Direktlänk till inlägg 21 september 2017

Kanske dags att börja gilla läget för förutsättningarna att få Åmål att utvecklas positivt.

Av tommy norum - 21 september 2017 07:00

  

Det här inlägget var med i bloggen för  4 år sedan. Vad har hänt sedan dess?

 

Måkebergsprojektet gör en nystart likaså på Höganäs. Fastighetsägarna är fortfarande ointresserade att göra sina affärslokaler anpassade till rörelsehindrade. Politikerna fortsätter i samma spår med jippon av olika slag för att locka hit konsumenter till Centrum. En del affärer har försvunnit en del har tillkommit men inga med en dignitet som lockar hit utombys att konsumera i kommunen. Det som våra politiker tydligen fortfarande inte har klart för sig att handeln i småstäderna är dömda att dö ut vilket man vill eller inte. E-Handeln ökar år efter år och kommer att slå ut de lokala handlarna. Om man gjorde sig till besvär att göra en utvärdering och analys över de senaste tjuga årens utveckling i hur handeln har förändras i Åmål så borde det få vilken politiker som helst med lite sunt förnuft inse att det kvittar hur mycket pengar man investerar i centrum så har man inte en chans att stoppa utvecklingen. Nog finns det väl betydligt bättre sätt att använda våra skattepengar till än att satsa på ett döfött projekt som att utveckla Centrumhandeln i Åmål med skattepengar. 




Det här inlägget var med i bloggen för 4 år sedan 

            

Det går utför med handeln i Åmål. 

Profab är den senaste som fått lämna in när man inte klarar av den mördande konkurens som våra närliggande köpcentra bjuder på . Fast man i åratal använd konsult Doktor Kraft i sina ansträngningar att få Åmåls handel på fötter så kommer man längre och längre från det utstakade målet i att göra Åmål till en handelsstad av rang.

 Doktor Karafft  som genom sitt bolag Krafft konsult AB åker omkring i Väst Sverige och ger råd.  Arvika har som tagit del av hans tjänster. Frågan är väl om Kraffts idéer satt några spår i de kommuner han varit med och givit råd till. 

Det är väl bara att konstatera att våra styrande politiker  lever i en drömvärld  påverkade av våra köpmän och fastighetsägare. 

Där har man  låtit miljoner av våra skattepengar rinna till i Centrum för att hålla handeln och fastighetsägarna under armarna för att inte deras fastigheter helt skall tappa i värde och utan att kunna påvisa ett enda spår av positiv utveckling.


Det är bara att konstatera följderna av den satsningen gav för resultat där jippon, tävlingar av olika slag försköning av Centrum, där till och med en resa till Holland  i ren desperation anordnades för en tid sen  med Doktor Kraft som reseledare och som skulle ge inspiration för en uppryckning av handelsläget.


 


Att man sen trodde att Europas mest folktätaste land nämligen Holland där varje liten by har en potential kundkrets inom ett avstånd av 10 mil på miljoner i detta lilleputt land kanske ändå speglar kompetensen av den så kallade expertisen i handel besitter i frågorna. 

Ju mer Doktor Kraft visar sig i Centrum och kommer med sina förslag ju större utslagning blir det av affärer som lämnar in och där lokalerna ersätts med andra affärsprojekt som på inget sätt främjar önskan att besöka Åmål i sitt handlande.


Fortfarande kan vi se att en stor del av fastighetsägarna själva är helt ointresserade att ordna till sitt eget bestånd för mer kundvänliga lokaler.

...


Utan här gäller få in hyresintäkterna så snabbt som möjligt med allehanda hyresgäster som på inget sätt bidrar till att öka Åmåls popularitet som handelsstad.  Kanske skulle man sluta och dalta med Centrum .

Någon gång måste väl ändå våra politiker ta till sig den verklighet som i 15 års tid gett spår i Åmål i en minskad handel med en axlererande utslagning när det visar sig att medborgarna heller åker till våra närliggande köpcentrum än tillbringa dagarna med ett minimalt utbud där chansen att hitta fynd till rätt pris närmast är näst intill obefintlig.

Så det där med  brist på sunt förnuft det återkommer ständigt i våra politikers agerande.  Uppföljning, utvärderingar, analyser om det som gjorts och det som var målet och vad resultatet blev finns det tydligen ingen som vill ta tag i och dra slutsatser av .

Utan här fortsätter man i samma spår som gör att man kommer längre och längre bort från de mål som i årtionden varit drivkraften att uppfylla  men som med facit i hand visat sig är ouppnåeligt.


Ibland verkar det som våra tjänstemän och politiker tror att bara man visar att man gör någonting, det kvittar vad, så har man uppfyllt sin plikt att i handling framstå som en person med idéer . Men resultatet av alla dessa idéer, det finns det tydligen inget intresse att ta fram och analysera.


Hur var det med satsningen på Skanskas investering på Höganäs som skulle bli ett lyft för kommunen med inflyttade pendlare , exakt samma argument kör man med i Tössebäckens nya villaområde där pendlare från våra grannkommuner skall  bosätta sig och som skall göra kommunen till en tillväxtkommun tror man. 


Samma tongångar hör vi  i Måkebergsprojektet där den nya stadsdelen skall locka folk till en kommun som årligen tappar hundratals arbetstillfällen , en kommun med en av Sveriges högsta kommunalskatter, en infrastruktur som på inget sätt gör pendlandet till andra kommuner till ett realistiskt alternativ.

Så varför inte en gång för alla acceptera läget och anpassa oss till den utveckling som 90% av alla glesbygdskommuner för nuvarande upplever i Sverige , minskad befolkning , större antal äldre , mindre skatteintäkter .  Så länge inte arbetstillfällena blir fler så finns det tyvärr inga genvägar till expansion i kommunerna. Tänk att en del skall ha så svårt att ta till sig sådana självklarheter som är hörnstenen i byggandet av våra samhällsstrukturer..            

tn

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   

 
 
Ingen bild

Karl Bertil Jonsson

16 februari 2013 19:54

Är nog svårt att driva affärer i en stad som Åmål där kontanter används i nödfall om man inte kan byta till sig tjänster mm, Tråkigt med Profab, den affären har ju skapat ett köpsug även på lördagar och söndagar med sitt stora utbud och öppetider. Liknande affär nära centrum med samma öppetider är vad Åmål behöver och då med förhoppning att fler affärer hakar på, ett öppet centrum med glada människor vore väll trevligt, vi kan väll i alla fall försöka ..tillgänglighet leder oftast till framgång ..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
29
30
<<< September 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards