Direktlänk till inlägg 24 augusti 2021

Stefan Löfven lämnar efter 8 år vid makten ett land i spillror

Av tommy norum - 24 augusti 2021 22:53






 


Blott ett dygn efter Löfvens sorti har fokus redan skiftat till hans efterträdaren. Att snabbt bli bortglömd lagom till nästa val var väl också själva poängen, men det känns som att det finns mer att säga om en makthavare som ledde landet så länge.
Löfven beundrare fokuserar på skickligt förmåga att klänga sig fast på toppen, men rimligtvis är poängen med makt att åstadkomma en vision. Frågan är således vad Löfven ville när han blev partiledare och (lite spoiler här) varför han misslyckandes med det mesta av sin vision. Därför läste jag på nytt hans förstamajtal samt installationstal från 2012 och 2013.
Löfvens tal präglas av socialdemokratisk ideologi och romantik, med fokus på Solidaritet, SSU, Ådalen, att ge alla möjlighet samt i moderna fattning feminism, rasism och gröna satsningar.
Vi kan konstatera är att Löfvens tal inte nämner vare sig invandring eller brott en enda gång! I hans världsbild finns ingen insikt eller ens blotta misstanke om att hundratusentals invandrare tusen från fattiga länder påverkar arbetslöshet, bostäder och annat. Han tycks anta att Sverige är en blank-slate utan kultur och historia som plötsligen blev välmående tack vare S-politik, och att lite mer av samma lätt löser Sverige och övriga världens problem:
”Våra värderingar känner inga landsgränser””Det samhälle vi vill forma drivs inte av nationell egoism, utan av gränslös solidaritet”
Löfven hade ingen ursäkt att vara så faktaresistent 2012 när landet redan hade 186 utanförskapsområden. Han fick också katastrofalt fel, så att det mesta han klagade på då sen dess har förvärrades ytterligare:
• ”Något har gått sönder i Sverige” ”Det är många som känner att Sverige är på väg bakåt, istället för framåt”
2012 angav 39 procent att utvecklingen gick åt fel håll mot 30 procent rätt, en pessimism som ökat där 57 procent anser att utvecklingen i Sverige går åt fel håll mot 21 procent åt rätt håll.
• ”Vi ska utrota ungdomsarbetslösheten” ”byggs nya bostäder” ”en kunskapsskola som lyfter alla” ”en rättvis sjukvård i världsklass”
Ungdomsarbetslöshet sjönk faktiskt marginellt, men i övriga punkter har vi sett stagnation och förfall snarare än framsteg
• ”Tillsammans ska vi göra fattigdomen i Sverige till något man bara läser om i historieböckerna” ”trygghet på ålderns höst”
Det finns olika mått på fattigdom, där ingen är på väg att försvinna. I EU-smått på inkomstfattigdom har antal äldre med fattigdomsrisk ökat från 254.000 till 316.000, eller från 13,6 till 15,3 procent. Därför ligger Sverige numera ligger sämst i Norden. Enligt socialstyrelsen har även antal bostadslösa äldre har ökat.
Trots att gängvåldet redan ökat nämns det inte i Löfvens tal, som i stället fokuserar på överdrivna fantasier om Sverige som ett rasistiskt land:
• ”när vi ser en busschaufför dela upp människor efter utseende, ambulansförare lämna ett flyktingbarn bakom sig, judar och muslimer trakasseras och rasistiska tankesätt visar sig i samhället – till och med i regeringen – då ska vi agera”
Tror någon att det var ett vanligt samhällsproblem 2012 att rasistiska bussförare delades upp folk? När någonsin har svenska ambulansförare lämnar flyktingbarn bakom sig? Varför låtsas att trakasseri av judar är samma fenomen som rasisters trakasseri mot muslimer?
Idag har vi en öppnare debatt, men ingen har ställt Löfven mot väggen om hans lögner och de svikna löften som verklighetsförfalskningen orsakade. I Sverige finns normer om att det är snyggast att gå vidare och se framåt än titta i backspegeln, samt en tilltagande social tolerans för lögner.
Jag tror att vi tvärtom borde titta mer tillbaks och att 2022 bör handla mer om 2012 års lögner, då det annars är garanterat att samma misstag kommer att upprepas av någon ny "som menar väl", och 2032 kommer att avgå till en hög pension = kasta upp armarna med "vi såg inte det komma".
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5
6 7 8
9 10 11
12
13
14 15
16 17 18 19
20
21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Augusti 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards