Alla inlägg den 10 maj 2011

Av tommy norum - 10 maj 2011 06:59


Eländets elände  håller på att drabba ekonomin i kommunen när man läser PD idag.

Inte nog med att vattenskador efter översvämningen 2009-2010 från drabbade husägare kräver kommunen via sina försäkringsbolag på totalt 10 miljoner.


Pengar som i en redan ansträngd budget inte finns. Frågan man ställer sig, vad säger den utredning som förhoppningsvis är slutförd och åtgärderna påbörjade för att förhindra en upprepning vid nästa skyfall som kommer förr eller senare.

Dessutom  så flaggar som vanligt en  del förvaltningar för ytligare ca 4-5 miljoners underskott i veksamheterna. Detta är bara början av året så det är med en viss bävan formodar man Mikael Karlsson ser fram mot års- slutets resultat. Ingen bra början han fått  på  sin mandatperiod.


Kanske skulle man lägga budgetar efter mer realistiska förhållanden och  anpassa sig till den verklighet som förr eller senare dyker upp som gubben i lådan med krav på mer pengar för att uppfylla sina skyldigheter i förvaltningarna.


I bland får man kännslan av att det är budgetsförhandlingarnas resultat i slutet på året som är det viktiga, som man då passar på att ta politiska poäng på speciellt i valtider, men där slutresultatet sällan eller aldrig lever upp till verklighetens förhållande.


Vår erkänt duktiga ekonomichef Fredrik Nilsson som tyvärr tar sin mats ur skolan och kommer i fortsättningen ägna sig åt  den privata sektorn.


Jag förstår hans val. Det kan inte vara roligt att i år efter år flagga för varningar i prioriteringsvalen inför döva politikeröron som går sina egna vägar med helt andra prioriteringar än långsiktighet i den kommunala ekonomin och där de skapat  en organisation som i åratal varit helt befriad i många stycken av ordning och reda.


Fredrik sätter fingret på ytligare en omständighet som har med ordning och reda att göra när han i PD i dag klargör för de i många stycken obefintliga inköps och leverantörsavtal där också olagligheter florerar som i slutfasen betyder att det där med att i första hand ta vara skattekolektivets intresse, där bästa pris och service borde stå i centrum, blir åsidosatt.


Skrämmande resultat man får om man skrapar på ytan i den kommunala organisationen och i verksamheterna där det många gånger saknas både rutiner, kompetens, ordning och reda  för att på bästa sätt ta  hand om våra gemensamma tillgångar.


Det mest skrämmande är väl att vi har 30 st valda politiker som i år efter år suttit i smeten utan att reagera på eländet.


Att sitta år efter år i politiken utan att förstå innebörden av det mandat man har fått av väljarna tyder på en oförmåga att ta till sig att i politiken  är väljarnas intresse man är satt att representera där förvaltningen av våra tillgångar på bästa sätt är en central del i hela politiken.


Det vore på tiden att en del politiker borde  begrunda sin egen roll i eländet och ta konsekvenserna av det och avgå.                 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15
16 17 18 19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards