Direktlänk till inlägg 21 november 2015

Låt nu inte vårdcentralens nedläggning bli en ideologisk fråga

Av tommy norum - 21 november 2015 09:35


   Låt nu Åmålsbornas behov av bra läkarvård vara det viktiga Michael Karlsson inte att cementera driftformen för en vårdcentral av ideologiska skäl  som bevisligen inte fungerat på flera år.   


Om nu Regionen vill lägga ner vårdcentralen och låta en privat aktör ta över så kan jag inte förstå att det skulle vara så chockartat besked . I Åmåls fall så visar det sig tydligt att den offentlig drivna Närhälsan hade svårt att hänga med den privata Balderskliniken när man införde, kvällsöppet , helgöppet och kan erbjuda kompetenta läkare och personal.


Innan Balderskliniken kom in på banan i Åmål så verkade Närhälsan mer vara intresserade av personalens välbefinnande i arbetsförhållande än de patienter som man skulle serva i Åmål. Så låt nu inte nerläggningen bli en ideologisk fråga för våra politiker som till varje pris vill behålla en offentligt driven vårdcentral oberoende om man klarar av sin uppgift eller inte på medborgarnas krav på service..

Bevisligen så har man inte lyckas att få hit läkare i den befattningen som krävs, man klarar inte av att konkurera på lika villkor om tillgängligheten för Åmålsborna med de intäkter man har av verksamheten. Det är faktiskt den service som man kan åstadkomma till Åmålsborna som är det viktiga inte i vilken driftsform som sjukvården bedrivs i.

Vi får väl se nu om även det poliskt rödgröna blocket i Åmål förstår att tillgänglighet, service och en bra bemanning med de ekonomiska förutsättningar som bjuds är viktigare än ideologin. Så låt nu processen ha sin gilla gång så kanske Åmålsborna får en bättre närvård där patienterna sätts i centrum både i tillgänglighet och tillgång till läkare och kompetent personal.

Förövrigt så är det en intressant utveckling vi tar del av där den offentligt drivna med samma pengar går med underskott medan den privata klarar sig. Den offentliga har svårt att rekrytera personal medan den privata klarar av den uppgiften . Så frågan är väl om det inte behövs mer privat verksamhet inte mindre för upprätthålla servicen till medborgarna till en rimlig kostnad..


tn
 
ANNONS
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

22 november 2015 09:36

För mig spelar det ingen roll vilka som driver vårdcentralen. Det jag hänger upp mig på är uttrycket "lönsamhet".

Enligt PD så är vårdcentralen inte lönsam och därför riskerar den nu att läggas ner.

Om nu inte landstinget kan få lönsamhet i att vårda de sjuka hur ska då privata bolag kunna få det? Och om landstinget lagt ner vårdcentralen och något privat bolag tagit över men inte heller det bolaget får lönsamhet på vården av sjuka så kanske också de finner för gott att lägga ner, vem ska då vårda de sjuka? Har alla glömt varför man ursprungligen ordnade med sjukvård för landets medborgare?

Tänk jag trodde att vårdcentralen skulle vårda patienter oavsett om patienten var ekonomisk lönsam eller inte. Att vända fokus från patientens behov till att se till lönsamheten är för mig fullständigt obegripligt.

Hur ska en patient bli LÖNSAM ??? Skulle ingen kunna förklara det för mig. Jag som är så dum och bortkommen i denna fråga.

Enligt mitt förmenande finns olika verksamheter i samhället som INTE borde räknas som lönsamma eller inte lönsamma. Det är t.ex polisen, domstolar, skatteverket, försvaret, sjukvården, vägverket och begravningsväsendet för att ta några. Ta begravningar t.ex Om det inte är lönsamt att begrava de döda så får vi alltså sluta begrava våra nära och kära.

Och om någon blir sjuk så kan vi inte vårda honom/henne om det inte är lönsamt. Så då får denne ligga och plågas till döds.

Och om polisen inte jobbar in sin lön och ger en fin vinst för samhället så måste vi lägga ner polisen.

Och om inte domstolarna är lönsamma så måste vi lägga ner hela domstolsväsendet.

Hela det där resonemanget om att vårdcentralen i Åmål inte är lönsamt är ju fullständigt sjukt!
De som resonerar på det där viset har totalt missat poängen med vårdcentralens uppdrag överhuvudtaget.

Det är ju vårdcentralen som är till för de vårdbehövande och inte de vårdbehövande för vårdcentralen.

Den dagen alla är friska och aldrig mer kommer att bli sjuka, först då kan vi lägga ner vårdcentralen.


.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Torsdag 12 dec 14:00

  Karl Nyström Karlstadsbilder 1800 talet Stadsvy över Karlstad ( Carlstad ) Älvgatan 1700 tal ?     I mitten Johan Ahlströms affär. T v Pråmkanalen. T h Mariedals trädgård. 1880 Panorama över Tingvallastaden, Hagaborg och Haga....

Av tommy norum - Onsdag 11 dec 19:06

            Aftonbladets rubrik talar sitt tydliga språk att Sverige har problem med att avhysa flyktingar som befinner sig illegalt i landet. Något som inte bekymmrar regeringen som bjuder på nästan gratis sjuk och tandvård under tide...

Av tommy norum - Söndag 8 dec 13:42

Sveriges  välfärd håller på att krackelera under den socialdemokratiska fanan.  Löfven i Aftonbladet : Fokus nu kan inte vara på stor migration utan på snabbare integration. Man tar sig för pannan , inte så konstigt att vi har det samhälle ...

Av tommy norum - Lördag 7 dec 13:59

Kanske inte så konstigt att förtroendet för våra politiker minskar. Det som före valet var klartext blev efter valet något helt annat. Aldrig bli beroende av SD blev i stället ett beroende av Vänsterpartiet. Det som skulle bli en garant för att ...

Av tommy norum - Fredag 6 dec 12:19

Vår utbildningsminister (s) Anna Ekstrand skall nog inte slå sig för bröstet när man ser att Svenska 15-åringar har  sämre kunskaper än de hade  i början av 2000-talet. Läsförståelsen har blivit sämre och det gäller också i andra ämnen  trots at...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

36 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se