Alla inlägg den 22 april 2018

Av tommy norum - 22 april 2018 10:06


Två profiler, en inom företagsvärlden och en gammal socialdemokratisk minister har tröttnat på hur illa politikerna sköter den offentliga vården.    

 

Politikerna är sjukvårdens stora problen är rubriken på Leif Östling och Björn Rosengerns debattartikel i SvD .


Frågan är väl om de flesta problem vi har i Sverige är en följd av politiker med dålig kompetens på det område de har att bevaka för medborgarnas räkning. Vi kan ju se hur politikerna skött invandringsproblematiken under flera år där man struntat i både en bostadspolitik, arbetsmarknadspolitik och integrationspolitik som ligger i samklang med alla som bjudits in i den svenska gemenskapen. Något som vi nu ser konsekvenserna av med ökade klasskillnader,problem i skolor, sjukvården och social oro i samhället.  

 

Den landstingsstyrda sjukvården är ett bra exempel hur det går när de olika politiska konstellationer styr runt om i landet så är det bara att jämföra hur det ser ut inom EU för att förstå att vi har en hoper politiker och tjänstemän som inte har en aning vad de håller på med utan försöker lösa alla problem med mer skattepengar i stället för att ta till sig kunskaperna hur andra länder har byggt upp sin sjukvård. I bland kan man undra om det inte är att få sitta runt köttgrytorna och ta del av våra skattepengar med en allt större byråkrati som bromsar hela utvecklingen mot en effektivare vård. Men som de båda herrarna informerar om i sin debattartikel att när en läkare i OECD behandlar tre gånger fler än sina lärarkollegor i Sverige så kan det knappast vara fråga om en resursbrist eller när man kan konstatera att eller att man trots att Sverige är de länder som har högst utgifter på  sjukvård så har våra politiker utöver detta lyckas skapa en arbetsmiljö för de anställda där den offentliga vården har ett sjuktal som ligger 30% över den privata. 

 

Så frågan är väl om lösningen som samtliga politiska partier står bakom att pumpa in fler miljarder i en sjuk organisation där politiker och en allt mer växande byråkrati som styr och ställer och där vi hamnar allt längre från en lösning på sjukvårdskrisen. Att vänstern skriker sig hesa och hetsar upp medborgarna där man fokuserar sig mot vinster i välfärden samtidigt som vi vet att de privata har en betydligt bättre organisation där behandlingen av patienter ligger på EU-nivå. Så frågan är väl om inte artikelförfattarna Leif Östlund och Björn Rosengren slår huvudet på spiken i sin analys som går ut på att ta radikala grepp genom att plocka bort alla politiker och byråkrater som styr vården i dag.

 

I stället måste de som har kompetensen också styra och organisera vården. Något att tänka på för våra politiska partier när man nu i valtider fortfarande försöker lösa vårdkrisen med att pumpa in mer resurser i en organisation som har en skrämmande dålig effektivitet. En av de sämsta inom hela EU området.

 

Så när ni hör hur våra partier i debatterna bjuder över varandra i miljardregnet till sjukvården så kan man konstatera att de fortfarande inte har en susning i hur man skall komma tillrätta med att få effektiviteten nå upp till en EU nivå i den offentliga sjukvården som också skulle frigöra resurser till andra viktiga sektorer i samhället. Men tror man att allt löses genom skattehöjningar i all evighet kommer till slut bli en enorm besvikelse. för gemene man i framtiden.          

 

tn


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards