Direktlänk till inlägg 21 november 2015

Låt nu inte vårdcentralens nedläggning bli en ideologisk fråga

Av tommy norum - 21 november 2015 09:35


   Låt nu Åmålsbornas behov av bra läkarvård vara det viktiga Michael Karlsson inte att cementera driftformen för en vårdcentral av ideologiska skäl  som bevisligen inte fungerat på flera år.   


Om nu Regionen vill lägga ner vårdcentralen och låta en privat aktör ta över så kan jag inte förstå att det skulle vara så chockartat besked . I Åmåls fall så visar det sig tydligt att den offentlig drivna Närhälsan hade svårt att hänga med den privata Balderskliniken när man införde, kvällsöppet , helgöppet och kan erbjuda kompetenta läkare och personal.


Innan Balderskliniken kom in på banan i Åmål så verkade Närhälsan mer vara intresserade av personalens välbefinnande i arbetsförhållande än de patienter som man skulle serva i Åmål. Så låt nu inte nerläggningen bli en ideologisk fråga för våra politiker som till varje pris vill behålla en offentligt driven vårdcentral oberoende om man klarar av sin uppgift eller inte på medborgarnas krav på service..

Bevisligen så har man inte lyckas att få hit läkare i den befattningen som krävs, man klarar inte av att konkurera på lika villkor om tillgängligheten för Åmålsborna med de intäkter man har av verksamheten. Det är faktiskt den service som man kan åstadkomma till Åmålsborna som är det viktiga inte i vilken driftsform som sjukvården bedrivs i.

Vi får väl se nu om även det poliskt rödgröna blocket i Åmål förstår att tillgänglighet, service och en bra bemanning med de ekonomiska förutsättningar som bjuds är viktigare än ideologin. Så låt nu processen ha sin gilla gång så kanske Åmålsborna får en bättre närvård där patienterna sätts i centrum både i tillgänglighet och tillgång till läkare och kompetent personal.

Förövrigt så är det en intressant utveckling vi tar del av där den offentligt drivna med samma pengar går med underskott medan den privata klarar sig. Den offentliga har svårt att rekrytera personal medan den privata klarar av den uppgiften . Så frågan är väl om det inte behövs mer privat verksamhet inte mindre för upprätthålla servicen till medborgarna till en rimlig kostnad..


tn
 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

22 november 2015 09:36

För mig spelar det ingen roll vilka som driver vårdcentralen. Det jag hänger upp mig på är uttrycket "lönsamhet".

Enligt PD så är vårdcentralen inte lönsam och därför riskerar den nu att läggas ner.

Om nu inte landstinget kan få lönsamhet i att vårda de sjuka hur ska då privata bolag kunna få det? Och om landstinget lagt ner vårdcentralen och något privat bolag tagit över men inte heller det bolaget får lönsamhet på vården av sjuka så kanske också de finner för gott att lägga ner, vem ska då vårda de sjuka? Har alla glömt varför man ursprungligen ordnade med sjukvård för landets medborgare?

Tänk jag trodde att vårdcentralen skulle vårda patienter oavsett om patienten var ekonomisk lönsam eller inte. Att vända fokus från patientens behov till att se till lönsamheten är för mig fullständigt obegripligt.

Hur ska en patient bli LÖNSAM ??? Skulle ingen kunna förklara det för mig. Jag som är så dum och bortkommen i denna fråga.

Enligt mitt förmenande finns olika verksamheter i samhället som INTE borde räknas som lönsamma eller inte lönsamma. Det är t.ex polisen, domstolar, skatteverket, försvaret, sjukvården, vägverket och begravningsväsendet för att ta några. Ta begravningar t.ex Om det inte är lönsamt att begrava de döda så får vi alltså sluta begrava våra nära och kära.

Och om någon blir sjuk så kan vi inte vårda honom/henne om det inte är lönsamt. Så då får denne ligga och plågas till döds.

Och om polisen inte jobbar in sin lön och ger en fin vinst för samhället så måste vi lägga ner polisen.

Och om inte domstolarna är lönsamma så måste vi lägga ner hela domstolsväsendet.

Hela det där resonemanget om att vårdcentralen i Åmål inte är lönsamt är ju fullständigt sjukt!
De som resonerar på det där viset har totalt missat poängen med vårdcentralens uppdrag överhuvudtaget.

Det är ju vårdcentralen som är till för de vårdbehövande och inte de vårdbehövande för vårdcentralen.

Den dagen alla är friska och aldrig mer kommer att bli sjuka, först då kan vi lägga ner vårdcentralen.


.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Tisdag 22 juni 07:43


  Annie Lööf verkar bestämt sig att det är Stefan Löfven hon föredrar som regeringspartner. Hur hon skall göra sig oberoende av Vänsterpartiets inflytande står fortfarande skrivit i stjärnorna. Fortsättning följer i den politiska kaos hon ställ...

Av tommy norum - Måndag 21 juni 13:58


    Det är de här tre som lade grunden till resultatet i riksdagens förtroende omröstning genom det januariavtal  man kom överens om utan att Vänsterpartiet fick komma till tals.     Man kan undra hur det står till med den politiska...

Av tommy norum - Söndag 20 juni 11:54


  Då blev det ännu en prestigeförlust för Annie Lööf när hon tvingas inse att hennes ambitioner att försöka osynliggöra ytterpartierna V och SD att få politiskt inflytande fick sig ännu en knäck. Det är inte så lätt att försöka ändra på de...

Av tommy norum - Lördag 19 juni 17:03


  Frågan är väl om inte skolan var bättre förr när vi ser att politikerna har skapat ett skolsystem i Sverige som inte ser ut som något annat i hela världen ? Ett skolsystem som ingen, absolut ingen, vill ta efter. Fundamentala fel i skolsystemet nä...

Av tommy norum - Onsdag 9 juni 20:46

    Då kan man försiktigt börja besöka antik och loppis affärer igen. En tur till Kristinehamn där det finns en av väst Sveriges absolut intressanta och välsorterade loppis antik och kuriosa affär. Ordning och reda med humana priser där det finns i...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

36 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se