Alla inlägg under november 2015

Av tommy norum - 21 november 2015 09:35






   Låt nu Åmålsbornas behov av bra läkarvård vara det viktiga Michael Karlsson inte att cementera driftformen för en vårdcentral av ideologiska skäl  som bevisligen inte fungerat på flera år.   


Om nu Regionen vill lägga ner vårdcentralen och låta en privat aktör ta över så kan jag inte förstå att det skulle vara så chockartat besked . I Åmåls fall så visar det sig tydligt att den offentlig drivna Närhälsan hade svårt att hänga med den privata Balderskliniken när man införde, kvällsöppet , helgöppet och kan erbjuda kompetenta läkare och personal.


Innan Balderskliniken kom in på banan i Åmål så verkade Närhälsan mer vara intresserade av personalens välbefinnande i arbetsförhållande än de patienter som man skulle serva i Åmål. Så låt nu inte nerläggningen bli en ideologisk fråga för våra politiker som till varje pris vill behålla en offentligt driven vårdcentral oberoende om man klarar av sin uppgift eller inte på medborgarnas krav på service..

Bevisligen så har man inte lyckas att få hit läkare i den befattningen som krävs, man klarar inte av att konkurera på lika villkor om tillgängligheten för Åmålsborna med de intäkter man har av verksamheten. Det är faktiskt den service som man kan åstadkomma till Åmålsborna som är det viktiga inte i vilken driftsform som sjukvården bedrivs i.

Vi får väl se nu om även det poliskt rödgröna blocket i Åmål förstår att tillgänglighet, service och en bra bemanning med de ekonomiska förutsättningar som bjuds är viktigare än ideologin. Så låt nu processen ha sin gilla gång så kanske Åmålsborna får en bättre närvård där patienterna sätts i centrum både i tillgänglighet och tillgång till läkare och kompetent personal.

Förövrigt så är det en intressant utveckling vi tar del av där den offentligt drivna med samma pengar går med underskott medan den privata klarar sig. Den offentliga har svårt att rekrytera personal medan den privata klarar av den uppgiften . Så frågan är väl om det inte behövs mer privat verksamhet inte mindre för upprätthålla servicen till medborgarna till en rimlig kostnad..


tn








Av tommy norum - 20 november 2015 17:47


  
Man kan ju få sig en funderare när man ser hur man skött spaningen och utredningen och hur man till slut fick tag i den i nuläget kallade terroristen. Det är många frågetecken som bör rätas ut i hur säkerhetspolisen skött sin uppgift

 


Moder Mothanna Magid heter den man som misstänks ha förberett terrorbrott i Sverige. Han är 22 år gammal och uppges ha kopplingar till terrororganisationen Islamiska staten. Han ska ha bott i Boliden sedan september, enligt Migrationsverket.


Kan vi verkligen känna oss lugna när vi vet att Moder Mothanna Magit varit i landet sedan Septemper i år ?  Han bodde helt öppet på flyktingförläggningen där till och med hans namn fanns på dörren till lägenheten. Om han har kommit in via asylvägen så borde väl migrationsverket ha hans namn  och där borde väl vara det första stället Säkerhetspolisen kontrollerar om hans finns med bland de asylsökande. 

 F ör det verkar ju lite underligt att en eftersökt terrorist söker asyl i eget namn bosätter sig i ett asylboende utan den minsta antydan att vilja gömma sig . Att en förvirrad säkerhetstjänst som i media gör sken av självsäkerhet att man har läget under kontroll men ändå missar migrationsverkets databas i sitt sökande . Det som blir räddningen är en uppmärksam medborgare som påkallar polisens uppmärksamhet på en person som liknar mannen på bilden i tidningen som polisen sänt ut.

Det är nog många frågetecken som bör rättas ut i det här fallet för att man fullt ut skall kunna lita på vår säkerhetspolis i fortsättningen. 



Av tommy norum - 20 november 2015 07:00







 

Det är nog inte Sveriges medborgare som varit naiva utan våra politiker i både alliansen och de rödgröna som inte reagerat för det som förekommit i Sverige i decennier.


Det finns faktiskt ett parti som opponerat sig om vår flyktingpolitik som i botten är resultatet av att extrema terrorister söker sig hit för att i lugn och ro förbereda attacker mot demokratin i olika länder, nämligen Sverigedemokraterna. Att extrema Muslimer skulle utgöra ett hot mot Sverige och övriga världen på det örat ville man inte höra från de etablerade partierna i Sverige. Nu har man tyvärr skapat grogrund för just sådana etableringar i och med den misslyckade integrationspolitiken som förts i Sverige de senaste 15 åren och som under åren har påpekats gång på gång men tyvärr för döva öron.  


Här har man kunnat leva gott på bidrag utan att behöva arbeta medan man förbereder för sina illdåd utanför Sveriges gränser. Frågan är väl om man inte får betalt av Svenska statens i det sociala skyddsnätet när man mördar och våldtar ute i världen utan att varken myndigheter eller politiker verkat bry sig.


Om man sedan blir skadad så har man blivit omplåstrad av den svenska sjukvården och troligtvis fåt sjukbidrag under sin rekreation innan man återvänder till stridsområdena. Det är inte bara IS som utnyttjat den Svenska naiviteten utan också palestinier som med Svenska pass är med och strider mot Israel men ibland kommer hem och tar semester från sina utflykter eller kommer hem lemlästade där sedan det Svenska sociala skyddsnätet får ta hand om resterna .


Detta har pågått i decennier med politikernas goda minne och vetskap men där man beslutat sig för att inte ingripa för en förändring där väl många på vänsterkanten som upplever det hela som en god sak att bomba och skicka raketer mot civilbefolkningen i Israel .


Så det är inte bara flyktingar som flyr från sina hemländer som hälsas välkomna i det Svenska samhället utan också terrorister har kännt sig hemma här under lång tid utan att våra politiker har brytt sig.

Kanske ordspråket som

man bäddar får man ligga stämmer bra överens om läget i Sverige nu. Och frågan vem som har bäddat är det inte så svårt att svara på. 


tn
Stefan Löfven vill att polisen ska kunna använda hemlig dataavläsning i kampen mot terrorister.

Statsministern kommer även att bjuda in de borgerliga partierna och Vänsterpartiet för överläggningar om terrorhotet.

– Sverige har varit naiva, säger han.

Foto: Lasse Allard

 

Stefan Löfven höll under torsdagen en presskonferens med anledning av det förhöjda terrorhotet mot Sverige.

– Det är första gången Sverige höjer nivån till nivå fyra. Det innebär att det är en allvarlig situation.

Statsministern sa att islamistisk extremism utgör det största hotet mot Sverige och att det bland de 120 personer som återvänt från strider i Syrien och Irak finns personer som kan vara farliga för samhället.

– Budskapet till de som reser är att om de återvänder hit så

Av tommy norum - 20 november 2015 07:00





 

Fler och fler vill ha en omröstning i flyktingfrågan

    

Av tommy norum - 19 november 2015 11:02



  
Är det den här synen på demokrati som nu ger utslag i opinionsmätningarna ?




Måste vara genant för de övriga partierna när väljarna ger signaler i oponionsundersökningar om att den pågående flyktingpolitiken håller inte längre . 



Sverigedemokraterna fortsätter att vara Sveriges största parti i väljaropinionen. Men frågan är väl om man inte nu nått toppen och får svårare att klättra om inte de övriga partierna totalt klappar igen i flyktingfrågan. Eller om det visar sig att vi fått in en massa terrorister som lamslår vårt samhälle på grund av myndigheters och politiker slapphet och naiva inställning till massinvandringen


KD och M försöker att profilera sig genom att i små steg närma sig Sverigedemokraternas förslag utan det ger något resultat i mätningarna . Med den velighet som dessa partier visat i flyktingpolitiken så föredrar tydligen väljarna att rösta på originalet, Sverigedemokraterna.


Men om de övriga partierna fortsätter att ignorera SD i den politiska debatten som kommer troligtvis partiet cementera sin ställning i politiken bland de 3 största lång tid framöver. Kanske får de övriga partierna svårt att bemöta- vad var det vi sa - om följderna av det kaos som blivit i flyktingmottagningen på grund av att Reinfeldt och Löfven bjöd in hela världens flyktingar med sociala förmåner utan motsvarighet i hela Europa .


 Nu sitter vi där i knät på virriga politiker som tvingas backa steg för steg tills de i slutet får finna sig i att det blir Sverigedemokraternas lösningar som blir slutdestinationen på Svensk flyktingpolitik vilket man vill eller inte. Verkligheten kommer till slut ikapp även för stöniga politiker.


Nu står vi där i ett samhälle utan bostäder, utan en lösning på integration , segregation , den ökade brottsligheten, en skola som inte fungerar, och en ökande arbetslöshet, en ökad rekrytering till rövarband som IS. Att den utvecklingen hållit på i minst 15 år utan att våra politiker hittat en lösning , kanske är det som sätter sina spår i opinionsmätningarna. Det räcker inte med att skicka ut Mona Sahlin som pratat om lösningar både som minister och nu som samordnare men som vanligt i slutändan stannar som retorik och ingen handling.


Kanske inte så konstigt för man har ingen realistisk handlingsplan i så fall borde den varit sjösatt för minst 10 år sedan. Och när det finns realistiska förslag som att begränsa invandringen till det vi klarar av då blir man stämplad som främlingsfientlig av politiker och media.


Istället kommer man med förslag som att stödja hemvändande IS krigare med arbete och bostäder i stället för straff som en lösning, det kallar vanligt folk för flumpolitik. Vi får väl säga - vad var det vi sa- till alla ni som drömde om ett mångkulturellt samhälle där man skulle leva i samklang mellan kulturer, mellan sociala skillnader och religiös bakgrund, något  som skulle berika Sverige som land i framtiden. Sen skall syndarna vakna när nu Stefan Löfven i TV erkänner att politikerna varit naiva i sin syn på följdverkningarna av en okontrollerad flyktingpolitik till det Svenska samhället.  


Men blev det så och kommer det att någonsin bli så i en värld där segregation finns i alla länder där man har olika kulturer, olika folkslag, olika religiösa bakgrunder ?

tn

Yougov: S når bottensiffror – lägsta stödet sedan valet

Socialdemokraterna når nya bottensiffror samtidigt som SD fortsätter att vara Sveriges största parti. Det visar den senaste väljaropinionen från Yougov.

 

Cirka en av fyra M-väljare i valet 2014 uppger att de skulle rösta på SD om det var val i dag jämfört med en av fem S-väljare.

– Moderaterna och Kristdemokraterna har varit hårdast i sin invandrarretorik. De förlorar på det eftersom fler känner att man lika gärna rösta på originalet, säger Stina Morian.

Hon tror däremot att stödet för SD nått taket.

– Har man 27 procent när den offentliga debatten inte handlar om något annat än deras huvudfråga då kan man inte nå högre siffror, om det inte händer något katastrofalt.


 


 
Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Yougov under perioden 13-16 november 2015. Sammanlagt har 1 530 intervjuer genomförts via Yougovs panel med män och kvinnor 18-74 år.

Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,5% (procentenheter).

Alla förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen, dvs. inga signifikanta skillnader i resultatet



Av tommy norum - 18 november 2015 12:53



  

Vem har kontroll av alla de som har IS som sin ledstjärna ?  I Frankrike finns det ca 100 000 tals anhängare. Hur många finns det i Sverige ? 


 

Vem har i åratal varnat för den situation som nu uppstått i Europa där terrorgrupper med islamska förtecken försöker skrämma medborgarna i Europa att hålla sig ifrån IS försök att i Mellan Östern ta över herraväldet och skapa ett samhälle med en egen tolkning hur Koranen skall följas ? . Där är där den manliga hearakin skall  dominera och där kvinnorna skall vara tysta i församlingen och där de som har avvikande meningar mördas för att upprätthålla ordning i leden.

Var det inte Sverigedemokraterna som tidigt för flera år sedan varnade för den islamiska påverkan på de flyktingar som etablerat sig i det Svenska samhället men som då mer sågs som främlingsfientiligt uttalande men som nu med facit i hand visar sig vara sant . Nu visar det sig att de som varit ungdomsledare i Muslimska föreningar har anslutit sig till IS och krigar för ett samhälle så långt från våra värderingar som det samhälle de lämnat där demokrati , lika rättigheter mellan kön och religiös bakgrund är en grundförutsättning för att få ett samhälle att fungera.

Men om nu islam som har koranen som förebild hur man skall leva  så måste nu de islamister som ser IS som en varböld i samhället agera. Det går inte längre om man skall ha en framtid i det Svenska samhället låta IS och andra extremisters tolkning av koranen få verka ostörda i sin rekrytering av vilsna ungdomar som har islam med sig i modersmjölken.. Så skärp till er nu ni som ser Sverige som en framtid att leva i där demokrati och där religiös bakgrund är av underordnad betydelse.

Frågan är väl om inte Islam och dess företrädare har mer moralisk skyldighet att försöka stoppa dessa vanarter av tolkningen av koranen än vi som lever som kristna i samhället men som får rensa upp efter resterna av det de åstadkommer.

Det är faktiskt från eran tro och tolkning av koranen som ställt till det kaos där våld och mördande, våldtäckter och rån i Allhlas namn vi nu ser runt om i världen. Men var håller ni hus som har Koranen som riktmärke i ert leverne.

Troligtvis har ni 95% av islamister med er i era fördömande av de som använder Koranen och Allha  i sina rövarstråt världen runt. Men för guds eller Allhas skull börja agera i ert fördömande av vanarterna hur koranen skall tolkas .

Visa lite jävlar anamma och visa var skåpet skall  stå annars finns det en risk att vi får ett inbördeskrig mellan muslimer och kristna i Europa som väl ingen önskar.


tn

Thiabult de Montbrial vid den franska säkerhetspolitiska tankesmedjan CRSI. Karin Axelsdotter Olsson/SVT

Thiabult de Montbrial vid den franska säkerhetspolitiska tankesmedjan CRSI. Foto: Karin Axelsdotter Olsson/SVT

– Attentatet i fredags var väntat. Men att det var multipla mål och självmordsbombare var mer oväntat. Det kommer att hända igen. Antingen de närmaste dagarna eller om några veckor. Det säger den franske säkerhetsexperten Thiabult de Montbrial till SVT Nyheter.


 Vi är en fredsgeneration och vi har inte den stora bilden. Vår frihet har blivit ett hot mot oss själva. Det kommer hända igen. Antingen de närmaste dagarna eller om några veckor. Och likande attentat kommer att hända i Sverige också.

– När premiärminister Manuel Valls säger: ”Vi ska förgöra IS” betyder det att vi ska döda dem. Politikerna talar bara inte klarspråk, säger han.


Den franska säkerhetstjänsten har 5.000-6.000 franska medborgare under sin radar. De i sin tur har, med stor sannolikhet, i sin tur 100.000-tals anhängare, enligt de Montbrial.


http://www.svt.se/nyheter/utrikes/franske-sakerhetsexperten-det-har-ar-bara-borjan


Höjer terrorhotsnivån i Sverige

Säpo höjer svenska terrorhotsnivån, skriver flera medier.

Enligt Gefle Dagblad ska Säpo hålla presskonferens 19.30

 

Det finns en förhöjd hotbild mot Sverige, enligt Säpo, skriver SVT


Jätten på väg – trefaldigar kapacitet mot IS

Det franska atomdrivna hangarfartyget Charles de Gaulle skickas in i kampen mot IS efter terrordåden i Paris. Enligt franska myndigheter trefaldigas därmed kapaciteten att genomföra attacker mot terrorsekten.



Från öppna hjärtan till gränskontroller

På ett år har Sverige gått från att tala om öppna hjärtan till att införa gränskontroller – och fler åtgärder väntar.



Av tommy norum - 18 november 2015 07:00



  Jan Björklunt tror att  skall man  kunna locka folk till partiet så får man byta namn från Folkpartiet till Liberalerna. Frågan är väl om man inte på samma gång även skulle byta ut partiledaren för att få nytt blod i ledningen.



Rubriken i Aftonbladets att det näst minsta partiet kan omöjligt heta folkpartiet för särskillt mycket folk har ju aldrig partiet lyckas samla bakom sin politik.


Björklund talar om den största politiska förnyelsen “i vårt partis historia”, en historia som för övrigt enligt honom  innehåller både demokratins, marknadsekonomins och den allmänna skolans genomförande.

Men kanske förtjänar det blivande Liberalerna att tas på allvar. Björklund gör en engagerad plädering för socialliberalismen. I hans tolkning innebär det ett samhälle av social rörlighet där den som faller kan räkna med stöd, men där förväntningarna på människor samtidigt är stora.

Det kan vara kod för det vanliga borgerliga angreppen på trygghetssystem, sociala skyddsnät och ordnade förhållanden på arbetsmarknaden.

Men det skulle också kunna vara utgångspunkt för en riktig kritik av ett samhälle där klyftorna växer, det sociala arvet får allt större betydelse och där de flesta människors möjligheter att påverka sin livssituation blir allt mindre.

Så frågan är väl om vad ordet Socialliberalism i verkligen betyder. Det man har sett av den borgliga politik som strandsattes för 9 år sedan så har den tydligen fri tolkningsrätt för var och en som blivit ansatt av följderna  oberoende vilket personligt utfall som blev resultatet av politiken. 

Inte lätt att försöka hitta genvägar ur politikens labyrinter för att göra alla till lags men där Folkpartiets namnändring till Liberalerna med  Socialliberalismen som riktmärke i politiken är ett tafatt försök i den riktningen som jag tror att väljarna inte går på. ..     

Av tommy norum - 18 november 2015 07:00


SvD KULTUR



BERGLINS SÖNDAG



       

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards