Alla inlägg den 21 april 2018

Av tommy norum - 21 april 2018 09:57


Dokumentet – sex, sprit och solidaritet om livet på Aftonbladet på 1970 talet. sexuella trakasserier och en djupt rotad alkoholkultur på arbetsplatsen. Avslöjanden som borde fått ledningen att vakna till. Men samma kultur finns fortfarande kvar på Aftonbladets redaktion visar det sig i spåren efter Metoo rörelsen .  




Bildresultat för me too aftonbladet
Staffan Heimersson som på sin tid på Aftonbladet var helt oförtående av det som hände på 1970 talet och tydligen lika oförstående av som händer nu på Aftonbladet  om sexism, sexuella övergrepp, missbruk, interna bråk och en förtroendeklyfta mellan ledning och medarbetare. Historien upprepar sig från 1970 talet.



Den 8 maj 1978 var det ovanligt tyst på Aftonbladets redaktion. Ett stencilerat dokument låg på alla skrivbord. "Om vårt liv på Aftonbladet, av kvinnorna på Aftonbladets redaktion" stod det på det röda omslaget och på sidorna fanns vittnesmål om sexuella trakasserier och en djupt rotad alkoholkultur på arbetsplatsen. Manifestet skapade en upprörd debatt och ledde senare till att Aftonbladet startade svensk press första kvinnoredaktion. Den här dokumentären handlar om hur Dokumentet, 40 år före #metoo, förändrade världen, åtminstone lite. utom på  på Aftonbladet som fortsätter som ingenting hände på 1970 talet .

 

https://www.svtplay.se/video/17627726/dokumentet--sex-sprit-och-solidaritet

 

 

En dokumentär om hur kvinnorna på Aftonbladet tog sig samman och med en gemensamt dokument avslöjade hur det gick till på det LO ägda Aftonbladet på 1970 talet. Frågan är väl om det hänt så mycket mer sedan 1978 år avslöjande när vi i spåren av Metoo avslöjandet när det visar sig att det man på Aftonbladets redaktion stolt brukar tala om ”Aftonbladet-andan”. En alldeles speciell gemenskap och sammanhållning som många som har jobbat här genom åren kan vittna om. Nu 40 år efter dokumentet cirkulerar det rykten om en fortsatt grabbig kultur på redaktionen. Grabbighet i form av en onödig jargong som i vissa ögonblick och situationer under åren ibland gått över gränsen visar det sig i spåren av Me too avslöjanden.  Samtidigt som man Under Metoo avslöjades flera fall där anställda på Aftonbladet anklagades för olika sexuella övergrepp. Bland annat tvingades ledarskribenten Fredrik Virtanen lämna tidningen efter att anklagats för våldtäkt.

 

Det verkar som man har svårt att komma i från kulturarvet som sitter i väggarna på Aftonbladets efter den tid som arbetarrörelsen var ägare för tidningen. Inte bara i tidningsvärlden som representanter i facket titt som tätt får krypa till korset och göra avbön för sina synder i hur man beter sig i sina förtroendeuppdrag. I stort sett någon gång varje år de senaste 30 åren så dyker det upp skumraskaffärer hur man sätter en egen agenda hur man skall uppträda i sin roll, Något som också verkar vara sitta cementerat i väggarna på arbetarrörelsen 

 

När det gäller Aftonbladet så kan man konstatera så har läsarna börjat avslöja deras dubbelspel och lämnar tidningen i allt större utsträckning. . Allra tydligast är nedgången i segmentet kvinnor 18-24 år, enligt våra källor en tydlig Virtanen-effekt. Aftonbladet tappar även tydligt i gruppen högutbildade. Det är inte alltid så lätt att leva som man lär det har i alla fall arabetarrörelsens representanter både i politiken och inom Lo kollektivet visat gång på gång och där nu också Aftonbladet faller in i  samma mönstret. Men med tanke på att LO fortfarnade har ett ägarintresse  i tidningen så kanske det inte är så lätta att helt plötsligt ändra beteende och börja leva som man lär .   

 tn



 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards