Direktlänk till inlägg 29 februari 2016

Olof Palme en varg i fårakläder ?

Av tommy norum - 29 februari 2016 07:00



Olof Palme som ikon hos Socialdemokratrerna att samlas kring och drömma om de gamla goda tiderna nu trettio år efter hans död. 


Men nog liknar det en personkult som tankarna till vänsterdiktaturer runt om i världen där man samlades runt ledaren även efter döden för att hylla hans viktiga del i landets historia. Olof Palme hyllas av många för hans insats i utrikespolitiken , en insats som många gånger fallerade när man tar del av hans insats på området där väl hans deltagande som första statschef i propagandaspelet tillsammans med Kubas Castro inte riktigt kan kallas rumsrent eller när det dåliga omdöme i en kommuniké där han uttryckte sin glädje över de röda khmererna under Pol Pots seger i den Kambodjanska folkets frihetskamp. Att Svenska medier tidigare rapporterat om Pol Pots förödande utrensning det tycktes inte beröra Olof Palme.


Stora grupper reagerade på hans hårda kritik mot USA samtidigt som han intog en undfallenhet mot Sovjet. Om nu Olof Palme uträttade något bestående i världspolitiken maktkorridorer kan man diskutera. Många av världens stora ledare på den tiden såg nog Palme mer som musen som röt till men ingen brydde sig särskilt mycket om hans åsikter. Det var helt andra händelser och förutsättningar som förändrade politiken inte Olof Palmes retoriska utlägg i debatten.

 

Många har nog uppfattningen det var mest munväder som gav rubriker i media här hemma men inte ledde till något konkret i världspolitiken.  

 

inrikespolitiken som Palme var med och styrde var allt annat än lyckosam när man tar del av resultatet av han framfart. Det som till slut avgjorde slutet på Olof Palmes och Socialdemokraternas ära var väl när de försökte utmana näringslivet genom att införa löntagarfonder på 1980 talet som på sikt skulle införliva hela näringslivet i Fackets ägo. Att nästa 100000 tusen egenföretagare demonstrerade bekom inte Socialdemokraterna utan man gick till riksdagen med beslutet.

 

  Inte alla inom partiet som tyckte att löntagarfonder var rätt väg att föra Sverige framåt. 

 

Det var då Finansminister Kjell Olof Feldt i anteckningsblocket skrev: Löntagarfonder är ett jävla skit, men nu har vi baxat dem ända hit, som en fotograf lyckades få med på en bild, fortsättningen inte lika känd av författaren, som lyder, sen ska de fyllas med varenda pamp, som stött oss så starkt i våran kamp. Nu behöver vi inte gå flera ronder, förrän hela Sverige är fullt av fonder.

 

Geijeraffären var en politisk skandal där Palme hade en stor roll i under senare delen av 1970-talet som inbegrep mörkläggning  och falska dementier. Lennart Geijer, Sveriges justitieminister 1969-1976, hade enligt en hemlig promemoria 1976 från rikspolischef Carl Persson till statsminister Palme , nämnts som en av flera högt uppsatta personer vars agerande eventuellt kunde ha skadlig verkan för rikets säkerhet. 

 

IB affären, pomperipossa med Astrid Lindgren, var också händelser som fick glorian på Palme att hamna på sniskan för att inte tala om de 15 % löneökningar som höll på att sänka hela Sveriges ekonomi under hans tid som statsminister. Kärnkraftsfrågan blev det som till slut sparkade ut Palme med Socialdemokraterna efter att i 40 år oavbrutet regerat Sverige.      

 

Frågan om inte det riksdagsbeslutet om löntagarfonderna som var starten för en långsam politisk död som fortfarande håller på hos Socialdemokraterna och som Olof Palme har en stor skuld med sin bakgrund som ideologisk socialist. En ideologi som Svenska folket till slut satte stopp för i valet -91 när Bildt tog över som statsminister och avskaffade löntagarfonderna.   

Att Journalisten och debattören och Socialdemokraten Göran Greider i SD skriver att "S politik 1986 är den politik som Vänsterpartiet har i dag "  Man kan dra olika slutsatser av den analysen. Men om man ser på Vänsterpartiets nuvarande röstsiffror så kanske man förstår varför Socialdemokraterna ändrade kurs snabbt efter sitt politiska nederlag i valet efter man tog löntagarfonds förslaget i riksdagen. En förändring som Göran Greider fortfarande grämer sig över i sina spalter. Men att förespråka verklighetsbaserad politik i sina spalter har ju aldrig varit Görans Greiders starka sida.  


Låt nu Olof Palme få vila i frid på sin gravplats och överlåt sörjandet till familjen i fortsättningen. Det enda som i framtiden kommer att vara kvar av Olof Palmes minne som politiker i historieböckerna kommer att vara hans sätt att dö på för trettio år sedan. .  

 

tn  

 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

29 februari 2016 08:58

Var det inte under Palmes tid som socialdemokraterna tog bort tjänstemannaansvaret?

På en blogg kan man läsa:

"När vår grundlag gjordes om år 1974, såg socialdemokratin till att göra den meningslös. Viktigast var att införa det så kallade uppenbarhetsrekvisitet. Det innebär att domstolar kan ogiltigförklara lagar och förordningar, som strider mot grundlagen, bara om felet är uppenbart.

Man inser lätt att något som hundratals riksdagsledamöter och ett dussin ministrar ansett riktigt, inte kan vara uppenbart fel. Det har givit regeringarna fritt fram att bryta mot grundlagen, vilket de också gjort, oberoende av färg.

Näst viktigast var att tjänstemannaansvaret togs bort. Det har i praktiken gjort politiker och tjänstemän immuna vid missbruk av sina åligganden."

Klistra in följande länk i din webbläsares adressfönster för att läsa hela inlägget:
https://medborgarratt.wordpress.com/2008/08/06/tjanstemanna-ansvaret-ar-avskaffat/

Läs även de kommentarer som finns nedtill på den sidan, för de förklarar ytterligare hur det faktiskt ligger till. Där skriver en kommentator bland annat:
"Enligt Hans Lindblad, 16 år som FP riksdagsman och riksdags revisor i boken Ämbetsmannavälldet säger han att tjänstemannaansvaret är i praktiken helt borta.

För övrigt en bra bok som belyser makten från insidan och hur det står till med landet.

Han skrev boken 2002 och i dag med återblick på vad han sa då så är ju det precis så som det har gått, fullständigt käpprätt åt helvete. Idag finns ingen rätt för den enskilde medborgaren utan det är en infantil jurist cirkus där lagar är *bara rekommendationer* där beroende på instans gör helt sin egen tolkning och helst hemmasnickrad efter tycke och smak.

Det rådande rättsystem representerar inte mig, jag betraktar det på avstånd och godkänner det inte, det är ett perverterat och dysfunktionellt system."

En annan skriver bl.a.:
"Det är riktigt att det formellt sett finns lagstiftning om tjänstefel, men det är i praktiken obefintligt. Därför är det riktigt att hävda att tjänstemannaansvar inte finns i Sverige."

Detta är en del av vårt arv efter Olof Palme. Så vi ska nog inte gråta över honom och hans död utan över det elände han ställt till med i Sverige.

.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16
17
18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards