal att vaka över honom. Vi får nya fall varje dag och våra gemensamma skattepengar går till Jersey och andra skatteparadis isället för att leverera välfärd.

Tycker du att järnvägen funkar fint efter privatiseringen?

 
Ingen bild

Observatören

13 november 2011 18:35

Sen är det faktiskt så att ekonomiska styrmedel är det i särklass mest effektiva sättet att urholka kvaliteten på. Om vi leker med tanken att ett jätteseriöst och underbart privat vårdföretag vinner en upphandling och bedriver en fantastiskt bra vård för en billigare peng än vad kommunen tidigare gjorde så kommer det i upphandlingen efter att prutas ännu mer på resurserna och då kanske ett lite mindre seriöst företag vinna. Gången efter det kommer det att prutas ännu lite mer o.s.v
Någon gång måste vi bestämma oss för om vi ska ha en bra och värdig äldreomsorg eller om vi ska ha en billig äldreomsorg. Var 4e år säger åtminstone politikerna att vi ska satsa rejält på vård, skola och omsorg och sedan följer 4 nya år med besparingar och nedskärningar. Och om man lägger ut verksamhet som tillhör välfärdens kärna på anbud så är det per automatik priset som styr, man kan nämligen påvisa vilken fantastisk kvalitet som helst på ett papper men i slutändan är det alltid priset som avgör.

 
Ingen bild

Observatören

13 november 2011 18:38

Jag dunkar på med ett inlägg till när jag ändå har ångan uppe ;)
En annan mycket allvarlig och viktig aspekt är att missförhållanden i privata vårdföretag inte omfattas av lagen om meddelandeskydd. Alltså, om en undersköterska rapporterar missförhållanden så är det inte olagligt för ett privat vårdföretag att säga upp personen i fråga. Känns lite sådär faktiskt.

 
Ingen bild

arnold

14 november 2011 09:09

Ja detta med upphandling har ju sina tydliga problem. Att åka tåg tex. En himla massa aktörer inblandade och alla ska tjäna pengar. Hur det gått med framkomligheten de senaste åren känner ju de flesta till. Och ska aktörerna tjäna pengar kan dom ju inte köpa nya tåg eller skotta rälsen. Och då blir det inget över till bonusar.
Vi ser samma tendenser när det gäller skolan, sjukhus och äldrevård. Tyvärr gäller det där inte bara de privata aktörerna utan även inkompetenta politiker och tjänstemän.
Tycker att Observatören och Norum har rätt och fel på sitt. Allt bottnar som vanligt i pengar, pengar, makt och profit.

 
Ingen bild

arnold

15 november 2011 16:07

Förr i tiden fick direktören en hög lön för att kompensera en eventuell uppsägning. Sedan fick direktören både en hög lön och ett högt avgångsvederlag Efter det fick direktören en hög lön, bonusar och ett högt avgångsvederlag vare han skött jobbet eller inte. Allt detta förankrat i en styrelse. När sedan press och allmänhet började ifrågasätta detta började också bonusar att betalas ut till styrelseledamöter. Efter detta fanns det ingen styrelseledamot som hade negativa synpunkter på direktörernas lön, bonusar eller avgångsvederlag För att förtjänsten skulle bli riktigt stor och ingen skulle behöva svälta ordnade den innersta kretsen så att direktören blev styrelseledamot i andra bolag och styrelseledamoten blev direktör den förstes bolag. Säga vad man vill men dumma är dom inte - mot sig själva;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Torsdag 12 dec 14:00

  Karl Nyström Karlstadsbilder 1800 talet Stadsvy över Karlstad ( Carlstad ) Älvgatan 1700 tal ?     I mitten Johan Ahlströms affär. T v Pråmkanalen. T h Mariedals trädgård. 1880 Panorama över Tingvallastaden, Hagaborg och Haga....

Av tommy norum - Onsdag 11 dec 19:06

            Aftonbladets rubrik talar sitt tydliga språk att Sverige har problem med att avhysa flyktingar som befinner sig illegalt i landet. Något som inte bekymmrar regeringen som bjuder på nästan gratis sjuk och tandvård under tide...

Av tommy norum - Söndag 8 dec 13:42

Sveriges  välfärd håller på att krackelera under den socialdemokratiska fanan.  Löfven i Aftonbladet : Fokus nu kan inte vara på stor migration utan på snabbare integration. Man tar sig för pannan , inte så konstigt att vi har det samhälle ...

Av tommy norum - Lördag 7 dec 13:59

Kanske inte så konstigt att förtroendet för våra politiker minskar. Det som före valet var klartext blev efter valet något helt annat. Aldrig bli beroende av SD blev i stället ett beroende av Vänsterpartiet. Det som skulle bli en garant för att ...

Av tommy norum - Fredag 6 dec 12:19

Vår utbildningsminister (s) Anna Ekstrand skall nog inte slå sig för bröstet när man ser att Svenska 15-åringar har  sämre kunskaper än de hade  i början av 2000-talet. Läsförståelsen har blivit sämre och det gäller också i andra ämnen  trots at...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

36 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se