Alla inlägg under november 2015

Av tommy norum - 14 november 2015 07:00





Medan Sverigedemokraterna i Sentio är det klart största partiet i den senaste opinionsmätningen och som ger en klar fingervisning om hur de Svenska medborgarna ser på det pågående kaoset i flyktingmottagandet. Ändå fortsätter vissa partier i de gamla spåren utan en tanke på vad opinionen tycker i frågan. Frågan är väl om man är så isolerad i sin politikerroll att man inte klarar av att ta till sig de signaler som talar om att nu räcker det.


Vilka moraliska plikter har Sverige? frågar sig professor Per Bauhn. Man kan inte bortse från att politikernas existensberättigande handlar om att skydda de egna medborgarnas rättigheter, inte att lösa globala problem. Som det nu ser ut så verkar våra politiker mer se till andras problem där man inte verkar sky några medel för att uppnå sitt mål att leva upp till att vara världens samvete.

Kosta vad det kosta vill är tydligen budskapet till våra medborgare. Om det sedan blir på bekostnad av vår sociala välfärd som vi i åratal byggd upp med arbete, svett och tårar det verkar inte bekymra våra politiker. Konstiga signaler man sänder ut när vi har flera hundra tusen fattigpensionärer i vårt land utan att våra politiker bryr sig samtidigt som man tar i anhöriga till de flyktingar som kommer hit och utan att ha bidragit till en enda krona i pensionsinbetalningar ger dessa en större pension än våra egna.


Detta har pågått i flera år utan att någon överhuvud taget verkar bry sig i politikerleden. Så vem skall Svenska folket rösta på om man ser flyktinginflödet som en viktig del i svensk politik som en byggnadsarbetare utryckte sig i Tv.

Frågan är väl om inte den senaste opinionsmätningen gav ett rätt klart svar i hur medborgarna ser på situationen.


SD största parti i Sentio

Sverigedemokraterna (SD) når sin högsta nivå någonsin och får 26,8 (+ 1,8) procent i opinionsinstitutet Sentios senaste mätning

The Telegraph

”Genom att stänga dörren för migrantströmmen är Sverige beviset på att det går att vara för snäll”, skriver brittiska The Telegraphs kolumnist Julia Hartley-Brewer i en text som resonerar kring tesen att Sverige lämnat det homogena samhället bakom sig.

Kolumnen har rubriken ”Om till och med Sverige stänger sina gränser mot flyktingar – då kan det innebära slutet på massinvandringen” och Hartley-Brewer skriver att ”Till slut är det nog, även för snälla Sverige”.



Medan Svenska folket säger sitt så fortsätter våra politiker och media debattörer med samma retorik och i samma spår där asylrätten, mänskliga rättigheter går före allt sunt förnuft i invandrarpolitiken.

 




Gränsen ännu ej nådd

Socialdemokraternas (S) förre integrationsminister Jens Orback är starkt kritisk till bilden av flyktingsituationen i Sverige som ohållbar.

- Jag skulle nästan vilja säga att det ohållbara och anmärkningsvär-da är oförmågan att ta emot, inte minst i övriga Europa, säger han.

Orback, som i dag är chef för Palmecentret, är mycket skeptisk till de gränskontroller som infördes under torsdagen.

Förre S-minister: ”Gränsen ej nådd”


FP vill ha nya samtal om flyktingkrisen

Folkpartiet är kritiska till förslagen från M och C i flyktingfrågan.

– Ett par av de förslag som har kommit den senaste veckan är inte genomtänkta, säger gruppledaren Erik Ullenhag (FP).

Nu vill FP ha nya blocköverskridande samtal om flyktingpolitiken.



Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt får bakläxa av partiets verkställande utskott (VU) när det gäller hans stöd till gränskontrollerna. Partiet säger nu att man, tvärtemot vad vänsterledaren uttalat, att man är emot gränskontroller.



Gudrun Schyman (Fi) är kritisk till gränskontrollerna

Tyckar att det hotar asylrätten
Av tommy norum - 13 november 2015 18:08


SD största parti i Sentio





Frågan är väl om inte det här resultatet om något ger de Svenska politikerna ett klart underbetyg i den pågående invandringspolitiken. Att man sakta men säker fått närma sig Sverigedemokraternas lösning sedan länge men där de etablerade politiska partierna inte vill låtsas om detta i retoriken kanske ändå satt sina tydliga spår i den senaste opinionsmätningen.

Folk är inte dummar än att man förstår spelet bakom kulisserna och inser att både de rödgröna och Alliansen inte varit mogna att lösa det kaos som nu uppstått genom den naiva inställningen till det som nu händer. Här har man handlat försent, en del partier förstår fortfarande inte lägets allvar när vi ser hur man famlar omkring med mer eller mindre lösningsförslag som inte har som huvuduppgift att bromsa den pågående invasionen utan mer inriktar sig på att först och främst se till att de flyendes rättigheter uppnås i flyktingpolitiken.

Hur de Svenska medborgarna ser på det hela det verkar man stå helt kallsinniga till. Det är väl det som nu sätter sina spår i opinionsmätningarna.

tn 

 

  

SD största parti i Sentio


Sverigedemokraterna (SD) når sin högsta nivå någonsin och får 26,8 (+ 1,8) procent i opinionsinstitutet Sentios senaste mätning. 

Novembermätningen från Nyheter Idag / Sentio visar att SD slår nytt rekord i opinionen. Värre ser det ut för Socialdemokraterna och Stefan Löfven. Bilden är ett montage. Foto: Nyheter Idag
 
 
 
 
 
Enskilt parti / (..) jämfört med förra mätningen:

Moderaterna: 19,3 (- 1,5)
Folkpartiet: 5,2 (+ 0,6)
Centerpartiet: 7,4 (+ 0,7)
Kristdemokraterna: 2,9 (+ 1,0)

Alliansen: 34,8(+ 0,8)

Socialdemokraterna: 22,0 (- 1,1)
Vänsterpartiet: 6,5 (- 1,4)
Miljöpartiet: 5,5 (+ 0,4)

Rödgröna: 34, 0 (- 2,1)

Sverigedemokraterna: 26,8 (+ 1,8)


1 045 personer av ett representativt urval intervjuades under perio-den 5-10 november viket parti de skulle rösta på om det vore val i dag.

nyheteridag.se/all-time-high-for-sd-268-procent-i-nyheter-idagsentios-opinionsmatning/


   
 

Av tommy norum - 13 november 2015 07:00


Ansvariga i Europa behandlar flyktingkrisen i panik som om det vore ett jordskalv eller annan oförutsägbar naturkatastrof. Men faktum är att man inte behövt vara raketforskare för att se flyktingströmmen komma.


Europas politiker valde att slå dövörat till och vänta tills krisen slog ut i full blom.





Det verkar som en del fortfarande inte vill ta åt sig stundens allvar utan tycker det fattade beslutet om gränskontroll är dåligt.


Ungdomsförbundet liberalerna fortsätter att språka för öppna gränser där fokuset är att kavla upp ärmarna spotta i näven och ordna till bostäder, skolor, sjukvård, arbeten för alla som vill ha en framtid i vårt land. Hur realistisk den tanken är kan man ju undra över.? 


Centerpartiets inställning kan man ju också undra över. Att säga nej till en början att få kontroll av vilka som söker sig in i landet är väl inte särskilt konstruktivt i det rådande läget. Tydligen är man i Centerpartiet beredda att låta flödet av invandrare helt utan kontroll ta sig in i landet och stanna och gömma sig här när man inte har ett asylskäl i botten. Om det sedan har någon effekt på antal asylsökande som kommer hit är väl i så fall en annan diskussion.


 Men beslutet om gränskontroll för att skapa ordning och reda och ha kontroll vilka som kommer in i landet det verkar inte intressera Centerpartiet som är det enda parti som är negativ till gränskontrollen. Vi får väl se vad Annie Lööf har för förslag i rockärmen som skulle vara bättre än det lilla första steg man nu tagit för att bringa ordning.


Frågan är väl om inte Sverigedemokraternas förslag sedan länge ändå i slutändan blir det som våra politiska partier blir tvingade under stor politisk vånda ta till sig . Stäng gränsen och koncentrera insatserna i närområdena till kriget tar slut. Men den prestigeförlust inför Sverigedemokraterna som det skulle innebära så det beslutet lär vi nog få vänta på ett tag till.


Att som politiker i flera år inbjudit alla välkomna till vårt land som både stadsminister Reinfeldt och den nuvarande Stefan Löfven basunerat ut i världen. Kom hit och ta del av vår sociala välfärd, vi tar hand om era anhöriga, de får pension, barnen får gå i skola allt är gratis. får ni inget arbete så får ni bidrag av staten hur länge som helst. Välkomna , Välkomna , nu ser vi resultatet av de naiva inställningen till den invandrarpolitik som förts i Sverige de senaste 10 åren.

Grattis M, S, V, FP, MP, C , KD- nu har vi fått ett kvitto på hur naiva politiker kan ställa till

det för Svenska folket. Vi får väl hoppas att det sätter sina tydliga spår vid nästa val vad medborgarna tycker i frågan. .


  tn      

 ”Vi behöver mer frihet - inte stängda gränser”

Flyktingar anländer till Trelleborg med färjan från Rostock. Marcus Ericsson/TT

Flyktingar anländer till Trelleborg med färjan från Rostock. Foto: Marcus Ericsson/TT

”Sverige är i desperat behov av djärvt politiskt ledarskap som trots människors rädsla kan formulera en vision om ett land där alla kan få plats, även de som i dag tvingas bo på tågstationer”, skriver Henrik Edin (LUF).

Den migrationspolitiska situationen blir allt mer deprimerande. Den gångna veckan har fläckats av migrationspolitiska utspel om att begränsa den fria rörligheten.

I går kväll beslutade slutligen regeringen att gå i linje med utspelen och stänga gränserna.

Beslutet är en plågsam påminnelse om den utsiktslöshet som sprids bland sveriges politiker. Framåtsyftande förslag som avser ge en långsiktig lösning på integrationsproblemen lyser med sin frånvaro, trots att en sådan politik nu är mer nödvändig än någonsin.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet har uttryckt att de står bakom beslutet om gränskontroller. Det är beklagligt

http://www.svt.se/opinion/edin-om-migration



Centern: En dålig idé                
                                       
Centerpartiet är det enda riksdags-partiet som är emot regeringens förslag om att införa gränskontroller.
Partiet menar att det i stället kan få en motsatt effekt. Vi tycker att det är en dålig idé. Även vid en gränskontroll har man rätt  att söka asyl, säger Johan Hedin partiets rättspolitiska talesperson .Det verkar som om Centerpartiet vill fortsätta den flum politik som bedrivits i årtionden när vi hör deras förslag i en presskonferensen i dag. Mer krav på de som kommer in, mindre ekonomisk ersättning, men inget om hur man skall kunna sätta stopp för den invandring som alla partier är överens om att vi nått gränsen för vad vi klarar av.  Bara att hålla med de politiska ledarna i de övriga Nordiska länderna- åtgärderna kommer försent.
                    


Europeiska ledare positiva till svensk gränskontroll

Norges statsminister Erna Solberg, Finlands statsminister Juha Sipilä, och Ungerns premiärminister Viktor Orbán är alla positiva till att Sverige nu inför gränskontroller. TT
 
 

Orbán till SVT: – Åtgärderna kommer för sent - SVT.se

 

 

Norges statsminister Erna Solberg, Finlands statsminister Juha Sipilä, och Ungerns premiärminister Viktor Orbán är alla positiva till att Sverige nu inför gränskontroller. Foto: TT

Flera av EU:s ledare är positivt inställda till att Sverige nu inför gränskontroller. Medan somliga tycker att det är för sent hoppas andra på att kontrollerna bara är tillfälliga.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/europeiska-ledare-positiva-till-svensk-granskontroll


Polisen varnat

Dessutom har polisen varnat för att man inte har kontroll på en växande grupp människor som tagit sig till Sverige, men som inte har registrerat sig som asylsökande. Samtidigt har den politiska pressen ökat på regeringen genom politiska utspel från inte minst borgerliga partier. Bland annat har både Moderaterna och Kristdemokraterna krävt gränskontroller, ett förslag som också Folkpartiet har sagt sig stödja.

Också Sverigedemokraterna har sedan länge krävt gränskontroller, men det har spelat mindre roll för regeringens beslut.





Av tommy norum - 12 november 2015 07:00




Frågan är väl om inte fler och fler av medborgare börjar inse att Sverigedemokraterna är det parti som förstått att den pågående flyktingpolitiken under många år leder till katastrof för Sverige som nation om man inte agerar.

Att nu en del partier tvingas erkänna att det inte längre håller med den invandrarpolitik som de etablerade partierna både i Alliansen och de rödgröna med alla medel försökt upprätthålla och där avvikande meningar varit främlingsfientliga, rasistiska ,och där liknelser med nazisternas härjningar i Europa har används i retoriken mot de förslag som kommit upp om en begränsning av invandare som försöker ta sig in i Sverige.

Moderater och Kristdemokraterna var de första som hoppade på tåget, det tåg som Sverigedemokraterna länge har styrt mot en begränsning i tillflödet av invandrare men där hela tiden med hjälp av media de övriga partierna försökt få tåget att spåra ur. Frågan är väl när de andra partierna förstår att man måste hoppa på innan man helt förstör sin chans att vid nästa val få röster som gör att man inte blir helt akterseglad från makten i svensk politik. Man måste väl säja att maken till dålig initiativförmåga i regeringsarbetet har man väl sällan skådat.

Medan Sverige blöder både av tappade resurser, inga bostäder, inga lärare, inga arbeten som matchar den pågående flyktingströmmen så går Stefan Löfven fortfarande sedan 3 månader och väntar på att övriga Eu länder skall ta sitt ansvar för Sveriges naiva flyktingpolitik. Tyskland skickar nu tillbaka till ursprungsländerna som man först blev registrerade , Danmark har sedan länge förstått vidden av det hela och minskat på bidragen och därigenom minskat flödet till landet. De östereuropiska länderna stänger sina gränser, Norge begränsar sitt flyktingmottagande, Finland likaså.

Vår Stadsminister Stefan Löfven går och väntar på att andra länder skall reda upp flyktingkaoset i Sverige. Nu i elfte timmen så har man börjat agera med en tillfällig gränskontroll för att få kontroll vilka som kommer in i landet,  något som skulle ha beslutats om för länge sedan om vi har haft en duglig regering.


Frågan är väl om vi inte närmar oss ett nyval sakta men säkert när vi nu kan konstatera att vi har en regering som verkar helt handlingsförlamad inför flyktingkaoset.

tn






SD: Dags att övriga partier pratar med oss

Att andra partier nu väljer att kopiera Sverigedemokraternas förslag gällande migrationspolitiken visar att vi har haft rätt och att den analys vi gjort av läget har varit i överensstämmelse med verkligheten, skriver Jimmie Åkesson (SD) och Mattias Karlsson (SD).


Om Anna Kinberg Batra menar allvar med förslagen om en mer ansvarsfull migrationspolitik, borde hon vara beredd att öka pressen på sina allianskollegor, samt deklarera att hon om nödvändigt är beredd att fälla regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna.


Läs hela artikeln genom att trycka på adressen

http://www.svd.se/sd-dags-att-ovriga-partier-pratar-med-oss/om/debatt



"KD:s paket mindre vilda västern än M:s"

SvD:s Göran Eriksson reder ut vad som är nytt i KD:s nya förslag i flyktingpolitiken. Bland annat vill de inrätta transitzoner.

Vad är kontroversiellt i KD-förslaget?

– Man vill införa gränskontroller och skapa särskilda transitzoner (enligt tysk förebild) nära Sveriges stora gränsövergångar. Det ska göra processen med registrering och beslut snabbare, och förhindra att människor avviker utan att söka asyl.


http://www.svd.se/kds-paket-mindre-vilda-vastern-an-ms/om/flyktingkrisen-i-europa

Av tommy norum - 11 november 2015 07:00


En resa på Dal Prins Wilhelm berättar till bilder av Gustaf Boge (1944)


   
 

Dalslands kanal, en man vid vevanordning varmed han öppnar en sluss. Ångbåt på kanalen. Båt i sluss. Kanalen vid Håverud, järnvägsbro och landsvägsbro över forsen. Pråm dras med handkraft över akvedukten. Carl XV:s namnteckning inristad på sten med datum 1868-09-19 till åminnelse av kanalens invigning. Lastbåt och passagerarbåt på kanalen. Lastbåt passerar sluss. Timmergrimma i sluss. Ångbåt på kanalen. Kapten Andersson på ångbåten "Håfreström". Slussvakten Svensson står och målar vid sitt staffli. Ångbåten "Storholmen" tutar och slussvakten öppnar slussen. Turister på båten. Turister på berg med utsikt över dalgången. Orienterare på berget ovanför sjön Ånimmen. Kvartsitbrotten vid Fröskog. Fullastad vagn körs på spår och tippas. Exteriör lantgårdar. Exteriör Hässelskogs prästgård, födelseplats för Anders Fryxell. Minnessten över hävdatecknaren. Järnhandlare Anton Olsson i Mustadfors. På den gamla släktgården Ingevaldsberga (?) sitter vid chiffonjé en man av släkten Kristoffersson. Subjektiv kamera, båt går in i sluss. "Håfreström III" i slussen. Idylliskt litet torp. Utsikt över älven och nyslagna åkrar vid Långed. Lars Forsberg svarvar delar till spinnrock. Spinnrock monteras ihop av brodern Anders Forsberg. Stuga vid skogsbryn. Kvinna flätar halmhatt, på bord ligger färdiga hattar. Föremål av halm från Steneby hemslöjd, prydnadsföremål och brudkrona. Barn vid kanalen. Subjektiv kamera med båt längs kanalen. Pojke i roddbåt. Ångbåt. Pojke paddlar kanot. Exteriör herrgården Baldersnäs vid laxsjön. Staty i parken, Balder i krigardräkt. Brevbäraren Gustafsson i Bengtsfors bär ut post. Prins Wilhelm hos Gustafsson i hans bibliotek, som omfattar 8000 band. Släktforskare i Lövås, hammansägare Ivar Lövgren, vid sitt arbetsbord. Landskapsbilder. "Håfreström III" på spegelblankt vatten.


 

14 minuter
Medverkande:Prins Wilhelm, Lars Forsberg, Anders Forsberg, Ivar Lövgren, Anton Olsson
Foto:Gustaf Boge

KLICKA PÅ ADRESSEN FÖR ATT TA DEL AV FILMEN OM DALSLAND PÅ 14 MIN

http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=1511&returnurl=http://www.filmarkivet.se/sv/Sok/?quicksearch%3dlatest


Av tommy norum - 11 november 2015 07:00

Hur länge skall medlemmarna i LO med andra politiska val än Socialdemokraterna finna sig att bli tvingade att bidra till att hålla S-partiet under armarna med sina medlemsavgifter.  ?    


Man kan ju undra hur länge LO medlemmarna som inte sympatiserar med Socialdemokraterna finner sig i att deras fackföreningsavgift används till att föra politisk propaganda mot de partier som man röstar på. Hur länge finner man sig i att har man inte rätt partibok så får man inte vara med och sätta avtryck i LO :S politik som företrädare för arbetarna i Sverige ? 


Sedan får nog LO bossen Karl-Petter Thorvaldsson läsa på lite bättre och ta med hela SD:s budget om han skall ha någon framgång i sin hatkampanj mot Sverigedemokraterna. Att totalt ignorera de besparingsåtgärder för invandringen ger i och med en omstyrning av flyktingpolitiken mot en mer restriktiv invandringspolitik i fas med det som bedrivs i våra grannländer.


Men på det örat ville inte LO basen höra utan han körde sitt race och antog tydligen att den invandringspolitik som nu bedrivs kommer att vara konstant framöver. Det kanske ändå vittnar om en något verklighetsfrämmande uppfattning vad som nu försiggår i Sverige.


Vi får väl se hur länge det tar innan även Socialdemokraterna och Miljöpartiet tvingas ta till sig Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag att stänga gränserna. Det går inte hur länge som helst gömma sig bakom konventioner och FN beslut när man nått taket för en nations möjlighet att klara av sin uppgift.

tn


Högljudd debatt om LO:s kampanj som riktas mot SD

SVT.se" data-id="4695933-9533446"> SVT

Efter LO:s reklamkampanj. Sverigedemokraterna och LO möttes i Aktuellt Foto: SVT
 
Anklagelserna haglade när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson drabbade samman med LO-ordföranden Karl Petter Thorwaldsson i Aktuellt, med anledning av LO:s reklamkampanj riktad mot Sverigedemokraterna.

En röst på Sverigedemokraterna (SD) är en röst på kraftigt minskad välfärd, är budskapet i LO:s pågående kampanj. I en film som sprids på sociala medier får tittaren veta att en röst på SD innebär nedskärningar i den offentliga sektorn på 90 miljarder kronor de kommande åren och det är SD:s budgetförslag som anges som källa.

Reklamkampanjen sprids samtidigt som mätningar visar att var fjärde LO-medlem sympatiserar med SD. Enligt Thorwaldsson leder SD:s budgetförslag till 290.000 färre arbeten i välfärdssektorn.

– Sverigedemokraterna får aldrig avslöja sin politik som inte handlar om flyktingar.


http://www.svt.se/nyheter/inrikes/akesson-ohederlig-trampspropaganda

 
Av tommy norum - 10 november 2015 07:00




   Skulle åldersbedömningen av de ensamkommande barnen som kommer till Sverige få samma utslag som i Norge skulle ca 4000 av de som kommer hit 2015 bo på en vuxenanläggning .



Bara att konstatera att incitamentet för att ljuga för sin ålder är ett betydligt mycket bättre boende, och att man har större chans att få permanent uppehållstillstånd och att familjeåterföreningen är lättare att ordna.

Så vem är det som ljuger i det här fallet ? Inte är det barnen för de är barn utan det är de vuxna som försöker ta en genväg in i Sverige genom att påstå att de är barn. Att ha vuxna i samma lokaler som barn skapar hierarkier där de vuxna tar kommandot med följder som vi har svårt att överblicka.

Krigsskadade vuxna som påstår sig vara barn kanske varit med om att döda , våldta med ett socialt beteende som i grunden kan skada de barn som man lever ihop med på ensamkommandebarn anläggningar runt om i Sverige.

Så de som har invändningar mot en utvidgad kontroll i en åldersbedömning inte är det barnen intresse som står i främsta rummet utan de vuxna som försöker bluffa sig in i det Svenska samhället. genom att ljuga om sin ålder.

tn

Av tommy norum - 9 november 2015 18:31




Sent skall syndarna vakna: Det verkar som om Sverigedemokraternas förslag sedan länge nu sakta men säker sjunker in i de övriga partiernas medvetande. Det som man anklagats för främlingsfientligt tar nu helt plötsligt Moderaterna till sig och simsalabim så verkar förslaget helt plötsligt blivit rumsrent.

Nu väntar vi bara på att de övriga partierna i Alliansen och de rödgröna med bestämdhet tar avstånd för förslaget om man i fortsättningen skall få trovärdighet för sin politik som man så hårdnackat och med alla medel försökt att framstå som ovärdigt i flyktingpolitiken.

Frågan är väl om det inte är prestige som stoppat partierna att börja  närma sig Sverigedemokraterna och se klart i den verklighet vi nu lever i. Att stora delar av medborgarna i opinionsmätningar ger klara besked att det behövs handling och visa regeringsduglighet verkar fortfarande inte sätta några spår i politiken utan man fortsätter släppa in tusentals invandare utan kontroll varje dygn . En del söker asyl andra försvinner in i landet utan att myndigheterna har en aning om vilken bakgrund de som gömmer sig för myndigheterna har och vad de kan ställa till med i framtiden.

När sedan ett enskilt parti tar initiativet för en kampanj ute i Europa för det våra politiker är ense om att nu klarar vi inte av att ta emot mer blir i de etablerade partiernas retorik en smutskampanj av Sverige kanske ändå säger en del om de politiker som regerar Sverige numera. 

Frågan som många ställer sig är väl varför i herrans namn inte våra politiker i Sverige håller sig till Dublinsförordningen som man kommit överens om inom Eu.. Om de gjort detta , följt den ordningen vid mottagandet som man kommit överens om så har den situationen vi nu befinner oss i aldrig uppstått.

Också ett kvitto på dåligt ledarskap när man inte ens försöker hålla de avtal man kommit överens om mellan länderna i EU .

tn




M vill stoppa asylsökande vid gränsen



Moderata partiledaren Anna Kinberg Batra och Elisabeth Svantesson. TT

Moderata partiledaren Anna Kinberg Batra och Elisabeth Svantesson. Foto: TT

Med tillfälliga gränskontroller och ett mer aktivt polisarbete när det gäller att avvisa människor som nekats asyl vill moderaterna råda bot på den akuta flyktingsituationen. Det sade partiledaren Anna Kinberg Batra vid en presskonferens på måndagen.

Moderaterna vill att regeringen så snart som möjligt upprättar tillfälliga gränskontroller för att häva den akuta flyktingsituationen i Sverige. Det sade partiledaren Anna Kinberg Batra vid en presskonferens på måndagen och pekade på att antalet boendeplatser hos Migrationsverket tagit slut.

Stoppas vid gränsen

– Tillfälliga gränskontroller är fullt möjliga enligt Schengenregelverket. Vi föreslår att den som tagit sig till Sverige via ett annat EU-land utan att söka asyl där nekas inresa och avvisas vid den svenska gränsen, sade Anna Kinberg Batra.

Principen i Dublinförordningen är att asylansökan ska behandlas i det första EU-land flyktingen kommer till. Bara de asylsökande som lyckas ta sig direkt till Sverige utan att passera andra EU-länder skulle med M-linjen kunna få sin asylansökan prövad här.

Ökat tryck på EU

Flera EU-länder låter i dag flyktingar som vill vidare till Sverige passera igenom utan att de registrerar sig som asylsökande. Enligt Moderaterna är partiets förslag en nödvändighet för att se till att Dublinförordningen följs i EU.

Om Moderaternas krav skulle bli verklighet kommer trycket på andra EU-länder att göra samma sak att öka. I slutändan skulle nästan alla flyktingar hamna i Grekland och Italien. Åtgärden skulle också kunna öka trycket på EU att se till att förverkliga det flyktingfördelningssystem man kommit överens om.

En tillfällig gränskontroll kan enligt gällande regler införas under en månad men kan sedan förlängas till tre månader. Under den perioden vill moderaterna att Sverige samordnar reglerna med de som gäller i andra EU-länder, exempelvis Tyskland, och som har stor effekt på hur flyktingströmmen rör sig genom Europa.

Påskynda avvisningar

Moderaterna vill också ha en skärpt politik när det gäller återvändandet. Bland annat bör regeringen villkora biståndet i diskussionerna med ursprungsländerna att de ska ta emot återvändare. Dessutom vill man att polisen ska få möjlighet att bli mer aktiva när det gäller att avvisa personer som inte har rätt att stanna.

– I dag är det bara en av nio som fått avvisningsbeslut som verkligen lämnar landet. Vi vill vara konkreta i dag. Om man inte agerar, väntar någon form av systemkollaps, säger Anna Kinberg Batra.

Sänkt EU-avgift

Moderaterna vill också att regeringen och ska kräva sänkt EU-avgift för Sveriges räkning som en kompensation för att landet lägger så mycket resurser på asylsökande människor jämfört med andra medlemsländer.

Stegvis har moderaterna övergett den generösa flyktingpolitik som förre partiledaren Fredrik Reinfeldt gjorde till sitt kännemärke. Förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd presenterades i våras och har blivit en del av den flyktinguppgörelse som allianspartierna slöt med regeringen i slutet av oktober.

Kinberg Batra säger sig fortfarande stå upp för innehållet i överenskommelsen, men hävdar att det krävs ännu fler åtgärder för att upprätthålla ordningen i dagens system.



Moderaternas flyktingpolitiska förslag


  • Tillfälliga gränskontroller för att få kontroll över vilka som kommer till Sverige. Nekad inresa för personer som valt att inte registrera sig som asylsökande när de passerat genom andra EU-länder.
  • Processen med att skicka tillbaka dem som nekas asyl ska skyndas på och effektiviseras
  • Sverige bör begära sänkt EU-avgift som kompensation för den frikostiga flyktingmottagningen.

Dublinförordningen


* En grundsten i EU:s gemensamma asylpolitik är den så kallade Dublinförordningen, som stipulerar att asyl ska sökas i det land i EU dit den asylsökande först anländer.

* Den som passerar en yttre gräns till EU utan uppehållstillstånd eller visum ska registreras om de påträffas i anslutning till passagen.

* De som söker asyl ska registreras i databasen Eurodac med sina fingeravtryck.

* Innan frågan om eventuell asyl prövas ska frågan om vilket land som ska handlägga ärendet avgöras. Då gäller ett antal kriterier som tillämpas i en viss rangordning:

1. Om den sökande har familj som beviljats skydd i ett annat land ska det landet avgöra en asylansökan.

2. Om den sökande har uppehållstillstånd eller visering i ett annat land ska det landet avgöra.

3. Om den sökande har fingeravtryck som samlats in i ett annat Dublinland ska det landet avgöra.

4. Om den sökande har besökt eller rest igenom ett annat Dublinland ska ärendet prövas där.

* Dublinförordningen gäller i de 28 iänderna i Europeiska unionen samt fyra länder som är ”associerade” med förordningen: Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein.

* UNHCR och Europarådet har kritiserat Dublinförordningen särskilt när det gäller överförandet av asylsökande till länder som har en bristfällig hantering, som exempelvis Grekland.

* Tidigare har flera europeiska länder upphört med att skicka tillbaka flyktingar till Grekland eftersom de inte anser att mottagandet följer Europakonventionen.

* Principen har dock blivit allt mer överkörd på sistone då många nyanlända i stället väljer att registrera sig först när de kommer till det land där de önskar stanna, inte i det land i vilket de först anländer.

Källa: Migrationsverket,  TT

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards